Καστοριάτελευταίες ειδήσεις

Καστοριά: Πού ακριβώς είπατε ότι είστε;

Μένω και δουλεύω κάπου εκεί κοντά … ακριβώς μετά το περίπτερο αριστερά…
Οι ονομασίες σε οδούς, πλατείες, ηρώα, δίδονται κατόπιν αποφάσεως δημοτικών συμβουλίων με σκοπό να τιμούν, ή να θυμίζουν κάτι, στο κοινωνικό σύνολο ενός τόπου και να είναι παράδειγμα προς μίμηση. Η δε αρίθμηση των κτιρίων διευκολύνει τον άμεσο εντοπισμό της διεύθυνσης .
Πίσω από την ονομασία μιας οδού, μιας πλατείας, ενός ανδριάντα, κρύβεται μια πράξη, ένας συμβολισμός, που τίθεται για να φαίνεται στους νεότερους η ανθρώπινη προσφορά και να είναι παράδειγμα προς την τοπική κοινωνία ή στην πατρίδα γενικότερα.
Μου είναι αδιανόητο να ζω σε μια οδό και να μην γνωρίζω, πως και γιατί ονομάζεται έτσι η οδός, πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για ήρωες, όπως εδώ στην πόλη της Καστοριάς. Τα ονόματα κάποιων Αγίων, ηρώων, ευεργετών, σημαντικών γεγονότων και γενικότερα ανθρώπων που πρόσφεραν στην τοπική κοινωνία ή στο Ελληνικό Έθνος πρέπει να κοσμούν τους δρόμους της πόλεως μας.
Παρότι οι οδοί της Καστοριάς έχουν ονοματοδοσία εδώ και πολλά χρόνια δυστυχώς σε ελάχιστες περιπτώσεις βλέπουμε στην αρχή , στην μέση και στο τέλος της οδού την πινακίδα της ονομασίας της οδού και την αρίθμηση των κτιρίων γιατί είτε έχουν καλυφθεί από προθήκες καταστημάτων και ανακαινίσεις είτε από το πέρασμα του χρόνου έχουν αλλοιωθεί .
Η τοποθέτηση νέων καλαίσθητων πινακίδων ονομασίας και αρίθμησης των οδών είναι μία πράξη, αν μη τι άλλο, πολιτισμού.
Επειδή όλοι επενδύουμε στο τουριστικό απόθεμα της Καστοριάς , ως πυλώνα οικονομικής ευμάρειας , ας κάνουμε πρώτα τα εύκολα . Ας καταστήσουμε τους επισκέπτες μας τους καλύτερους πρεσβευτές της πόλης μας .
Σίγουρα στην παρούσα φάση δεν είναι το μείζον πρόβλημα αλλά σίγουρα κάποια στιγμή η νέα Δημοτική Αρχή που θα προκύψει από τις εκλογές της 8ης/15ης Οκτωβρίου 2023 θα πρέπει να υλοποιήσει μια τέτοια δράση και ενέργεια.
Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος

Back to top button