Άργος ΟρεστικόΚαστοριάτελευταίες ειδήσεις

Βογατσικό Καστοριάς: Το ιστορικό χωριό με τα 16 ξωκλήσια (βίντεο)

Το Βογατσικό είναι ένα ορεινό και όμορφο χωριό, στο νομό Καστοριάς, με μεγάλη ιστορία, καθώς από εκεί καταγόταν ο Ίων Δραγούμης και η Ναταλία Δραγούμη.
Ρεπορτάζ: Σοφία Ζουζέλη
Οι κάτοικοι που έχουν απομείνει είναι λίγοι, καθώς οι πιο νέοι φεύγουν αναζητώντας αλλού εργασία. Το Βογατσικό περιβάλλεται από βουνά, από όλες τις πλευρές, ενώ νότια-νοτιοδυτικά ρέει ο Αλιάκμονας. Ακριβώς έξω από τα όρια του χωριού, περνάει ο υπερσύγχρονος κάθετος οδικός άξονας που ενώνει την Εγνατία Οδό με την Κρυσταλλοπηγή και έτσι αποτελεί μια καλή επιλογή για εκδρομή, αλλά και σαν βάση για επίσκεψη στα κοντινά χιονοδρομικά κέντρα.
«Ήταν από τα κεφαλοχώρια του νομού Καστοριάς, μαζί με την Κλεισούρα και το Νεστόριο τότε και είχε ανάπτυξη, καθώς η θέση του ήταν τέτοια, που πολλοί καλλιεργούσαν αμπέλια. Υπάρχει, όμως, αποκέντρωση, εμείς προσπαθούμε να κρατήσουμε εδώ ό,τι μπορούμε με νύχια και με δόντια. Από την Εγνατία, με παράκαμψη μπορεί κανείς να μπει στο Βογατσικό και από εδώ μπορεί κανείς να πάει σε 20-25 λεπτά στο χιονοδρομικό της Βασιλίτσας, στο Πισοδέρι, στο Βίτσι, έχει πρόσβαση παντού. Ακόμη και χιόνι να ρίξει, οι δρόμοι καθαρίζονται. Άλλη μία νέα ιδέα ενός συντοπίτη μας είναι η χάραξη μονοπατιών, εκεί που περπατούσαν οι παλιοί, οι Μακεδονομάχοι ας πούμε, και για όσους ασχολούνται με την ορειβασία, είναι καλή επιλογή», όπως ανέφερε στην εκπομπή «Περίμετρο» ο Μάκης Βράκας, κάτοικος της περιοχής.

ertnews.gr

Back to top button