Άργος ΟρεστικόΚαστοριάΝεστόριο

Συνεδρίαση του Συντονιστικού Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Καστοριάς για την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής (φωτο)

O Σχεδιασμός και οι Δράσεις Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων από πλημμυρικά φαινόμενα και κατολισθήσεις, κατά τη χειμερινή περίοδο 2023-2024, ήταν το αντικείμενο της σύσκεψης του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (Σ.Ο.Π.Π.) της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς, το οποίο συνεδρίασε την Τετάρτη  13  Σεπτεμβρίου 2023, στην αίθουσα του Κέντρου Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία Καστοριάς (ενυδρείο).

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης δόθηκαν οδηγίες – διευκρινήσεις για το σύστημα κινητοποίησης πολιτικής προστασίας ως προς την αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων. Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς ενημερώθηκαν διεξοδικά για τα στάδια πρόληψης, ετοιμότητας και αντιμετώπισης τέτοιων καταστάσεων, καθώς και τα όρια αρμοδιοτήτων και υποχρεώσεών τους, σύμφωνα με το σχέδιο «ΔΑΡΔΑΝΟΣ 2». Παράλληλα, κατατέθηκαν προτάσεις από τους αρμόδιους φορείς.

Ειδικότερα, συζητήθηκαν οι απαραίτητες ενέργειες που πρέπει να δρομολογηθούν για την αποφυγή δυσάρεστων καταστάσεων, όπως:

  • Έλεγχος και προληπτικός καθαρισμός των κοιτών των υδατορεμάτων στην ορεινή και πεδινή κοίτη, όπου αυτό απαιτείται, με σκοπό την αποκατάσταση της φυσικής τους ροής.
  • Έλεγχος και συντήρηση των αντιπλημμυρικών έργων αρμοδιότητας λειτουργίας και συντήρησης της ΠΕ Καστοριάς
  • Έλεγχος και τη συντήρηση του δικτύου ομβρίων υδάτων αρμοδιότητας Π.Ε. Καστοριάς
  • Επιτάχυνση εργασιών για την ολοκλήρωση αντιπλημμυρικών φαινομένων σε περιοχές που βαρύνονται με ανάλογο ιστορικό.
  • Άμεσος προγραμματισμός και εκτέλεση νέων έργων αντιπλημμυρικής προστασίας στην πεδινή κοίτη των υδατορεμάτων, ειδικά στις λεκάνες απορροής, όπου η φυσική βλάστηση δασών και δασικών εκτάσεων έχει καταστραφεί τα τελευταία έτη από καταστροφικές  δασικές πυρκαγιές.

Back to top button