Άργος ΟρεστικόΚαστοριά

Ανακοίνωση-έκκληση από τον Σύνδεσμο Βογατσιωτών Θεσσαλονίκης

Αγαπητοί συμπατριώτες παντού στον κόσμο,
Αναγκαζόμαστε να προβούμε σ’ αυτήν την ανακοίνωση-έκκληση προς όλους εσάς. Ο Σύνδεσμός μας, με έτος ιδρύσεως το 1920, διαδραμάτισε, και συνεχίζει με όλες τις δυνάμεις του και με μοναδικό κίνητρο την ΑΓΑΠΗ ΠΡΟΣ ΤΗ ΓΕΝΕΤΕΙΡΑ, να συνδράμει με κάθε τρόπο το Βογατσικό. Κάποτε με γενναίες οικονομικές πρωτοβουλίες και πρωτοβουλίες δράσης, κατά τις τελευταίες δεκαετίες, της παρακμής και κοινωνική κόπωσης, με την συνεχή παρουσία του μέσω της εφημερίδας «το Βογατσικό» που τυπώνεται δυο φορές το χρόνο και την έκδοση του ημερολογίου Λευκώματος. Παράλληλα με συμμετοχή σε κάθε πολιτιστική δραστηριότητα με λαογραφικό ή άλλο περιεχόμενο συνεχίζει να δίνει το παρόν. Αντίξοες όμως συνθήκες όπως ο πληθυσμιακός μαρασμός του Βογατσικού, η οικονομική ανέχεια, η διαδοχή των γενεών στην αλλοδαπή (προχωρούμε ήδη στη 2ηκαι 3η γενεά των ξενιτεμένων μας και η σχέση με το Βογατσικό αρχίζει να χαλαρώνει αν όχι να διασπάται πλήρως), η φυσιολογική αποξένωση των νέων από τον έντυπο λόγο, η απροθυμία για συνεργασίες κλπ., οδήγησαν σε κρίσιμη κατάσταση τα οικονομικά μεγέθη-δυνατότητες του Συνδέσμου. Το κόστος έκδοσης της ποιοτικής εφημερίδας μας όπως και η έκδοση του ημερολογίου, μαζί με τα δυσβάστακτα πλέον ταχυδρομικά τέλη που έχουν επιβληθεί (λόγω βάρους και διαστάσεων των εντύπων οι αποστολές ιδίως στο εξωτερικό), έχει ανέλθει εξαιρετικά για τις δυνατότητες μας.
Ζητούμε να συμπαρασταθείτε με κάθε τρόπο στις προσπάθειές μας. Η οριστική διακοπή έκδοσης των εντύπων μας δεν φαντάζει και πολύ μακρινή εκδοχή πλέον.
Ζητούμε να τακτοποιείτε κανονικά τις συνδρομές σας και ζητούμε σε περίπτωση που δεν επιθυμείτε να λαμβάνετε τα έντυπα του Συνδέσμου να μας το γνωστοποιήσετε.
Αλλά προπάντων ζητούμε να εγγράψετε μέλη της οικογένειας σας, συγγενείς ή άλλους φίλους με καταγωγή από το Βογατσικό, που ζουν παντού στον κόσμο με αυτόν τον μοναδικό πιά που υπάρχει δεσμό προς το Βογατσικό.
Ζητούμε να στείλετε συνεργασίες προς την εφημερίδα. Αποτελεί μονόδρομο το να συνδράμετε την προσπάθεια που κλείνει σχεδόν μισόν αιώνα συνεχούς έκδοσης (μπαίνουμε ήδη στον 48ος χρόνο).
Σύντομα θα επιχειρηθεί να δημιουργηθεί διαδικτυακός ιστότοπος (με πολύ μεγάλο κόστος δημιουργίας και συντήρησης) όπου θα αναρτηθούν όλα τα φύλλα της εφημερίδας που έχουν εκδοθεί με μέχρι σήμερα όπως και τα ημερολόγια-λευκώματα του Συνδέσμου από το 1992. Σε ψηφιακή μορφή θα υπάρχει πλούσια βιβλιογραφία σε μορφή PDF που αφορά το Βογατσικό και τα ιστορικά πρόσωπα της κοινότητας και της Ομογένειας. Όλα τα βιβλία που έχουν εκδοθεί από τον Σύνδεσμο θα ψηφιοποιηθούν επίσης.
Όπως αντιλαμβάνεστε μόνο οι Βογατσιώτες μπορεί να είναι οι χορηγοί μιας τέτοιας προσπάθειας. Ελπίζουμε να εισακουστούμε!
Με πατριωτικούς χαιρετισμούς και αγάπη
Το Δ.Σ. του Συνδέσμου
Σύνδεσμος Βογατσιωτών Θεσσαλονίκης Ο Άγιος Κωνσταντίνος

Back to top button