Αθλητικά

Μεγάλη ΑΕΚ, πέρασε με νίκη από το Ζάγκρεμπ – «Αφιερώνουμε τη νίκη στην οικογένεια του Μιχάλη»

Με γκολ του Κώστα Γαλανόπουλου στο 90ο λεπτό η ΑΕΚ νίκησε 2-1 τη Ντιναμό Ζάγκρεμπ στο «Μακσιμίρ» και πραγματοποίησε άλμα πρόκρισης στα play off του Champions League. Απομένει να «σφραγίσει το εισιτήριο» στη της ρεβάνς του Σαββάτου (19/8) στη Νέα Φιλαδέλφεια. Οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν με τον Μπούλατ στο 39΄, ενώ ο Στίβεν Τσούμπερ είχε ισοφαρίσει για τους πρωταθλητές Ελλάδας στο 59΄.



Με τον Σιντιμπέ αντί του Ρότα στο δεξιό άκρο της άμυνας, η ΑΕΚ παρατάχθηκε με 11 ξένους παίκτες για πρώτη φορά στην ευρωπαϊκή Ιστορία της. Στο πρώτο ημίχρονο οι πρωταθλητές «υπέφεραν» καθώς η Ντιναμό έστειλε… σήμα κινδύνου από τα πρώτα 25 δευτερόλεπτα. Τόσα χρειάστηκε για να φύγει ελάχιστα άουτ ένα σουτ του εξαιρετικού Μάρκο Μπούλατ.

Γενικά οι Κροάτες έδειξαν απόλυτα προετοιμασμένοι για να ανταποκριθούν στην πίεση της ΑΕΚ. Ήταν κυρίαρχοι και έχασαν σημαντικές ευκαιρίες με τον Λιούμπισιτς (15΄), Ριστόφσκι (26΄), πριν προηγηθούν στο 39΄. Ο Μπούλατ με απευθείας φάουλ από απόσταση 25 μέτρων πέτυχε ένα καταπληκτικό γκολ. Ωστόσο, παρότι η ΑΕΚ ήταν γενικά νωχελική στα πρώτα 45 λεπτά, είχε πολύ την πολύ μεγάλη ευκαιρία να προηγηθεί στο 16΄ με τον Τσούμπερ να περνάει μία… αδιανόητη ασίστ στον Λιβάι Γκαρσία, αλλά τον Λιβάκοβιτς να πραγματοποιεί πολύ σπουδαία επέμβαση αποδεικνύοντας το λόγο για τον οποίο είναι το Νο1 της εθνικής Κροατίας.

Με την έναρξη του β΄ ημιχρόνου… εμφανίστηκε στο γήπεδο η γνωστή ΑΕΚ με το ασφυκτικό pressing που δυσκόλευε πολύ τους γηπεδούχους στο «χτίσιμο» των επιθέσεων. Σε μία τέτοια φάση ο Μίσιτς έκανε το λάθος, η μπάλα έφτασε στον Τσούμπερ και ο Ελβετός με μια απίθανη προσπάθεια-σήμα κατατεθέν της ποιότητάς του, έστειλε τη μπάλα στη γωνία του Λιβάκοβιτς για το 1-1 στο 59΄.
Η Ντιναμό προσπάθησε να απαντήσει άμεσα. Στο 61΄ ο Στάνκοβιτς απέκρουσε εντυπωσιακά το σουτ του Μπούλατ και στο 64΄ ο Εμρέλι με κεφαλιά «σημάδεψε» το οριζόντιο δοκάρι.
Προς το τέλος του αγώνα η Ένωση απείλησε με τον Γκαρσία στο 85΄, αλλά ο Λιβάκοβιτς δήλωσε ξανά «παρών». Όμως δεν μπόρεσε να κάνει το ίδιο στο 90΄ όταν μετά από γύρισμα του Πιζάρο στην περιοχή, ο Κώστας Γαλανόπουλος με σουτ πάνω στην κίνηση διαμόρφωσε το τελικό 1-2. Ο αρχηγός και αρχαιότερος παίκτης της Ένωσης έκρινε το ματς, χαρίζοντας στην ομάδα του μια υπερπολύτιμη νίκη.

Αλμέιδα: «Αφιερώνουμε τη νίκη στην οικογένεια του Μιχάλη»



H AEK πέρασε με 2-1 από το Ζάγκρεμπ επί της Ντιναμό και την περιμένει στην OPAP Arena το ερχόμενο Σάββατο (19/8) για τον α΄ αγώνα του γ΄ προκριματικού γύρου του Champions League που αναβλήθηκε μετά την επιδρομή Κροατών και Ελλήνων χούλιγκαν του Παναθηναϊκού και τη δολοφονία του 29χρονου φιλάθλου της Ένωσης Μιχάλη Κατσουρή. Ο τεχνικός της Ένωσης Ματίας Αλμέιδα που στο τέλος του ματς δεν πανηγύρισε τη μεγάλη νίκη, την αφιέρωσε στην οικογένεια του Μιχάλη Κατσουρή

Αναλυτικά ο προπονητής της ΑΕΚ είπε στην Cosmote TV: «Με την ευκαιρία θα ήθελα να δώσω χαιρετισμούς στον κόσμο μας. Ειδικά στην οικογένεια του φιλάθλου που χάσαμε. Αφιερώνουμε τη νίκη σε αυτούς! Αυτή η ομάδα θα δείχνει αυτή τη συμπεριφορά όποτε υπάρχει αδικία. Αυτό που χρειαζόμαστε στη ρεβάνς είναι να είναι ο κόσμος μας ως έξτρα παίκτης και να δείξουμε ότι είναι το μεγαλείο αυτής της ομάδας. Ηταν φυσιολογικό να είχαμε στο πρώτο ημίχρονο αυτή την απόδοση μετά από 16 ημέρες χωρίς παιχνίδι. Στο ημίχρονο τους είπα πολλά πράγματα και τα ερμήνευσαν με εξαιρετικό τρόπο. Μην ξεχνάμε ότι είχαμε απέναντί μας μία πολύ καλή ομάδα. Στην επανάληψη κάναμε πολλά πράγματα απ’ αυτά που μπορούμε».

Ο Πέτρος Μάνταλος στους πανηγυρισμούς του 2-1 της ΑΕΚ απέναντι στην Ντίναμο Ζάγκρεμπ σχημάτισε με τα χέρια του το «Μ» αποτίοντας φόρο τιμής στην μνήμη του Μιχάλη, ενώ ο Γαλανόπουλος σήκωσε το μαύρο περιβραχιόνιο στον αέρα. Και ο Πελάδο έφυγε από το γήπεδο με σκυμμένο το κεφάλι χωρίς να πανηγυρίσει τη νίκη, ως ένδειξη σεβασμού και πένθους για τον αδικοχαμένο 29χρονο.

Η ΠΑΕ ΑΕΚ προέβη στην εξής ανάρτηση μετά το 2-1 απέναντι στην κροατική ομάδα: «Για την ιστορία της. Για τη μνήμη του Μιχάλη. Για την Ελλάδα που σήμερα γιορτάζει. Η ΑΕΚάρα έκανε παρέλαση στο Μάξιμιρ και έφυγε με ιστορική ανατροπή και νίκη 2-1. Το Σάββατο στην OPAP ARENA θέλει να σφραγίσει τη μεγάλη πρόκριση!».

Ο σκόρερ του δεύτερου γκολ της ΑΕΚ, Κώστας Γαλανόπουλος, δήλωσε στην Cosmote TV: «Θα εστιάσω μόνο στο ποδοσφαιρικό κομμάτι. Τα υπόλοιπα θα τα αφήσω στην άκρη για δικούς μου λόγους. Δύσκολο παιχνίδι. Θέλαμε τη νίκη. Δεν ήρθαμε για την ισοπαλία. Δεν έχει όμως τελειώσει κάτι, έχουμε και δεύτερο παιχνίδι». Για το α΄ μέρος εξήγησε: «Δεν πρέπει να κρυφτούμε πίσω από δικαιολογίες. Δεν ήμασταν όπως έπρεπε για διάφορους λόγους. Το συζητήσαμε στα αποδυτήρια με τον προπονητή στο ημίχρονο και αλλάξαμε κάποιες λεπτομέρειες». Για τον πανηγυρισμό του που σήκωσε το μαύρο περιβραχιόνιο στον αέρα τόνισε: «Είχα ένα προαίσθημα πως αν παίξω θα βάλω γκολ. Δεν ήξερα πως θα πανηγυρίσω. Δεν το έκανα για να προκαλέσω τον αντίπαλο. Ήταν το ελάχιστο που θα μπορούσα να κάνω». Για το τι τους είπε ο Αλμέιδα; «Ότι είναι ικανοποιημένος από το χαρακτήρα που δείξαμε στο δεύτερο ημίχρονο και πως δεν έχει τελειώσει τίποτα, όπως είπε κι εγώ». Και έστειλε μήνυμα στον κόσμο της ΑΕΚ για τον αγώνα του Σαββάτου: «Με τον κόσμο στο πλευρό μας είμαστε ανίκητοι. Θα πρέπει να παραμείνουμε συγκεντρωμένοι. Να αφήσουμε τα πάντα απ’ έξω γιατί μπορεί να μας γυρίσει μπούμερανγκ».



Διαιτητής: Ζοάο Πινέιρο (Πορτογαλία)
Κίτρινες: Ιβάνουσετς – Χατζισαφί, Μάνταλος

Οι συνθέσεις:
ΝΤΙΝΑΜΟ ΖΑΓΚΡΕΜΠ (Ιγκόρ Μπίστσαν): Λιβάκοβιτς, Μοχαραμί, Ριστόφσκι, Σούταλο, Μιχαϊλιτσένκο, Λιούμιπισιτς, Μπούλατ (71΄ Σούσιτς), Μίσιτς (84΄ Κανέκο), Σπίκιτς (46΄ Εμρέλι), Ιβάνουσετς (71΄ Μπατούρινα), Πέτκοβιτς

ΑΕΚ (Ματίας Αλμέιδα): Στάνκοβιτς, Σιντιμπέ, Βίντα, Μουκουντί, Χατζισαφί, Σιμάνσκι (83΄ Μάνταλος), Γιόνσον (67΄ Γαλανόπουλος), Πινέδα (84΄ Πιζάρο), Ελίασον, Τσούμπερ (84΄ Αραούχο), Γκαρσία

* Ενός λεπτού σιγή πριν από την έναρξη του αγώνα τηρήθηκε στη μνήμη του αδικοχαμένου Μιχάλη. Η UEFA έκανε δεκτό το αίτημα της ΑΕΚ.
* Στο 35΄ αποβλήθηκε ο Μπονίνι, βοηθός του Αλμέιδα, για έντονη διαμαρτυρία σε ένα φάουλ υπέρ του Λιβάι που δεν καταλογίστηκε

ΑΠΕ

Back to top button