ΑγροτικάΚαστοριάΦλώρινα

Κρασί: Πρώτη επίσκεψη της Πολιτιστικής Διαδρομής “Iter Vitis” σε Φλώρινα και Καστοριά (φωτογραφίες)

Στις 8 Νοεμβρίου παρουσία της Προέδρου της Πολιτιστικής Διαδρομής Iter Vitis του Συμβουλίου της Ευρώπης κα Emanuela Panke επισκεφθήκαμε τις περιοχές της Φλώρινας και Καστoριάς.
Σκοπός της επίσκεψης ήταν η συνεργασία με τους τοπικούς φορείς και την Ένωση Οινοποιών Βορείου Ελλάδας που εντάχθηκαν πρόσφατα στην εν λόγω διαδρομή, προκειμένου να σχεδιαστούν δράσεις και να προκύψουν συνεργασίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Πρώτος σταθμός της επίσκεψης υπήρξε το Οινοποιείο Κτήμα Αλφα στο Αμύνταιο, όπου έγινε παρουσίαση του τρόπου παραγωγής του κρασιού, των εγκαταστάσεων, των δραστηριοτήτων της επιχείρησης και της μεγάλης ποικιλίας των προϊόντων τους από τους υπεύθυνους κ. Άγγελο Ιατρίδη και κ. Μάκη Μαυρίδη και τους συνεργάτες τους. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Οινοποιείο Πάντου στην Υδρούσα Φλώρινας, όπου ο κος Πάντου αναφέρθηκε στις ιδιαίτερες ποικιλίες που ευδοκιμούν λόγω του υψομέτρου και στο κρασί που παράγεται σε αυτό.
Ακολούθησε επίσκεψη στο Οινοποιείο του κου Στεργίου στη Μεταμόρφωση Καστοριάς με τον πρότυπο οικογενειακό αμπελώνα και το Οινοποιείο.
Έπειτα, πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στην Έκθεση του Βυζαντινού Μουσείου Καστοριάς, από την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων κα Ανδρομάχη Σκρέκα, εστιάζοντας σε επιλεγμένα εκθέματα. Ανάμεσά τους ξεχώρισε μία φορητή εικόνα της Συλλογής που χρονολογείται τον 15ο αιώνα με την απεικόνιση του προστάτη των αμπελουργών Αγίου Τρύφωνα να κρατά το κλαδευτήρι.
Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με τη παρακολούθηση της διαδικασίας παραγωγής τοπικού τσίπουρου σε «καζάνι» στο Υψηλό Καστοριάς.
Η δράση αυτή οργανώθηκε από τον Δήμο Καστοριάς, μέλος της Πολιτιστικής Διαδρομής Iter Vitis και από τα μέλη της Χ.ΕΡ.ΚΑ.Τ. που από το 2016 διοργανώνουν στην Καστοριά τις ημέρες της Αποκριάς τα «Τα Μπουζέρια».
Ο πολιτισμός της οινοποιίας και των οινοκαλλιεργητικών τοποθεσιών αποτελούν σημαντικό κομμάτι της ευρωπαϊκής και μεσογειακής κουλτούρας.
Σκοπός της διαδρομής Iter Vitis είναι η ανάδειξη, αξιοποίηση και προβολή των σχετικών σημείων ενδιαφέροντος. Το πρόγραμμα προωθεί τη χαρτογράφηση και διατήρηση των ιστορικών και αρχαίων αμπελώνων και του πολιτισμού που συνδέεται με αυτά, την έρευνα, καταγραφή και την πραγματοποίηση περιβαλλοντικών δραστηριοτήτων για την προστασία της βιοποικιλότητας, καθώς και την ανάπτυξη βιώσιμων μορφών πολιτιστικού τουρισμού.
Στις 9 Νοεμβρίου στο πλαίσιο της πολιτιστικής διαδρομής του ΣτΕ ITER VIIS πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο 8ο Νηπιαγωγείο Λάρισας και παρουσιάστηκαν δράσεις που αφορούν τα στάδια του τρύγου και θεατρικό δρώμενο στα αρχαία ελληνικά με θέμα το συμπόσιο.
Η διασύνδεση παιδείας και πολιτισμού καθίσταται ιδιαίτερα σημαντική, καθώς ο εμπλουτισμός της εκπαιδευτικής διαδικασίας με το απόθεμα της πολιτιστικής κληρονομιάς έχει πολλαπλά οφέλη που λειτουργούν πολλαπλασιαστικά μέσα στην κοινωνία.
Μαριάνθη Αναστασιάδου
ITER VITIS Les Chemins de La Vigne en Europe
Δήμος Καστοριάς
Ένωση Οινοποιών Βορείου Ελλάδος
Εφορεία Αρχαιοτήτων Καστοριάς
8ο Νηπιαγωγείο Λάρισας
 

 

 

Back to top button