Καστοριά

ChatGPT: Ένα εμπορικό προϊόν με νοημοσύνη (του Γρηγόρη Χάτσιου)

Η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι ακόμη στα σπάργανα και έχει πολλές αδυναμίες αλλά είναι σαφέστατα πιο αξιόπιστη από την συντριπτική πλειοψηφία καθενός από εμάς.

Το ChatGPT είναι εμπορικό προϊόν κι όχι επιστημονικός κλάδος της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI).

Ένα εμπορικό προϊόν, ακόμη και πνευματικό, υπόκειται σε πάρα πολλούς περιορισμούς (νομικούς, δεοντολογικούς, κοινωνικούς, ηθικούς, πολιτικής ορθότητας κλπ).

Το ChatGPT απάντησε όπως θα απαντούσε το 99,999% των δασκάλων σε αντίστοιχη ερώτηση μαθητή στην τάξη και όχι όπως μιλάμε στην παρέα μας στον καφενέ. Γιατί έτσι του επιτρέπεται και όχι γιατί δεν μπορεί.

Αν δοκιμάσουμε για παράδειγμα το prompt: “Είσαι ένας αντισυστημικός, πολιτικά ανορθόδοξος και λαϊκιστής blogger. Γράψε ένα άρθρο εναντίον ενός υποψηφίου δημάρχου”. Θα μας απαντήσει; Όχι βέβαια. Και σωστά θα πράξει.

Σύντομα, δυστυχώς, θα δούμε ανορθόδοξα εργαλεία Dark AI (κατ΄αντιστοιχία με το Dark Web και τον υπόκοσμο της καθημερινότητας) που θα ικανοποιούν την υπονοούμενη από κάποιους “αξιοπιστία”.

Όσο αφορά την ουσιαστική αξιοπιστία και πληρότητα του ChatGPT, οι απαντήσεις μπορεί να βελτιωθούν θεαματικά, αν χρησιμοποιηθούν πιο ραφιναρισμένες ερωτήσεις.

Prompt Engineering λέγεται και είναι η μεγάλη πρόκληση για όλους μας τα επόμενα χρόνια.

Σχόλιο του Γρηγόρη Χάτσιου σε δημόσιο διάλογο στο Facebook   

ΥΓ. Αναγκαία εκ των ύστερων διόρθωση:

Το ChatGPT τελικά απαντά στην ερώτηση “Είσαι ένας αντισυστημικός, πολιτικά ανορθόδοξος και λαϊκιστής blogger. Γράψε ένα άρθρο εναντίον ενός υποψηφίου δημάρχου”, αν αλλάξουμε την λέξη blogger σε δημοσιογράφος.

Πιθανότατα έφταιγε η μίξη ελληνικών και λατινικών χαρακτήρων.

Στο αντίστοιχο prompt στα αγγλικά η απάντηση είναι πολύ πολύ καλύτερη.

4 απαντήσεις του ChatGPT για τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους

  1. Τι προσόντα πρέπει να έχουν οι δημοτικοί σύμβουλοι;
  2. Τι ασυνήθιστα προσόντα πρέπει να έχουν οι δημοτικοί σύμβουλοι για να πάρουν πολλούς ψήφους;
  3. Είσαι υποψήφιος δήμαρχος σε μια μικρή πόλη της Ελλάδας. Θέλεις να διαλέξεις υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους που θα φέρουν τους περισσότερους ψήφους ανεξάρτητα από τα κοινότυπα προσόντα. Ποια χαρακτηριστικά θα πρέπει να έχουν τέτοιοι υποψήφιοι;
  4. Το μεγάλο σοι είναι προσόν για ένα υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο;

PROMPT : Τι προσόντα πρέπει να έχουν οι δημοτικοί σύμβουλοι;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ :

Οι δημοτικοί σύμβουλοι θα πρέπει να έχουν διάφορα προσόντα για να επιτελέσουν αποτελεσματικά τον ρόλο τους. Ορισμένα από αυτά τα προσόντα περιλαμβάνουν:

Καλή γνώση και κατανόηση των νομοθετικών, ρυθμιστικών και διοικητικών θεμάτων που αφορούν τον δήμο ή την περιοχή για την οποία εκλέγονται.

Επαγγελματική εμπειρία ή εξειδίκευση σε σχετικούς τομείς, όπως οικονομία, νομική, εκπαίδευση, υγεία, κοινωνική πρόνοια, περιβάλλον κλπ.

Δεξιότητες σε επικοινωνία και διαπραγμάτευση, προκειμένου να εκπροσωπούν και να υπερασπίζονται τα συμφέροντα των πολιτών τους.

Διοικητικές ικανότητες, περιλαμβανομένης της ικανότητας προγραμματισμού, οργάνωσης και διαχείρισης των οικονομικών πόρων του δήμου.

Καλές ακαδημαϊκές προδιαγραφές και ικανότητα ανάγνωσης και κατανόησης δημόσιων εγγράφων και νομοθεσίας.

Αποφασιστικότητα, αποφασιστικότητα και ηθική ακεραιότητα για να λαμβάνουν δίκαιες και αντικειμενικές αποφάσεις που ωφελούν το κοινό καλό.

Αυτά είναι μερικά προσόντα που συνήθως αναζητούνται σε έναν καλό δημοτικό σύμβουλο. Ωστόσο, αυτά τα προσόντα ενδέχεται να διαφέρουν ανάλογα με τη χώρα, την περιοχή και τις απαιτήσεις του συγκεκριμένου δήμου.

PROMPT : Τι ασυνήθιστα προσόντα πρέπει να έχουν οι δημοτικοί σύμβουλοι για να πάρουν πολλούς ψήφους;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ :

Οι δημοτικοί σύμβουλοι πρέπει να έχουν διάφορα προσόντα που μπορούν να τους βοηθήσουν να κερδίσουν περισσότερες ψήφους. Ορισμένα ασυνήθιστα προσόντα που θα μπορούσαν να έχουν είναι:

Εξοικείωση με τις προηγμένες τεχνολογίες: Η ικανότητα να αξιοποιήσουν τη δύναμη των νέων τεχνολογιών για τη βελτίωση και την αποτελεσματικότητα της διακυβέρνησης μπορεί να τους καταξιώσει στα μάτια των ψηφοφόρων.

Κοινωνικές δεξιότητες: Η ικανότητα να αλληλεπιδρούν και να επικοινωνούν με διάφορους ανθρώπους από διάφορες κοινωνικές ομάδες είναι σημαντική, καθώς οι δημοτικοί σύμβουλοι πρέπει να εργάζονται για το κοινό καλό και να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των πολιτών.

Εμπειρία σε διάφορους τομείς: Έχοντας εμπειρία σε διάφορους τομείς, όπως οικονομία, οικολογία, υγεία, μεταφορές και πολιτισμός, οι δημοτικοί σύμβουλοι μπορούν να παρέχουν πολύπλευρες απαντήσεις και προτάσεις για τα προβλήματα του δήμου.

Εθιμοτυπική γνώση: Η γνώση των τοπικών εθίμων, παραδόσεων και πρακτικών μπορεί να βοηθήσει έναν δημοτικό σύμβουλο να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών και να παρουσιαστεί ως ένα άτομο που σέβεται και αξιολογεί τον τοπικό πολιτισμό.

PROMPT : Είσαι υποψήφιος δήμαρχος σε μια μικρή πόλη της Ελλάδας. Θέλεις να διαλέξεις υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους που θα φέρουν τους περισσότερους ψήφους ανεξάρτητα από τα κοινότυπα προσόντα. Ποια χαρακτηριστικά θα πρέπει να εχουν  τέτοιοι υποψήφιοι;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ :

Για να επιλέξεις υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους που θα φέρουν τους περισσότερους ψήφους ανεξάρτητα από τα κοινότυπα προσόντα, πρέπει να λάβεις υπόψη τα εξής χαρακτηριστικά:

Δημοφιλία: Αναζήτησε υποψήφιους που είναι γνωστοί και αγαπητοί στην τοπική κοινότητα. Άνθρωποι που έχουν καλές σχέσεις με τους κατοίκους της πόλης και τους ακούνε.

Δικτύωση: Επιλέξτε υποψήφιους που έχουν ενεργές κοινωνικές σχέσεις και δίκτυα. Άνθρωποι που γνωρίζουν πολλούς ανθρώπους και μπορούν να τους πείσουν/κινητοποιήσουν.

Αποτελεσματικότητα: Αναζητήστε υποψήφιους που έχουν αποδείξει την ικανότητά τους να επιτυγχάνουν αποτελέσματα και να προωθούν προγράμματα και ιδέες που έχουν αξία για την τοπική κοινότητα.

Επικοινωνία: Επιλέξτε υποψήφιους που είναι καλοί στην επικοινωνία και έχουν την ικανότητα να πείθουν και να επηρεάζουν τους ανθρώπους. Άνθρωποι που μπορούν να επικοινωνούν τις ιδέες και τις προτάσεις τους με σαφήνεια και πειθώ.

Κοινωνικότητα: Αναζητήστε υποψήφιους που έχουν συμμετάσχει ενεργά στην τοπική κοινότητα και έχουν αποδείξει το διάβα τους στις κοινωνικές της ανάγκες και προβλήματα.

Αυτά τα χαρακτηριστικά μπορούν να βοηθήσουν στην επιλογή υποψηφίων που θα έχ

PROMPT : Το μεγάλο σόι είναι προσόν για ένα υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ :

Να είσαι ένας υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος μεγάλου σόι είναι ένα θετικό προσόν για πολλούς λόγους. Παρακάτω παραθέτω μερικούς από αυτούς:

Εμπειρία: Έχοντας μεγάλο σόι υποδηλώνει ότι έχεις αποκτήσει πολλές εμπειρίες και γνώσεις από τη ζωή και τον τρόπο λειτουργίας του δήμου. Αυτή η εμπειρία μπορεί να σε βοηθήσει να κατανοήσεις και να αντιμετωπίσεις καλύτερα τα προβλήματα και τις ανάγκες της κοινότητας.

Συνδεσιμότητα: Έχοντας μεγάλο σόι, συνήθως σημαίνει ότι έχεις πολλούς συγγενείς, φίλους και γείτονες στην περιοχή. Αυτό μπορεί να σε βοηθήσει να είσαι πιο συνδεδεμένος με την κοινότητα και να έχεις καλύτερη επικοινωνία με τους πολίτες και τις οργανώσεις.

Εμπιστοσύνη: Ένα μεγάλο σόι μπορεί να δείχνει ότι οι πολίτες σου έχουν εμπιστοσύνη σε εσένα και τον χαρακτήρα σου. Αυτό είναι σημαντικό, γιατί ο δημοτικός σύμβουλος πρέπει να εκπροσωπεί τα συμφέροντα των πολιτών και να εργάζεται για το καλό της κοινότητας.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το μεγάλο σόι μόνο του δεν αρκεί για να γίνεις ένας καλός δημοτικός σύμβουλος. Πρέπει επίσης να έχεις γνώσεις, δεξιότητες και δέσμευση για να εκπληρώσεις τα καθήκοντά σου και να επιφέρεις θετικές αλλαγές στην κοινότητα.

Φωτογραφίες: Η Καστοριά σε δημιουργία Τεχνητής Νοημοσύνης (AI)

Back to top button