ΕκδηλώσειςΚαστοριάΝεστόριοφωτορεπορτάζ

Στις εκδηλώσεις μνήμης στα Τρίκαλα Χρ. Γκοσλιόπουλος και Στ. Κωστάρας (φωτογραφίες)

Ξεχωριστή ημέρα η 26η Νοεμβρίου 2023 για τον Πλάτανο του Δήμου Τρικκαίων, τη Χάλκη, τη Ζούζουλη του Δήμου Νεστορίου. Ο Δήμος Τρικκαίων σε μια σημαντική εκδήλωση, διοργάνωσε τα 34α Ελευθέρια, για τους 37 πεσόντες Πλατανιώτες στους αγώνες του Εθνους, τον υπολοχαγό Αλέξανδρο Διάκο από το νησί της Δωδεκανήσου (πρώτο πεσόντα αξιωματικό), τον έφεδρο Πλατανιώτη ανθυπολοχαγό Ελευθέριο Ντάσκα (πρώτο πεσόντα έφεδρο αξιωματικό), τον Πλατανιώτη έφεδρο καταδρομέα Γεώργιο Νάκο (σκοτώθηκε στην Κύπρο το 1974). Μαζί με τον Μορφωτικό Σύλλογο Απανταχού Πλατανιωτών και τον Γυμναστικό Σύλλογο Τρικάλων, τα “34α Ελευθέρια” μεταλαμπάδευσαν την αξία του αγώνα για την Ελευθερία, στη νέα γενιά.
Η εκδήλωση στην πλατεία του χωριού, μπροστά από το Ηρώο και τις προτομές των Ντάσκα και Νάκου, χαρακτηρίστηκε από δύο σημαντικές στιγμές:
– το προσκλητήριο πεσόντων Πλατανιωτών ήδη από τον 19ο αιώνα
– την παρουσία των Δημάρχων Χάλκης Ευάγγελου Φραγκάκη, Νεστορίου Χρήστου Γκοσλιόπουλου και πρόεδρο Κοινότητας Ζούζουλης, Στέργιου Κωστάρα.
Οι εκ Καστοριάς ορμώμενοι αυτοδιοικητικοί, εκπροσωπούσαν το μέρος που αρχικά τάφηκαν οι δύο πρώτοι πεσόντες αξιωματικοί, το χωριό Ζούζουλη, πολύ κοντά στην τοποθεσία “Τσούκα” Φρούρκας, περιοχή στην οποία μαχόταν ο 2ος λόχος του 1ου τάγματος του 4ου συντάγματος Πεζικού, την 1η Νοεμβρίου 1940.
Οι κ. Φραγκάκης και Γκοσλιόπουλος, αφού ευχαρίστησαν τον Δήμο Τρικκαίων για τη συνολική εκδήλωση και την παρουσία αμφοτέρων στον Πλάτανο, τόνισαν στους χαιρετισμούς τους ο μεν πρώτος την αξία της εκδήλωσης για τη νέα γενιά, ο δε δεύτερος,  την απόδοση τιμής σε όσους σκοτώθηκαν για την ελεύθερη Ελλάδα.
Την κεντρική ομιλία έκανε ο εκ των κύριων διοργανωτών, πρόεδρος της Κοινότητας Πλατάνου, Σωτήρης Καρατάσος, ο οποίος έδωσε έμφαση συνολικά στη θυσία των πεσόντων για την Ελλάδα και στη συμβολή του χωριού στους αγώνες του Εθνους.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με αγώνες δρόμου 1000, 1500 και 2000 μ. για παιδιά και εφήβους ηλικίας από 12 έως 16 ετών, αθλητές και αθλήτριες του Γυμναστικού Συλλόγου Τρικάλων. Και τούτο, διότι ο Ελευθέριος Ντάσκας ήταν αθλητής του εκ των ιστορικότερων και αρχαιότερων γυμναστικών συλλόγων της χώρας.
Στην επιμνημόσυνη δέηση που προηγήθηκε, τη Ι.Μ. Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης εκπροσώπησε ο π. Αλέξανδρος, με τον εφημέριο του χωριού π. Παΐσιο
Παρέστησαν επίσης, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, οι βουλευτές της ΝΔ Κατερίνα Παπακώστα και Θανάσης Λιούτας, η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ Μαρίνα Κοντοτόλη, ο Δήμαρχος Τρικκαίων Νίκος Σακκάς, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Τρικκαίων Γιώργος Παναγιώτου, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Ντίνος Μπάρδας, οι αντιδήμαρχοι Τρικκαίων Μιχ. Λάππας και Απ. Παππάς, ο τ. αντιδήμαρχος Τρικκαίων Αχ. Λασπάς, η νεοεκλεγείσα δημοτική σύμβουλος Τρικκαίων Ζωή Παπαναστασίου, η αντιδήμαρχος Νεστορίου Ιωάννα Νταούτη, πολλοί κάτοικοι του χωριού. Ο Υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας απουσίαζε λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων και απέστειλε μήνυμα για το νόημα της εκδήλωσης.
Στεφάνια κατέθεσαν, εκτός από την πολιτική ηγεσία, ο ταξίαρχος Ι. Κορέλης, διοικητής της ΣΜΥ, ως εκπρόσωπος του ΓΕΕΘΑ, ο Αστυνόμος Α΄ κ. Δημ. Κοντοβουνήσιος, ως εκπρόσωπος της Δ.Α. Τρικάλων, ο αντιπύραρχος κ. Ιω. Τατσίνας ως εκπρόσωπος της Π.Υ. Τρικάλων, για την Ενωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού κ. Νικ. Πατρίκαλος, για τον Σύνδεσμο Αποφοίτων ΣΜΥ κ. Ευαγ. Στέφος, ο εκπρόσωπος του συλλόγου Κομάντος 74 για τον νομό Τρικάλων κ. Δημ. Γκαραμάτσας, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας κ. Ιω. Διαμαντής, ο γενικός γραμματέας  Συνδέσμου Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Ν. Τρικάλων κ. Βασ. Μαγκουρίτσας, η διευθύντρια του Νηπιαγωγείου Πλατάνου κ. Βασιλική Γαλατά, ο εκπρόσωπος του ΓΣΤ συν/χος καθηγητής ΤΕΦΑΑ και προπονητής κ. Δημ. Σιούλας, η πρόεδρος του Συλλόγου Πλατανιωτών κ. Διβάνη.
Και, βεβαίως, εκ μέρους των οικογενειών Ντάσκα και Νάκου, οι κ Πάτρα Ντάσκα και Αθανάσιος Χασιώτης, στη μνήμη των ηρώων προγόνων.  

 

Back to top button