Άργος ΟρεστικόΚαστοριά

Λαϊκή Συσπείρωση Άργους Ορεστικού: Μακριά από τις λαϊκές ανάγκες ο προϋπολογισμός του δήμου – Τι διεκδικούμε

Ακόμη ένας προϋπολογισμός του δήμου Άργους Ορεστικού, ο οποίος είναι μακριά από τις λαϊκές ανάγκες, κάτι που αποτυπώθηκε και στο Τεχνικό Πρόγραμμα, εν χορώ με τα δημοτικά τέλη του 2024.

Η ακρίβεια έχει χτυπήσει κάθε νοικοκυριό, οι αυξήσεις στο ρεύμα μάς έχουν οδηγήσει σε απόγνωση και δεν γίνεται καμιά κουβέντα για μείωση των Δημοτικών Τελών, ώστε να δούμε μια στοιχειώδη ανακούφιση, αντίθετα, φέτος τα έσοδα απ’ τα ανταποδοτικά τέλη ανέρχονται στα 1.600.000, σχεδόν ίδια με πέρυσι.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η υπηρεσία καθαριότητας/ηλεκτροφωτισμού, η οποία έχει εκτιμώμενα έξοδα για το 2024 1.383.000 €, ενώ υπολογίζει να εισπράξει 975.000.000 λόγω των τεράστιων αυξήσεων στην ενέργεια, αλλά και του “χρυσορυχείου” της ΔΙΑΔΥΜΑ, απ΄την οποία κερδισμένοι βγαίνουν οι επιχειρηματίες που επενδύουν μέχρι και στη διαχείριση των απορριμάτων !

Ακριβώς ότι προτάσσει και ο κυβερνητικός προυπολογισμός, στον οποίο ενισχύεται η λογική αύξησης των ιδίων εσόδων μέσω της ανταποδοτικότητας σε όλες σχεδόν τις παρεχόμενες υπηρεσίες, άρα κυνήγι είσπραξης φόρων και τελών από τους δημότες, τροφεία και άλλες εισφορές.

Η χρηματοδότηση συνεχίζει να μην επαρκεί για το λειτουργικό κόστος των δήμων, ούτε για τις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, για την επισκευή και συντήρηση σχολικών κτιρίων ούτε και προβλέπεται καμία μέριμνα, για νέα σύγχρονα, ασφαλή σχολεία. Γίνονται ενεργειακές αναβαθμίσεις, απαραίτητες για την ενεργειακή τους βελτίωση, αλλά απαιτείται έλεγχος στατικής επάρκειας, ώστε να εξασφαλιστεί η υγεία των παιδιών και του προσωπικού.

Δίνονται ελάχιστα για την πολιτική προστασία δείχνοντας έτσι την «ευαισθησία τους» για την προστασία του λαού. Επιβεβαιώνεται η πολιτική «κόστους-οφέλους» που ακολουθείται, αδιαφορώντας για τις λαϊκές ανάγκες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, οι μόλις 30.000 € που προβλέπονται για το στατικό έλεγχο κρίσιμων κτιριακών υποδομών, σε ένα κατά τ’ άλλα παχυλό Τεχνικό Πρόγραμμα άνω των 100.000.000 €, ευθυγραμμισμένο ,όμως, μακρυά από τις ανάγκες του λαού μας.

Ο λαός φωνάζει για αντιπλημμυρικά και αντιπυρικά έργα, για σχολεία και παιδικούς σταθμούς, για στήριξη αθλητικών και πολιτιστικών υποδομών, για στελέχωση των υπηρεσιών του δήμου, για αξιοπρεπές και ανθρώπινο οδικό και αγροτικό δίκτυο.

Δεν είναι δυνατόν οι υπηρεσίες του δήμου να στελεχώνονται με 2μηνα και 8μηνα. Απαιτείται η ουσιαστική διεκδίκηση προσλήψεων, μόνιμου προσωπικού, ώστε να βοηθηθεί και το (αριθμητικά λειψό) υπάρχον προσωπικό, στο οποίο στηρίζεται εξολοκλήρου η λειτουργία του δήμου, μέσω της τεράστιας προσπάθειας που καταβάλει.

Δεν περιμένουμε κανέναν «σωτήρα» να μας αποτελειώσει! Δεν παραιτούμαστε από τα δικαιώματά μας, από το δικαίωμά μας για ζωή! Προχωράμε μαζικά, δυναμικά, με ένα σύνθημα: ΜΟΝΟ Ο ΛΑΟΣ ΘΑ ΣΩΣΕΙ ΤΟΝ ΛΑΟ!

Διεκδικούμε :

  • Την πλήρη χρηματοδότηση της Τοπικής Διοίκησης από τον κρατικό προϋπολογισμό. Με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό και όλα τα σύγχρονα μέσα.
  • Την ουσιαστική μείωση των ανταποδοτικών τελών και κατάργησή τους για συγκεκριμένες κατηγορίες συμπολιτών μας. Ρύθμιση αντί πλειστηριασμών και κατασχέσεων, που πρέπει να παγώσουν και να μη γίνουν προϊόν ψηφοθηρίας, για μικροχρέη στο Δήμο.
  • Την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τα σχολεία. Ανέγερση νέων σχολείων και νηπιαγωγείων.
  • Βρεφονηπιακούς σταθμούς δωρεάν, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με το απαραίτητο, μόνιμο προσωπικό
  • Την ανάπτυξη και δωρεάν πρόσβαση για όλους στα πολιτιστικά και αθλητικά προγράμματα του Δήμου.
  • Την ενίσχυση και διεύρυνση από το κράτος των δομών υγείας και πρόνοιας στην Πόλη μας.
  • Την αντιπλημμυρική, αντιπυρική και αντισεισμική θωράκιση.
  • Την αναβάθμιση και επέκταση των ελεύθερων χώρων και των χώρων πρασίνου σε κάθε γειτονιά.
  • Την αναβάθμιση των υπηρεσιών καθαριότητας και προστασίας του περιβάλλοντος με κριτήριο την υγεία του λαού και όχι τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων και των εργολάβων.
  • Σύγχρονες κρατικές συγκοινωνίες που να καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες όλης της Πόλης, με χαμηλό κόμιστρο. Δωρεάν μετακίνηση για τους ανέργους και τις ευπαθείς ομάδες.
  • Ένα σύγχρονο κοιμητήριο που να σέβεται τη μνήμη των ανθρώπων και χωρίς τέλη ταφής.

Λαϊκή Συσπείρωση Άργους Ορεστικού

Back to top button