Καστοριά

Στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ (ρεπορτάζ – σειρά βίντεο)

Σκληρή κριτική στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη άσκησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος ανέπτυξε τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τα βασικά ζητήματα της επικαιρότητας, τον γάμο των ομοφύλων και τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια ενώ αναφέρθηκε και στην πορεία του κόμματος προς το Συνέδριο και τις ευρωεκλογές ξεκαθαρίζοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι η ηγέτιδα δύναμη της Ευρωπαϊκής Αριστεράς».



«Η πολιτική συγκυρία των τελευταίων ημερών δείχνει πως ο κ. Μητσοτάκης σύρεται σε μέτρα, ακόμα και απόπειρες μεταρρυθμίσεων, κατόπιν δικών μας στοχευμένων αντιπολιτευτικών παρεμβάσεων. Η δημόσια πίεση που ασκούμε γίνεται αισθητή, θέτει προκλήσεις στις οποίες καλείται να απαντήσει η κυβέρνηση», ανέφερε ο κ. Κασσελάκης και πρόσθεσε: «Θέλουμε να αντιπολιτευόμαστε απέναντι στις ολέθριες επιλογές της κυβέρνησης που διαιωνίζουν τις διαχρονικές κακοδαιμονίες της χώρας και γονατίζουν τους πιο ευάλωτους. Επιδιώκουμε όμως και να καταθέτουμε προτάσεις που θα θέτουν την ατζέντα, θα πιέζουν και θα εκθέτουν την κυβέρνηση».

Αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το τελευταίο διάστημα λέγοντας: «Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέθεσε προτάσεις για την αντιμετώπιση της αθλητικής βίας» και πρόσθεσε ότι «είναι αδιανόητο να σκοτώνονται νέα παιδιά, φίλαθλοι ή αστυνομικοί, να ρισκάρουν τη ζωή τους όσοι πηγαίνουν ακόμα και σε αγώνες βόλεϊ. Η κυβέρνηση όμως αρκείται σε αποπομπές και σε rotation υπουργών, επειδή αδυνατεί να συγκρουστεί με ισχυρά συμφέροντα και αθλητικούς παράγοντες. Προτείναμε τη θέσπιση ανώτατης επιτρεπόμενης τιμής βρεφικού γάλακτος και θα προχωρήσουμε σε σχετική καμπάνια και συγκεκριμένες, κοστολογημένες προτάσεις για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Της «εισαγόμενης» ακρίβειας όπως μας παραμύθιαζε ο Πρωθυπουργός για να προστατέψει και να νομιμοποιήσει τα εγχώρια καρτέλ. Που αποδείχτηκε δική του ακρίβεια. Της δικής του ανικανότητας και απροθυμίας να ελέγξει την αισχροκέρδεια των μεγάλων ομίλων που συνθλίβει την ελληνική κοινωνία».

Προανήγγειλε ότι «θα κινητοποιηθούμε για το στεγαστικό πρόβλημα που γονατίζει τα νοικοκυριά και κυρίως τους νέους. Τους φοιτητές και τις οικογένειές τους, τα νέα ζευγάρια που αδυνατούν να σχεδιάσουν και να ονειρευτούν το μέλλον τους».

Για τον γάμο των ομοφύλων ανέφερε: «Επαναφέραμε την πρόταση νόμου για τον γάμο και την τεκνοθεσία ομόφυλων ζευγαριών. Χάρη στη δική μας πίεση ο κ. Μητσοτάκης θα αναγκαστεί να ξεπαγώσει τη νομοθετική του πρωτοβουλία και με τη δική μας ψήφο θα περάσει αν έρθει στη Βουλή. Η Νέα Δημοκρατία αδυνατεί να ξεπεράσει οπισθοδρομικές αγκυλώσεις και εξαρτήσεις και η πολιτική δειλία του πρωθυπουργού τον ωθεί σε κουτοπονηριές με την ενθάρρυνση της αποχής των βουλευτών του. Τα μέτρα και οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης είναι όλα too little-too late, όταν δεν είναι και ανοιχτή κοροϊδία, όπως στα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας».

Προανήγγειλε ακόμη ότι «Θα ξεδιπλώσουμε το προσεχές διάστημα μια δέσμη προτάσεων για όλα τα παραπάνω, για την ακρίβεια, τη στέγαση, αλλά και τα κόκκινα δάνεια που οδηγούν στην ασφυξία ζωτικές δυνάμεις της κοινωνίας μας και τροφοδοτούν παρασιτικά συμφέροντα. Θα μιλήσουμε για ένα νέο φορολογικό πλαίσιο, αλλά και τις μεταρρυθμίσεις στο κράτος, για ένα νέο παρεμβατικό και αποδοτικό κράτος που δεν θα καταπνίγει ευκαιρίες και φιλοδοξίες, αλλά θα αξιοποιεί ταλέντα και θα πλαισιώνει τον πιο δημιουργικό μας εαυτό. Για την επιστολική ψήφο, θα τοποθετηθούμε άμεσα».



«Πελατεία για τα κολέγια»

Ειδική αναφορά έκανε στο θέμα των ιδιωτικών πανεπιστημίων: «Μηχανεύονται νομικές ακροβασίες για να προσπεράσουν την καραμπινάτη αντισυνταγματικότητα. Μας παραμυθιάζουν με το Χάρβαρντ, παρότι ξέρουν ότι στην Ελλάδα, όπως και στην Ευρώπη, δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για τα μεγάλα ποιοτικά ιδιωτικά πανεπιστήμια των Ηνωμένων Πολιτειών.

Αυτό που τους ενδιαφέρει, όπως έδειξε η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, είναι η πελατεία για τα κολέγια των φίλων της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε αποφασίσει την ίδρυση Νομικής στην Πάτρα. Την ακύρωσαν επειδή δήθεν «είχαμε πολλές Νομικές». Τώρα – θα επιτρέψουν την ίδρυση πολλών ιδιωτικών Νομικών και στην Πάτρα και όπου θέλουν.

Η πραγματική τους επιδίωξη είναι να περικόψουν τα κονδύλια για τη δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση, όπως ήδη κάνουν συστηματικά.

Θέλουν να λιγοστέψουν τους φοιτητές των δημόσιων πανεπιστημίων, ιδίως των περιφερειακών, για να μπορούν ευκολότερα να περικόψουν κι άλλο τη χρηματοδότησή τους. Θα εκμεταλλευτούν δηλαδή την εκτόξευση της στεγαστικής δαπάνης και του κόστους ζωής κάθε φοιτητή που σπουδάζει μακριά από το σπίτι του και αντί να κάνουν κάτι γι’ αυτό, θα παρουσιάσουν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια-πρώην κολέγια, σαν ελκυστικότερη επιλογή. Σαν φτηνότερη λύση για τις οικογένειες που δεν μπορούν να χρηματοδοτήσουν τις σπουδές των παιδιών τους σε άλλη πόλη. Τόσο είναι το θράσος τους. Μέχρι τον τελικό στόχο, βέβαια, που θα είναι τα δίδακτρα και στα δημόσια πανεπιστήμια, δήθεν για να μπορούν να αναβαθμίσουν τις υποδομές και τις υπηρεσίες τους».

Απευθύνθηκε ξανά στο ΠΑΣΟΚ λέγοντας «τάσσεται υπέρ αρκεί να μπουν αυστηρές προϋποθέσεις για την ποιότητά τους. Μα αν μπουν πραγματικά αυστηρές προϋποθέσεις, δηλαδή τέτοιες που να κάνουν τα ιδιωτικά ισάξια των δημόσιων, θα γίνουν ασύμφορα. Ποιος επιχειρηματίας θα πληρώνει καθηγητές για να κάνουν έρευνα, για να έχουν χρόνο να μελετούν και να δημοσιεύουν; Ξέρουμε ποιες απόψεις και συμφέροντα θα επικρατήσουν τελικά, τόσο στον τελικό νόμο όσο και στις μεταγενέστερες τροποποιήσεις και εγκυκλίους;».

Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Θέλουμε ποιοτική ανώτατη εκπαίδευση, όπως στις αναπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες. Θα αντιταχθούμε σε κολέγια-σούπερ-μάρκετ πτυχίων για τα παιδιά των μικρομεσαίων και των μεσαίων στρωμάτων που δεν έχουν χρήματα για να πάνε στο εξωτερικό. Πρέπει να αυξήσουμε, όχι να μειώσουμε τον αριθμό των φοιτητών. Να εργαστούμε για τη διευκόλυνση της φοίτησης σε ισχυρά, αναβαθμισμένα περιφερειακά πανεπιστήμια που θα αποτελούν εστίες ανάπτυξης, αριστείας και κοινωνικής προόδου για την ελληνική περιφέρεια».

Πορεία προς το Συνέδριο

Αναφέρθηκε στο χρονοδιάγραμμα στο δρόμο προς το Συνέδριο:

Α) Έχουμε έτοιμο κείμενο θέσεων για το συνέδριο στην ώρα του.

Β) Ετοιμάζουμε τη διακήρυξή μας για τις Ευρωεκλογές, που θα παρουσιάσουμε και θα εγκρίνουμε στο συνέδριο. Η Διακήρυξη θα επανεπιβεβαιώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι η ηγέτιδα δύναμη της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και ως τέτοια θα ηγηθεί του αγώνα για την ενίσχυση των αριστερών δυνάμεων στις Ευρωεκλογές, αλλά και του αγώνα για τη μεγαλύτερη δυνατή ενότητα όλων των προοδευτικών δυνάμεων, Αριστεράς, Σοσιαλιστών και Πρασίνων.

Γ) Προχωράνε τα think tank μας. Βρισκόμαστε στο στάδιο της τελικής επιλογής και θα ανακοινωθεί άμεσα η σύνθεση και η έναρξη λειτουργίας τους.

Στήριξη της μειονότητας της Κωνσταντινούπολης

Έκλεισε την ομιλία του με αναφορά στην επίσκεψή στην Κωνσταντινούπολη λέγοντας ότι «Το ελληνικό κράτος έχει ξεχασμένη την ελληνική μειονότητα» και έφερε σαν παράδειγμα την Μεγάλη του Γένους Σχολή: «Η Βιβλιοθήκη της αποτελεί κομμάτι όχι μόνο της Ρωμαίικης, αλλά της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Και δεν έχει βρεθεί κανείς τόσα χρόνια να διαθέσει 1,5 εκατομμύριο ευρώ για να διασωθεί αυτή η βιβλιοθήκη από την υγρασία και τη φθορά από μικροοργανισμούς. Αφού δεν μπορεί η κυβέρνηση, θα αναλάβουμε εμείς πρωτοβουλίες για την πολύπλευρη στήριξη των Ρωμιών αδελφών μας».

Σπ. Γκ.

ΑΠΕ









 

Back to top button