ΕκδηλώσειςΚαστοριά

Από την Καστοριά στον Πολύγυρο: Στα «Πολιτιστικά Γυναικεία Γεφυρώματα» θα συμμετάσχει ο Προοδευτικός (ρεπορτάζ)

 

Περίπου 200 γυναίκες από 20 συλλόγους γυναικών από διάφορες περιοχές της Ελλάδος δίνουν… ραντεβού στις 29 και 30 του μηνός στον Πολύγυρο Χαλκιδικής. «Είναι μια πρωτοβουλία ενότητας, σύνδεσης και προοπτικής ενεργειών των γυναικείων συλλόγων από τον Έβρο μέχρι την Πελοπόννησο. ‘Σπάμε’ τα σύνορά μας. Ερχόμαστε κοντά και επιχειρούμε ένα κοινό βηματισμό και μια ενιαία έκφραση με στόχο την προβολή και τον πολιτισμικό πλούτο των περιοχών μας. Ενώνουμε όλη την Ελλάδα με τα ‘Πολιτισμικά Γυναικεία Γεφυρώματα’ για δεύτερη χρονιά φέτος στον Πολύγυρο της Χαλκιδικής», λέει στο thesseconomy.gr η πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Πολυγύρου Ρούλα Αμαραντίδου.

Πώς… γεννήθηκαν τα «πολιτιστικά γεφυρώματα»
Την πρώτη φορά τα… γεφυρώματα έγιναν στο Σοφικό Κορινθίας. Όπως εξηγεί η κ. Αμαραντίδου «γυναίκες του εκεί συλλόγου βρήκαν μέσω του facebook συλλόγους γυναικών παρακολουθώντας τις δράσεις τους και τους απηύθυναν κάλεσμα. Έγινε πέρσι η πρώτη συνάντηση με 15 συλλόγους γυναικών στα Φάρσαλα κι εκεί αποφασίσαμε να γίνονται κάθε χρόνο τα ‘Πολιτιστικά Γυναικεία Γεφυρώματα’ σε μια διαφορετική πόλη την οποία ψηφίζουμε όλες οι πρόεδροι των συλλόγων. Έτσι πέρυσι ψηφίστηκε ο σύλλογός μας και αναλάβαμε εμείς φέτος αυτή την εκδήλωση που θα γίνει στο κλειστό θέατρο του Πολύγυρου. Φιλοξενούμε την εκδήλωση και την πρώτη μέρα με παραδοσιακά κεράσματα θα καλωσορίσουμε τους γυναικείους συλλόγους από τη Φθιώτιδα, από το Δομοκό, από το νομό Κορινθίας, από τη Βοιωτία, από τη Χαλκιδική, από τη Φλώρινα, από την Καστοριά, από τον Έβρο κι από την πληγείσα περιοχή της Θεσσαλίας θα έρθει ο Σύλλογος Γυναικών Φαρσάλων».

«Γνωριμία» με τα τοπικά προϊόντα
Τη δεύτερη μέρα της εκδήλωσης, στις 30 Σεπτεμβρίου, σε υπαίθριο χώρο σε κεντρικό σημείο του Πολύγυρου «όλοι οι σύλλογοι θα παρουσιάσουν σε σταντ τα τοπικά προϊόντα τους, χειροτεχνίες και κεράσματα. Θα παρασκευάζονται επίσης τοπικά προϊόντα. Οι επισκέπτες θα απολαύσουν γεύσεις από κάθε γωνιά της Ελλάδας καθώς και το σιμιγδαλένιο χαλβά που τον συνηθίζουμε πολύ εδώ στον Πολύγυρο. Θα ακολουθήσει μια όμορφη μουσική βραδιά. Την τρίτη μέρα, 1 Οκτωβρίου, οι γυναίκες από όλους τους συλλόγους θα περιηγηθούν με καραβάκι τον περίπλου του Αγίου Όρους στο Περιβόλι της Παναγιάς μας. Θα ζήσουν όλες μια μοναδική εμπειρία κάνοντας αυτή τη βόλτα, 500 μέτρα απόσταση από το Άγιο Όρος», περιγράφει η πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Πολύγυρου Ρούλα Αμαραντίδου.

Από την Καστοριά στον Πολύγυρο
Στα «Πολιτιστικά Γυναικεία Γεφυρώματα», «θα έχουμε την πρώτη παρουσία του συλλόγου μας μια και πέρσι δεν μπορέσαμε να συμμετέχουμε», επισημαίνει στο thesseconomy.gr η πρόεδρος του Προοδευτικού Συλλόγου Κυριών Καστοριάς Νίνα Μπουρλή. Και όπως εξηγεί «την πρώτη μέρα θα παρουσιάσουμε ένα πανό με το λογότυπο του συλλόγου μας και με την Καστοριά μας. Τη δεύτερη μέρα θα παρουσιάσουμε τα τοπικά προϊόντα της πόλης μας. Με τη βοήθεια του Επιμελητήριου Καστοριάς ευαισθητοποιήθηκαν πολλοί παραγωγοί κι έτσι θα έχουμε στους πάγκους μας μήλα, κρασιά, μέλι, αποξηραμένα φρούτα, αρωματικά φυτά και βασικά θα παρουσιάσουμε προϊόντα γούνας, της αληθινής οικολογικής γούνας, που έχουμε εμείς στην Καστοριά. Θέλουμε να κάνουμε γνωστό στον κόσμο ότι αυτή είναι η οικολογική γούνα και όχι η γούνα από προϊόντα του πετρελαίου που παρουσιάζεται σαν οικολογική. Ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να αγοράσει όποιο προϊόν θέλει από τους πάγκους που θα έχουν στηθεί εκείνη την ημέρα. Τα έσοδα θα πάνε στο σύλλογό μας καθώς είμαστε φιλανθρωπικός σύλλογος και στηρίζουμε αρκετές οικογένειες στην περιοχή μας», υπογραμμίζει η κ. Μπουρλή.

thesseconomy.gr

 

 

Back to top button