Καστοριά

Γιατί το μόνο που σκέφτεσαι είναι το φαγητό; (γράφει η Ιωάννα Κοτοπούλου)

Μήπως είσαι κι εσύ από αυτούς που ενώ τρώνε σκέφτονται αμέσως τι θα ξαναφάνε μετά;
Έχοντας περάσει από τα χέρια μου πολλές Γυναίκες αλλά και Αντρές για Personal Training παρατήρησα ότι οι περισσότεροι έχουν μια “εμμονή” με το φαγητό.
.Γιατί όμως ενώ στην Γυμναστική τα πάνε καλά στο θέμα τις διατροφής κάπου το χάνουν?
Για να δούμε μήπως κι εσύ είσαι από Αυτούς που καταναλώνουν φαγητό χωρίς λόγο και το κάνουν απλά …και δεν μπορούν να εξηγήσουν
ΤΙ Συμβαίνει;
Υπερφαγία
Γενικότερα, η υπερφαγία χαρακτηρίζεται από συχνή και υπερβολική κατανάλωση φαγητού προκειμένου να ανακουφιστεί κανείς από τα αρνητικά του συναισθήματα.
Η συγκεκριμένη διαταραχή συνήθως συμβαίνει όταν ο πρώτος τρόπος αντιμετώπισης του ψυχολογικού πόνου αποτελείται από το φαγητό. Μπορεί να αισθάνεται κανείς ότι η ζωή του περιστρέφεται γύρω από το φαγητό και το μυαλό του σκέφτεται συνέχεια το φαγητό σε σημείο που του είναι αδύνατον να αντιμετωπίσει την ζωή του χωρίς αυτό.
Αν υποπτεύεστε ότι έχετε κάποια από τα συμπτώματα της υπερφαγίας (ή κάποιας άλλης διατροφικής διαταραχής), θα ήταν για καλό σας να αναζητήσετε επαγγελματική βοήθεια. Το ότι διαβάζετε αυτές τις συμβουλές και είστε περίεργοι και ανοιχτοί να δοκιμάσετε καινούργιους τρόπους σκέψης και διεξόδους είναι ένα καλό πρώτο βήμα, αλλά είναι σημαντικό να αποκτήσετε και τη σωστή επαγγελματική βοήθεια αν την χρειάζεστε.
Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να σε σε βοηθήσουν Γενικότερα, η υπερφαγία χαρακτηρίζεται από συχνή και υπερβολική κατανάλωση φαγητού προκειμένου να ανακουφιστεί κανείς από τα αρνητικά του συναισθήματα.
Η συγκεκριμένη διαταραχή συνήθως συμβαίνει όταν ο πρώτος τρόπος αντιμετώπισης του ψυχολογικού πόνου αποτελείται από το φαγητό. Μπορεί να αισθάνεται κανείς ότι η ζωή του περιστρέφεται γύρω από το φαγητό και το μυαλό του σκέφτεται συνέχεια το φαγητό σε σημείο που του είναι αδύνατον να αντιμετωπίσει την ζωή του χωρίς αυτό.
Μην αισθάνεσαι άσχημα που σκέφτεσαι το φαγητό.
Είναι απόλυτα φυσιολογικό να σκέφτεσαι το φαγητό. Απλά, κάποιοι άνθρωποι, εξαιτίας της ιδιαίτερης σχέσης που έχουν με το φαγητό, νιώθουν ενοχές ή εκνευρίζονται που πάλι το μυαλό τους πήγε εκεί.
Όμως, αρκετές έρευνες έδειξαν, ότι οι άνθρωποι που αισθάνονται ενοχές όταν σκέφτονται το φαγητό, είναι αυτοί που τρώνε περισσότερο και δεν χάνουν κιλά. Δηλαδή, η ενοχή δεν σε βοηθάει να λύσεις το πρόβλημά σου. Αυτό που σε βοηθάει είναι η διαισθητική διατροφή, να ακούς το σώμα σου και τις ανάγκες του και να τρως συνειδητοποιημένα, όποτε πεινάς.
Αντιμετώπισε το:
Φυτικές ίνες
Λίγες θερμίδες, περισσότερος κορεσμός. Αυτό είναι το… μυστικό των φυτικών ινών, οι οποίες αυξάνουν την έκκριση ορμονών που σχετίζονται με την μειωμένη όρεξη στο στομάχι, ενώ η δράση τους επεκτείνεται και στην λειτουργία του εντέρου, όπου κι εκεί επιδρούν θετικά στην μείωση της όρεξης. Πού τις βρίσκουμε; Στα όσπρια, στα δημητριακά, στα φρούτα και στα λαχανικά.
Πρωτεΐνη
Η προσθήκη πρωτεϊνών στη διατροφή αυξάνει το αίσθημα κορεσμού και μας κάνει να τρώμε λιγότερο, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση του λίπους. Μάλιστα αν η πρωτεΐνη καταναλώνεται στο πρωινό, τότε μπορεί να βοηθήσει ακόμα περισσότερο στη μείωση του βάρους. Σε γενικές γραμμές, φροντίστε το 20-30% των συνολικών σας θερμίδων ανά ημέρα, να περιλαμβάνει πρωτεϊνικές τροφές.
Άφθονο νερό
Πίνοντας 1 ποτήρι νερό πριν το φαγητό θα σε βοηθήσει να καταναλώσεις μικρότερη ποσότητα φαγητού..τσέκαρε και δες την ώρα που σε πιάνει η βουλιμία και πιες νερό διότι μερικές φορές δίψας και δεν πεινάς…
Καλό θα είναι να αρχίσεις οποιαδήποτε μορφή γυμναστικής που θα σε κάνει να αγαπήσεις το ΣΏΜΑ σου έχοντας όμως δίπλα σου σωστή καθοδήγηση και σωστή κατεύθυνση στο διατροφικό κομμάτι.

Back to top button