Ελλάδα

“Τα νησιά των συνόρων μας, τα νησιά της καρδιάς μας”: Η νέα σειρά ντοκιμαντέρ του Σταμάτη Τσαρουχά (βίντεο)

Η νέα σειρά συμπαραγωγής COSMOTE TV, σε σκηνοθεσία Σταμάτη Τσαρουχά, έρχεται στις οθόνες μας για δυο ολόκληρους μήνες, Ιανουάριο και Φεβρουάριο. Το μεγάλο αφιέρωμα, μας ταξιδεύει στα παραμεθόρια νησιά των συνόρων μας, αρχίζοντας από το βορρά με τα δύο ακροτελεύτια, τη Σαμοθράκη και τη Λήμνο, για να καταλήξει στο νοτιότερο άκρο στο ακριτικό Καστελόριζο.

Τα πολύτιμα αυτά πετράδια του Ανατολικού Αιγαίου είναι συνυφασμένα με την ιστορία της υπόλοιπης χώρας, αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης. Αποτελούν ένα ζωντανό μνημείο, που καθρεφτίζεται η μακραίωνη ιστορία και ο ανεξίτηλος ελληνικός πολιτισμός, καθώς εδώ, όπως και στην απέναντι Ιωνική ακτή δημιουργήθηκε  η βάση του Αιγιακού και κατ’ επέκταση του ελληνικού και ευρωπαϊκού πνεύματος. Εδώ γεννήθηκε η επική και λυρική ποίηση,  εδώ θεμελιώθηκε η φιλοσοφία, που έθεσε τις βάσεις της επιστημονικής σκέψης. Εδώ μεγαλούργησαν οι πρώτοι μεγάλοι Έλληνες ποιητές και διανοούμενοι.

Η ιστορία των νησιών αυτών πηγάζει απο τα βάθη των αιώνων. Ο αρχαιολογικός τους πλούτος εντυπωσιάζει, καθώς το παρελθόν ζωντανεύει μέσα  από τους πλούσιους διασωθέντες αρχαιολογικούς χώρους, τα μουσεία των κλασικών χρόνων,  αλλά και τα μνημεία της βυζαντινής περιόδου, με τις εκκλησίες και τα ψηφιδωτά, και με τα μεταβυζαντινά κάστρα του μεσαίωνα, που  προσδίδουν μία γοητεία μοναδική. Η επιβλητική αρχιτεκτονική τους και η μυστηριώδης ατμόσφαιρα των μεσαιωνικών χρόνων, δημιουργούν εκπληκτικές εικόνες, οι οποίες συναρπάζουν.  Όλα αυτά μαζί με την νεότερη θαυμάσια αρχιτεκτονική δόμηση των νησιώτικων οικισμών, και τα υπέροχα γεωφυσικά τους γνωρίσματα, τα Νησιά των Συνόρων μας, συνεχίζουν να αποτελούν τα κέντρα του ελληνικού πολιτισμού.

Μη χάσεις την ευκαιρία να περιηγηθείς μόνο με το COSMOTE HISTORY σε αυτό το μακρύ οδοιπορικό στην συνοριακή ακτογραμμή των νησιών της καρδιάς μας!

Τα Νησιά των συνόρων μας, τα Νησιά της καρδιάς μας : Κάθε Κυριακή στο COSMOTE HISTORY!

 

Back to top button