Κόσμος

Σαν σήμερα: Η Νικαράγουα ψηφίζει τους Σαντινίστας

Σαν σήμερα, στις 4 Νοεμβρίου 1984 διεξάγονται οι πρώτες ελεύθερες βουλευτικές εκλογές στη Νικαράγουα από το 1928. Η προσέλευση στις κάλπες φτάνει τους 1,2 εκατομμύρια Νικαραγουανούς. Το Εθνικό Μέτωπο των Σαντινίστας, υπό τον Ντανιέλ Ορτέγα, κερδίζει τις εκλογές.

Η ημερομηνία των εκλογών δεν επιλέγεται τυχαία. Ο λαός της χώρας επιθυμεί το σχηματισμό  μίας νόμιμα  εκλεγμένης κυβέρνησης πριν από την αναμενόμενη επανεκλογή του Ρόναλντ Ρέιγκαν, ως Προέδρου των ΗΠΑ, στις 6 Νοεμβρίου. «Οι Σαντινίστας ήλπιζαν ότι η διεξαγωγή εκλογών σε συνδυασμό με την μεγάλη προσέλευση των πολιτών θα απέτρεπαν μία αμερικανική στρατιωτική επέμβαση». Κατά κάποιο τρόπο, οι παράγοντες που οδηγούν τη χώρα στις κάλπες είναι εξωτερικοί.

Λίγες ώρες μετά την έναρξη της καταμέτρησης των ψήφων, το Μέτωπο των Σαντινίστας φαίνεται ότι αποκτά σχεδόν το 70% των ψήφων στις προεδρικές εκλογές. Ο Ορτέγα δηλώνει στη συνέχεια ότι το κόμμα του παίρνει το ίδιο  ποσοστό και στις βουλευτικές εκλογές. «Μπορούμε να πούμε ότι το Εθνικό Μέτωπο των Σαντινίστας είναι ο νικητής των εκλογών», λέει χαρακτηριστικά.

Οι Σαντινίστας θέλουν να πείσουν τον υπόλοιπο κόσμο, ειδικά τις ΗΠΑ, ότι οι εκλογές είναι πράγματι ελεύθερες και δίκαιες. Περίπου 400 ανεξάρτητοι ξένοι παρατηρητές, συμπεριλαμβανομένων και Αμερικανών, βρίσκονται στη Νικαράγουα, προκειμένου να παρακολουθήσουν την εκλογική διαδικασία από κοντά.

Ένας Βρετανός, όχι όμως επίσημος παρατηρητής, ο Λόρδος Chitnis, σημειώνει ότι η διαδικασία των εκλογών δεν είναι τέλεια. Από την άλλη, δεν διατηρεί αμφιβολίες για το γεγονός ότι οι εκλογές είναι δίκαιες.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι Σαντινίστας το 1979 καταφέρνουν να ανατρέψουν τον δικτάτορα Anastasio Somoza, γεγονός που εξοργίζει τις ΗΠΑ. Η τότε Υπερδύναμη, αποφασίζει να παράσχει υποστήριξη προς τους Κόντρας, αντιπάλους των Σαντινίστας.

Με έδρα τη γειτονική Ονδούρα, οι Κόντρας ξεκινούν έναν πόλεμο ανταρτών, με τελικό σκοπό την εκδίωξη του Μετώπου των Σαντινίστας.

tvxs.gr

Back to top button