Κοζάνη

Γ. Κασαπίδης: «Αφήνουμε σημαντική παρακαταθήκη στη νέα περιφερειακή αρχή»

«Η Περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας έχει απορροφήσει το σύνολο του προγράμματος των κονδυλίων 2014-2020, προϋπολογισμού 578 εκατ. ευρώ, για χρηματοδότηση έργων και δράσεων» τόνισε ο περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης, κατά τη σημερινή παρουσίαση των πεπραγμένων του επιχειρησιακού προγράμματος.

Παρουσία δημάρχων, υπηρεσιακών στελεχών της ΕΥΔ ΕΠ και φορέων της Περιφέρειας, ο κ. Κασαπίδης υπενθύμισε τις δοκιμασίες και τον ορατό κίνδυνο που υπήρξε όταν ανέλαβε την ευθύνη της Περιφέρειας το 2019, εξαιτίας σημαντικών καθυστερήσεων στην απορρόφηση κονδυλίων τα προηγούμενα χρόνια, να χαθούν σημαντικοί πόροι.

«Αυτό αποφεύχθηκε χάρη στη σκληρή δουλειά των υπηρεσιακών στελεχών και των φορέων της περιοχής» τόνισε ο περιφερειάρχης δυτικής Μακεδονίας. Ανέφερε, δε, ότι η θετική έκβαση αυτής της προσπάθειας φέρει την επίσημη αναγνώριση από τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτριο Σκάλκο, που προσφάτως επισκέφθηκε την Περιφέρεια, «σφραγίζοντας επισήμως το κλείσιμο του προγράμματος 2014-2020».

Σημείωσε, επίσης, ότι στην επόμενη χρηματοδοτική περίοδο 2021-2027 μεταφέρονται έργα ύψους 100 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν εκπονηθεί μελέτες για υποστήριξη εκτέλεσης έργων, επίσης 100 εκατ. ευρώ. «Αφήνουμε σημαντική παρακαταθήκη στη νέα περιφερειακή αρχή» τόνισε ο κ. Κασαπίδς, υπογραμμίζοντας ότι από το 2024 που θα ξεκινήσει και η υλοποίηση του προγράμματος Δίκαιης Μετάβασης θα πρέπει η απορρόφηση των κονδυλίων να «αγγίξει» τα 600 εκατ. κατ’ έτος σε βάθος οκταετίας ώστε να απορροφηθούν όλοι οι πόροι που έχουν εξασφαλιστεί. «Παραδίδουμε μια Περιφέρεια πλήρως προετοιμασμένη για να επιτελέσει αυτό τον σκοπό» κατέληξε ο κ. Κασαπίδης.

Από την πλευρά του, ο προϊστάμενος της ΕΥΔ ΕΠ Δυτ. Μακεδονίας Γιάννης Παπαδόπουλος τόνισε ότι για την επόμενη προγραμματική περίοδο 2021-27 «ο κίνδυνος χαμηλής απορροφητικής ικανότητας των κονδυλίων είναι μικρός, καθότι στην έναρξη του προγράμματος, το ποσοστό μεταφερόμενων έργων είναι της τάξης του 20%, ενώ το 2014 ήταν μόλις στο 7%». Τόνισε, δε, ότι «έχουμε ήδη εκδώσει 20 προσκλήσεις με έμφαση τα έργα Κοινωνικού ταμείου ώστε να μην υπάρξει περίπτωση να σταματήσει η χρηματοδότηση των έργων που αφορούν κοινωνικές δομές και τη μισθοδοσία των εργαζομένων σε αυτές.

ΑΠΕ / Σπ. Κουταβάς

Back to top button