Άργος ΟρεστικόΚαστοριάΝεστόριοτελευταίες ειδήσεις

Το 2024 θα είναι η χρονιά των μονοπατιών στην Καστοριά


Το 2023 ήταν μια εξαιρετική χρονιά για την πεζοπορία στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς και τους τρεις Δήμους της. Χάρη στην έντονη κινητοποίηση των ΟΤΑ τέθηκαν οι βάσεις για την ανάπτυξη ενός εντυπωσιακού δικτύου πεζοποριών και ορειβατικών διαδρομών, που διασχίζουν και διασυνδέουν την ορεινή ζώνη από το Γράμμο και μέσα από τα Όντρια, το Μάλι Μάδι, τον Ίστακο, την Ψαλίδα, τον Απόσκεπο και τα Κορέστεια με την Πρέσπα. Νότια το δίκτυο αυτό, που αθροίζει περίπου 500 χλμ., συνδέεται με το Epirus Trail και βόρεια με αντίστοιχες προσπάθειες στο Τεπελένι και τις Πρέσπες. Οι τέσσερις μελέτες που εκπονήθηκαν αντανακλούν το ίδιο λιτό και λειτουργικό πνεύμα και υποβλήθηκαν φέτος στον ΟΦΥΠΕΚΑ, ενώ παραμένουν ψηλά στην αντζέντα των 4 φορέων.
Το – προς το παρόν επί χάρτου – σχέδιο αυτό δεν θα ήταν εφικτό αν δεν υπήρχε άριστη σύμπνοια ανάμεσα στους τρεις δήμους και την Περιφερειακή Ενότητα, που εκφράστηκε με καρποφόρα συνεργασία δια του τοπογράφου Χρ. Λιόκου από το Δήμο Άργους Ορεστικού, τους αντιδημάρχους Αθ. Ρήμο και Κ. Τσανούσα και το δ/ντή Προγραμματισμού Κ. Αντωνίου από το Δήμο Καστοριάς, τον μηχανικό Στ. Κωτσάκο από την ΠΕ Καστοριάς και τους αντιδημάρχους Ι. Νταούτη και Α. Κεραμάρη και τους μηχανικούς Αθ. Μέλλιο και Γ. Λιαμίδη του δήμου Νεστορίου. Η Δ/νση Δασών Καστοριάς συμπαραστάθηκε σε όλα τα στάδια.
Μαγιά του τεράστιου αυτού δικτύου είναι τα (επιπλέον) 80 χλμ διαδρομών που σηματοδοτήθηκαν με το Interreg Cult2Routes στο Γράμμο και το εν υπνώσει (αλλά όχι ανύπαρκτο, όπως ισχυρίζονται κάποιοι) Epirus Trail. Το χτίσιμο των επόμενων επιπέδων θα γίνει πάνω στη βάση αυτή, αλλά και τους ιστοτόπους, τους χάρτες και τους οδηγούς που παρήχθησαν.
Φαίνεται ότι το 2024 θα είναι η χρονιά των μονοπατιών στην Καστοριά.
Triantafyllos Adamakopoulos
 

Back to top button