ΑγροτικάΕλλάδαΚαστοριά

Βαφτίζει «προσωπικούς» τους «αγροτικούς» γιατρούς και δεν κάνει προσλήψεις!

Καταργεί η κυβέρνηση τους «αγροτικούς» γιατρούς και τους μετονομάζει σε «προσωπικούς», όπως ανακοίνωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, καθώς, όπως δήλωσε, «με αυτόν τον τρόπο θα καλυφθεί το σύνολο του πληθυσμού της χώρας με προσωπικούς ιατρούς» χωρίς ωστόσο να αλλάζει κάτι σε ό,τι αφορά την άσχημη κατάσταση στην πρωτοβάθμια περίθαλψη με τις ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμών των δημόσιων κέντρων υγείας.

Ανακοινώθηκε πως «καταργείται ο αναχρονιστικός θεσμός της υποχρεωτικής υπηρεσίας ιατρών υπαίθρου (γνωστού και ως “αγροτικό”) και θεσμοθετείται η υποχρεωτική θητεία προσωπικού ιατρού η οποία θα διαρκεί ένα έτος και θα πραγματοποιείται τόσο σε αστικές, όσο και σε ημιαστικές και αγροτικές περιοχές. Έτσι, οι νέοι ιατροί, μετά την ολοκλήρωση των σπουδών τους και την απόκτηση άδειας άσκησης επαγγέλματος, θα υπηρετούν ως προσωπικοί ιατροί. Με αυτόν τον τρόπο θα καλυφθεί το σύνολο του πληθυσμού της χώρας με προσωπικούς ιατρούς».

Επί της ουσίας, η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας ανακυκλώνει τα ίδια μέσα μιας πολιτικής που θεωρεί κόστος την Υγεία και για αυτό δεν κάνει τις απαραίτητες προσλήψεις γιατρών και δεν εξοπλίζει τις δημόσιες δομές υγείας προκειμένου να διατηρήσει σε χαμηλά επίπεδα την κρατική χρηματοδότηση.

Επιπλέον, η Ειρήνη Αγαπηδάκη ανέφερε ότι θα δίνονται κίνητρα στους νέους ιατρούς ώστε να επιλέξουν την ειδικότητα της Γενικής Ιατρικής ή της Παθολογίας. Όπως ανακοινώθηκε «μετά την υποχρεωτική τους θητεία (12μηνη) ως προσωπικοί ιατροί, οι νέοι γιατροί που θα επιλέξουν την ειδικότητα της Γενικής Ιατρικής ή Παθολογίας, θα λαμβάνουν 30.000 καθαρές αποδοχές (45.000 μικτές) πλέον όσων προβλέπονται, ενώ παράλληλα θα έχουν και σημαντικά επιστημονικά και επαγγελματικά κίνητρα» προκειμένου «να σταδιοδρομήσουν επαγγελματικά και να παραμείνουν στη χώρα μας». Το υπουργείο Υγείας δεν αυξάνει τις απολαβές των γιατρών που έχουν ήδη επιλέξει το δημόσιο σύστημα υγείας και αυτό θα οδηγήσει σε γιατρούς δύο ταχυτήτων στις δημόσιες δομές υγείας.

902.gr

 

Back to top button