Κόσμος

Πώς η εμμονή ενός γιατρού για αποχή από το σεξ δημιούργησε τα κορν φλέικς

Tα κορν φλέικς είναι ίσως τα πιο δημοφιλή δημητριακά. Εκτός από αυτό έχουν πίσω τους μια ιστορία τόσο πλούσια, όσο και παράξενη. Αλλά τι θα μπορούσε να είναι τόσο ενδιαφέρον για αυτά τα κομματάκια ψημένου αλεσμένου καλαμποκιού; O «μπαμπάς» τους, Χάρβευ Κέλλογκ, που πέθανε σαν σήμερα, 14 Δεκέμβρη του 1943.

Η ιστορία των κορν φλέικς ξεκινάει στα τέλη του 19ου αιώνα με την Χριστιανική Εκκλησία Αντβεντιστών της Έβδομης Ημέρας, ένα Χριστιανικό κίνημα  με χαρακτηριστικό γνώρισμα την προσήλωση στις 10 εντολές, την τήρηση του Σαββάτου και της αυστηρής χορτοφαγικής διατροφής. Ως αποτέλεσμα, οι Αντβεντιστές άρχισαν να πειραματίζονται με ποικιλίες σπόρων, ειδικά την βρώμη, το σιτάρι, το καλαμπόκι, το ρύζι και το κριθάρι, προκειμένου να αντικαταστήσουν το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα στη διατροφή τους.

Ο δρ. Τζον Χάρβευ Κέλλογκ το 1894 ήταν ο επιστάτης στο σανατόριο Μπατλ Κρικ του Μίσιγκαν και ένθερμος Αντβεντιστής, ο οποίος επέβαλε την αυστηρή χορτοφαγική διατροφή επάνω στους ασθενείς του, απαγορεύοντας την κατανάλωση αλκοόλ, τον καπνό και την καφεΐνη. Αλλά, σε αντίθεση με τους Αντβεντιστές, δεν είχε επιβάλει αυτή τη δίαιτα για καθαρά λόγους υγείας ή ηθικούς λογούς.

Ο Κέλλογκ ήταν θερμός υποστηρικτής της σεξουαλικής αποχής και επιπλέον συμφωνούσε με την ιδέα ότι…

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου στο tvxs.gr

Back to top button