ΑγροτικάΚαστοριά

Είναι τα αγροβολταϊκά η λύση; (γράφει ο Στέφανος Λιούζας)

Δεν και τόσο απλά τα πράγματα!
Τα πάνελ έχουν ωφέλιμη απόδοση το πολύ 18% (από την ηλιακή ενέργεια που προσπίπτει), το μεγάλο μέρος 80% απορρίπτεται ως ενέργεια επανακτινοβολίας στον περιβάλλοντα χώρο (υπέρθερμη στο υπέρυθρο φάσμα μεγάλου κύματος).
Εάν κάποια καλλιέργεια θα χρειάζονταν ίσως (δίκην θερμοκηπίου ή σε θερμοκήπιο) κάποια θερμική ενέργεια ίσως ένα σύστημα Φ/Β ευνοεί, ιδιαίτερα εάν είναι και πολυπαραγωγικό, υβριδικό (ενέργεια, θέρμανση, ψύξη).
Αυτό ενδεχόμενα να αφορά πιο βόρειες χώρες.
Στην χώρα μας με το ξηροθερμικό κλίμα, μόνο τους πιο κρύους μήνες ίσως και σε καλλιέργειες που θα ήθελαν (πάλι δίκην θερμοκηπίου ή θερμοκήπιο), κηπευτικά, πρώιμα οπωρικά κλπ.
Μιλάμε για σταθερές κατασκευές και λογικά σταθερές καλλιέργειες.
Το πλείστον δηλαδή πρώιμα κηπευτικά…
Για δενδρώδεις καλύτερα να μην πούμε (πάντα για την χώρα μας).
Το πρόβλημα μας είναι οι μεγάλες θερμοκρασίες και καύσωνες του καλοκαιριού και προφανώς θα υπάρχει επιδείνωση με μια τέτοια κατασκευή.
Τα περί δροσισμού από την σκιά είναι πασιφανής αστοχία (μην τύχει και υπάρχει νηνεμία).
Τα Φ/Β είναι σχεδόν διαφανή και το ποσοστό σκίασης δεν μπορεί να υπερκαλύψει την σχετική υπερθέρμανση του εγγύς περιβάλλοντος – οι θερμοκρασίες επανακτινοβολίας σε μεγάλες εγκαταστάσεις μπορεί και να ξεπερνά τους 60-70 βαθμούς Κελσίου στις επιφάνειες τους και στην εγγύτερη περιοχή (καλλιέργειας) μπορεί να ξεπεράσει τους 4 -6 βαθμούς Κελσίου…)
Με τα Φ/Β πάλι οι εταιρείες ενέργειας θα «καρπωθούν» την σχετική υπεραξία και οι αγρότες θα μείνουν (με) με περισσότερα τεχνικά και περιβαλλοντικά προβλήματα στις καλλιέργειες τους (μας).
Οι αγρότες θα μπορούσαν να ανεβάσουν την απόδοση, την θρεπτική πυκνότητα της τροφής που παράγουν και την οικονομική τους βελτίωση εάν υπήρχε γενική φροντίδα και επιμέλεια του κράτους να δρομολογήσει αγροοικολογικές – αναγεννητικές μέθοδες καλλιέργειας και…
…και από την σχετική «ενίσχυση – κάρπωση» λόγω δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα και σταθεροποίησης του, ως άνθρακα, στο έδαφος (αύξηση της οργανικής ουσίας) από τις καλλιέργειες τους (από το «εθνικό αντισταθμιστικό απόθεμα», λέμε τώρα, εάν το βρούμε – κοντά 50-60 Ευρώ ο τόνος την περίοδο αυτή).
Προς το παρόν το λυμαίνονται οι μεγάλες εταιρείες της λεγόμενης «πράσινης»ενέργειας, της παραγωγής τροφής κλπ.
Οι αγρότες και το «κίνημα» ασχολούμαστε περί πολλών αλλά… άλλων!

Back to top button