ΕκδηλώσειςΚαστοριάφωτορεπορτάζ

Η εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Καστοριά (σειρά φωτογραφιών)

Η εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Καστοριά

Με την πρέπουσα εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε η θεομητορική εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στην Αρχόντισσα Καστοριά.

Επίκεντρο ήταν ο περικαλλής Ιερός Μητροπολιτικός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου, όπου τελέσθηκαν πολυήμερες λατρευτικές εκδηλώσεις προς τιμήν της Παναγίας και προς αγιασμό των πιστών Καστοριανών.

Το απόγευμα της παραμονής τελέσθηκε ο πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καστορίας κ. Καλλινίκου και τη συμμετοχή των Εφημερίων του Ναού και πολλών Κληρικών της τοπικής Εκκλησίας.

Ὁ Σεβασμιώτατος στό κήρυγμά του ἀνέλυσε τόν εἱρμό τοῦ κανόνος τῆς Κοιμήσεως «Φλόγα δροσίζουσαν Ὁσίους, δυσσεβεῖς δέ καταφλέγουσαν, Ἄγγελος Θεοῦ ὁ πανσθενής ἔδειξε Παισί· ζωαρχικήν δέ πηγήν εἰργάσατο τήν Θεοτόκον, φθοράν θανάτου καί ζωήν βλυστάνουσαν τοῖς μέλπουσι· τόν Δημιουργόν μόνον ὑμνοῦμεν οἱ λελυτρωμένοι καί ὑπερυψοῦμεν εἰς πάντας τούς αἰώνας».

Αμέσως μετά, πραγματοποιήθηκε η λιτάνευση της θαυματουργού ιεράς εικόνος της Παναγίας της Πορφύρας, η οποία φυλάσσεται στον Καθεδρικό Ναό της Καστοριάς, όπου και καταφεύγουν οι πιστοί, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, για να εναποθέσουν τα ευγενή αιτήματα των καρδιών τους.

Την κυριώνυμη ημέρα μνήμης της πανσέπτου Μεταστάσεως της υπερενδόξου Δεσποίνης ημών Θεοτόκου και Αειπαρθένου Μαρίας τελέσθηκε η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Καλλινίκου, συλλειτουργούντων του Προϊσταμένου του Ναού Αρχιμ. π. Στεφάνου Σχοινά, του Γεν. Αρχιερατικού Επιτρόπου Πρωτ. π. Φωτίου Λεβέντη και του Διακόνου π. Παντελεήμονος.

Κατά τη διάρκεια του Κοινωνικού ο π. Στέφανος ανέγνωσε την εγκύκλιο του Σεβασμιωτάτου επί τη εορτή της Κοιμήσεως της Παναγίας.

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΣΠΕΡΙΝΟ 

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ  ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

https://fouit.gr/2023/08/15/kastorias-kallinikos-nikithikan-ta-oria-tis-fysis-se-sena-achrante-parthene/

 

Back to top button