Καστοριά

Χριστούγεννα: Τα στολίδια δεν κάνουν τη γιορτή! (της Ειρήνης Χρηστάκη)

Χριστούγεννα, μια λέξη, χιλιάδες συναισθήματα.
Άλλοι την λατρεύουν και άλλοι την σιχαίνονται ή έμαθαν να την φοβούνται ή αγαπούν να την μισούν, η γιορτή που απομονώνει ό,τι δε της ταιριάζει, τη θλίψη, τον πόνο, τον θυμό, την μοναξιά, την παραίτηση.
Όλοι έχουμε συνδυάσει τα Χριστούγεννα με κρύο και χιόνι, γι’ αυτό ίσως έχουμε την ανάγκη να νιώσουμε ζεστά συναισθήματα περισσότερο από τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου. Τα Χριστούγεννα μπορούν να χαρακτηριστούν ως οι μέρες των ακραίων συναισθημάτων! Η γιορτινή ατμόσφαιρα με φώτα, μουσικές και στολίδια, και από την άλλη μεριά το κενό που μεγαλώνει μέσα μας ότι κάτι μας λείπει… Το κλίμα των Χριστουγέννων μοιάζει σχεδόν παραμυθένιο, με ξωτικά και μάγους, με αγγέλους και δώρα. Και το φωτεινό αστέρι εκεί ψηλά να μας μαγεύει με την λάμψη του και να μας καλεί να το ακολουθήσουμε…
Χριστούγεννα είναι η γιορτή μικρών και μεγάλων, γιατί αυτές τις μέρες όλοι ονειρευόμαστε να ξαναγίνουμε παιδιά. Όλοι έχουμε την ανάγκη να νιώσουμε ότι έχουμε ανθρώπους δίπλα μας που μας νοιάζονται και μας αγαπούν. Όλοι θέλουμε να αγγίζουμε για λίγο την μαγεία της παιδική αθωότητα αυτών των ημερών, και να χαθούμε μέσα σ’ έναν μαγικό κόσμο.
Υπάρχουν όμως άνθρωποι που αυτές τις μέρες πραγματικά υποφέρουν, είναι εκείνοι οι μοναχικοί άνθρωποι όχι από επιλογή, αλλά γιατί έτσι το όρισε η ζωή να περνάνε μόνοι τους ακόμη και τα Χριστούγεννα, είναι εκείνοι που δεν θα νιώσουν τις γιορτές όπως τις ονειρεύεται και τις προσδοκά ο περισσότερος κόσμος.
Τα Χριστούγεννα μπορεί να έχουν χάσει το νόημα τους, αλλά είναι στο χέρι μας να το ανακαλύψουμε μόνοι μας από την αρχή…
Να θυμάστε τα στολίδια δεν κάνουν την γιορτή. Οι άνθρωποι στολίζουν τις μέρες μας. Οι φωτεινοί άνθρωποι φτιάχνουν τις στιγμές μας. Αυτοί που ακολουθούν την καρδιά τους. Αυτοί που δεν εύχονται επειδή πρέπει να ευχηθούν. Αυτοί που δεν παίρνουν δώρα επειδή ήρθαν τα Χριστούγεννα. Αυτοί που δεν ευσπλαχνίζονται μόνο αυτές τις μέρες. Αυτοί που απολαμβάνουν τη μοναξιά τους δίχως να προσπαθούν να τη ντύσουν με περιττά χριστουγεννιάτικα ενδύματα.
Επιλέξτε να μην αγαπάτε τα περιττά, τη σύγχυση, τις ευχές που δεν βγαίνουν από την καρδιά. Στα κουτιά δώρου σας προτιμήστε να βάζετε συναισθήματα, ειλικρινή χαμόγελα, θετικές σκέψεις και γαλήνη, αλληλεγγύη που δεν φαίνεται.
Αυτά είναι Χριστούγεννα στην καρδιά σας. Τα Χριστούγεννα είστε εσείς κάθε φορά που μοιάζεις περισσότερο με το αληθινό πνεύμα των Χριστουγέννων.
Είστε και εσείς το φως των Χριστουγέννων, όταν φωτίζεις τον δρόμο των άλλων μέσα από τη ζωή σας, με καλοσύνη, υπομονή, χαρά και γενναιοδωρία.
Γίνετε εσείς το Φως των Χριστουγέννων για τους γύρω σας. Ακριβώς σαν το χτύπημα μιας καμπάνας, έτσι να αντηχήσει μέσα σας η Χριστουγεννιάτικη μελωδία και να τη σκορπάτε. Φορέστε χαμόγελα, δώστε ελπίδα, φορέστε ευτυχία και πάντα να δίνετε τον καλύτερο εαυτό σας. Τα χαμόγελα λείπουν σε αυτόν τον ταραγμένο κόσμο.
Χριστουγεννιάτικη ευχή είστε εσείς, όταν κάνετε ειρήνη…
Είστε το Χριστουγεννιάτικο δέντρο, όταν αντιστέκεστε σθεναρά στους ανέμους και τις δυσκολίες της ζωής.
Χριστουγεννιάτικη διακόσμηση είστε εσείς, όταν οι αρετές σας είναι τα χρώματα που στολίζουν τη ζωή.
Τα λόγια δεν είναι σημαντικά αλλά οι πράξεις, τα λόγια είναι σαν τους πολυσύχναστους δρόμους που δεν οδηγούν πουθενά, αν αγαπάς κάτι κάντο, εκεί εκπληρώνεται η αγάπη σου.
Ας ζήσουμε λοιπόν τα Χριστούγεννα και ας πιστέψουμε στα όμορφα πράγματα και ας ταξιδέψουμε για λίγο σ’ αυτόν το μαγικό ταξίδι, όπως τότε που ήμασταν παιδιά, περιμένοντας πως και πώς να έρθουν. Ας αφήσουμε το μήνυμα της αγάπης να αγγίξει τις καρδιές μας και να ζεστάνει την ψυχή μας με καλοσύνη, γαλήνη και χαρά. Ας σκεφτούμε και τους ανθρώπους που δεν είναι τόσο τυχεροί όπως εμείς. Ας στολίσουμε λοιπόν την καρδιά μας με δύναμη δοτικότητας ,ας ακούσουμε μελωδίες αγάπης και ας τις τραγουδήσουμε ταπεινά σε όλους γύρω μας.
Και που ξέρετε;
Ίσως νοιώσουμε ψήγματα παραδείσου.
Ίσως γίνουμε πάλι παιδιά!
ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!

Back to top button