Άργος ΟρεστικόΕκδηλώσειςΚαστοριά

Οι “Ταξιδευτές” έρχονται στην Καστοριά να κόψουν τη βασιλόπιτα, αλλά και για πολλά πολλά ακόμη… (πρόγραμμα)

Την αρχόντισσα της Λίμνης, μία από τις ομορφότερες πόλεις της βόρειας Ελλάδας, θα επισκεφτούμε οι Ταξιδευτές φέτος τον Ιανουάριο, για να γιορτάσουμε μαζί σας, την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Πίτας και να μοιράσουμε δώρα και ευχές για το ξεκίνημα της νέας χρονιάς!  

Η Καστοριά, η φημισμένη πόλη των γουναράδων, χτισμένη αμφιθεατρικά και πλαισιωμένη από τα επιβλητικά βουνά Γράμμο και Βίτσι, αντικατοπτρίζεται αιώνες τώρα στα ασάλευτα νερά της λίμνης Ορεστιάδας και μας περιμένει για να μας ξελογιάσει! 

Πεζοπορόντας σε μια εκπληκτική διαδρομή στα Όντρια Όρη θα μας εντυπωσιάσουν τα πέτρινα “ζωνάρια” και αφού περάσουμε τις “πόρτες”θα φτάσουμε στο ανεξερεύνητο οροπέδιο, με το σπάνιο ανάγλυφο, τα πολύμορφα βράχια, τις πολλές δολίνες και τα υπόγεια σπήλαια. Από τα “Παραθύρια”, τις τρύπες ανάμεσα στα βράχια, θα κρυφοκοιτάξουμε τα χωριά ενώ από το “Μπαλκόνι”, το βράχινο πατάρι, θα αγναντέψουμε τη θέα στον κάμπο. 

Με την συνοδεία του περιβαλλοντολόγου Νίκου Παναγιωτόπουλου θα γνωρίσουμε την ιστορία της λίμνης Ορεστιάδας, έναν τόπο μοναδικής ομορφιάς αλλά και μία σημαντική περιοχή αναπαραγωγής και διαχείμασης σπάνιων ειδών της ορνιθοπανίδας. Θα περπατήσουμε ιχνηλατώντας στο παραποτάμιο δάσος τού ποταμού Αλιάκμονα για να γνωρίσουμε τα ζώα που ζουν εκεί και θα κρυφοκοιτάξουμε την γοητευτική ζωή των πουλιών παρατηρώντας το πέταγμά τους!  

Θα θαυμάσουμε την πόλη από ψηλά, ακολουθώντας την καταπράσινη διαδρομή μέχρι το ύψωμα του Αγίου Αθανασίου, θα περιηγηθούμε στις αρχοντογειτονιές της πλατείας Ντολτσό, στις βυζαντινές της εκκλησίες και θα μαγευτούμε από την εικόνα της χειμωνιάτικης λίμνης, περπατώντας πλάι σε θεόρατα πλατάνια με τα κλαδιά τους να αγγίζουν τα παγωμένα νερά. Θα μπούμε στο πανέμορφο σπήλαιο του Δράκου, με τις μικρές λιμνούλες και τους σπάνιους σχηματισμούς σταλακτιτών, ένα “χρυσωρυχείο” το οποίο φύλαγε, άγρυπνος φρουρός, ένας δράκος.

Παρασκευή 26 – Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2024, Νομός Καστοριάς

1Η ΗΜΕΡΑ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

15:00   Αναχώρηση από την Γλυφάδα 

21:30   Άφιξη στην Καστοριά (μετά από ενδιάμεσες στάσεις) και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο 5*  Limneon Resort & Spa (Διαμονή σε δωμάτια με θέα την λίμνη) 

22:00 Δείπνο στο ξενοδοχείο 

2Η ΗΜΕΡΑ: ΣΑΒΒΑΤΟ

Α ΟΜΑΔΑ: ΠΕΖΟΠΟΡΙΚΗ / ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΗ

08:30 – 09:15 Μετάβαση στο χωριό Βράχος

09:30 – 15:30 Πεζοπορία Μικρά Όντρια :  Βράχος (1.065μ.) – Σκάλα ή Πόρτα (1.390μ.) – Κορυφή Μικρής Όντριας (1.530μ.) – Διάσελο Ούσι (1.435μ.) – Βράχος (1.065μ.)

(Διάσχιση 8,2 χλμ.,  Υ.Δ.: +/- 465μ.,  Ω.Π.: 5-6 ώρες,  Β.Δ.: 1 Εύκολη διαδρομή)

Τα Όντρια, όπως και στην ονομασία έτσι και στη μορφή τους, μοιάζουν να έχουν βγει από παραμύθι. Χωρίζονται στα Μεγάλα Όντρια, που βρίσκονται Νότια και στα Μικρά Όντρια, που αποτελούν το Βόρειο τμήμα του παράξενου αυτού ορεινού όγκου. Η όψη τους, με το τριγωνικό σχήμα και τους πολύμορφους βράχους, είναι πολύ ιδιαίτερη. Τα ασβεστολιθικά πετρώματα που απαντώνται ευνοούν το έντονο ανάγλυφο και τη δημιουργία σπηλαίων. Τα δύο αυτά υψίπεδα περιβάλλονται από εντυπωσιακές φυσικές παρεμβολές βράχων, τα «ζωνάρια», όπως τα αποκαλούν οι ντόπιοι, σχηματίζοντας ένα φυσικό κάστρο. Πλάι στο βουνό υπάρχει δάσος από οξιές και καστανιές. Κανένας δρόμος δεν προσεγγίζει την καρδιά των Οντρίων για αυτό και παραμένουν αναλλοίωτα στο πέρασμα του χρόνου, κλεισμένα στον εαυτό τους και στα μυστικά τους, περιτριγυρισμένα από παρθενικά δάση. 

15:30 – 16:00 Μετάβαση και συνάντηση με την Β. Ομάδα 

Β ΟΜΑΔΑ: ΠΕΡΙΗΓΗΤΙΚΗ

10:00 – 11:00 Μετάβαση στο Δισπηλιό, στην τοποθεσία «νησί», και επίσκεψη στην αναπαράσταση του Προϊστορικού Λιμναίου Οικισμού (κόστος 4€)

Στο Δισπηλιό Καστοριάς ανακαλύφθηκε το 1932 ένας από τους παλαιότερους και πιο σημαντικούς νεολιθικούς λιμναίους οικισμούς σε ολόκληρη την Ευρώπη. Το Ανοιχτό Μουσείο Δισπηλιού, θα μας ταξιδέψει στον χρόνο και θα μας δώσει μια ιδέα για το πώς έμοιαζε ένα νεολιθικό χωριό δίπλα στη λίμνη περίπου 7.500 χρόνια πριν. Στόχος του είναι η αναπαράσταση μιας άμεσης, απτής, και βιωματικής εικόνας της νεολιθικής ζωής, βασισμένης πάντα στα πορίσματα της αρχαιολογικής έρευνας.

11:00 – 11:45 Μετάβαση στο κέντρο πληροφόρησης προστασίας και περίθαλψης αγρίων ζώων και πουλιών Καστοριάς και παρακολούθηση της παρουσίασης για την βιωσιμότητα τής λίμνης και της ευρύτερης περιοχής από τον περιβαλλοντολόγο και υπευθύνου του φορέα Νίκου Παναγιωτόπουλου.

Η λίμνη Ορεστιάδα, είναι ένας τόπος μοναδικής ομορφιάς αλλά και μία σημαντική περιοχή αναπαραγωγής και διαχείμασης σπάνιων ειδών της ορνιθοπανίδας. Περιβάλλεται από δασωμένους λόφους, υγρά λιβάδια, καλαμιώνες, παραλίμνια δάση, έλη και χωράφια, βιότοπους που συντηρούν μια πλούσια ορνιθοπανίδα. Έχουν παρατηρηθεί περισσότερα από 200 είδη πουλιών από τα οποία τα 90 αναπαράγονται εδώ. Σημαντική είναι οι παρουσίες του αργυροπελεκάνου, του ροδοπελεκάνου, της σταχτόχηνας και της λαγγόνας, ενώ εδώ βρίσκεται ο μεγαλύτερος τόπος αναπαραγωγής του βουβόκυκνου στην Ελλάδα. Αποτελεί εδώ και αιώνες ένα από τα σημαντικότερα αλιευτικά κέντρα της ηπειρωτικής χώρας.

12:45 – 14:00 Μετάβαση και περπάτημα στο παραποτάμιο δάσος τού Αλιάκμονα – ιχνηλασία ζώων καί παρουσίαση τού δασικού οικοσυστήματος.

14:45 – 15:30 Μετάβαση και ορνιθοπαρατηρήσεις στις προβλήτες Μαυροχωρίου και Πολυκάρπης.

16:00 – 16:45 Επίσκεψη στον λόφο Άι Σωτήρα “περίληψη καί παρατήρηση λεκάνης απορροής τής λίμνης καί θέσεις φωλιάσματος – διατροφής ορνιθοπανίδας”

Θα μας συνοδεύει σε όλο το πρόγραμμα ο περιβαλλοντολόγος Νίκος Παναγιωτόπουλος 

Α & Β ΟΜΑΔΑ

17:00 – 19:00 Ελεύθερος χρόνος για ξεκούραση 

20:00 – 23:00 Γεύμα και γλέντι για την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας

3Η ΗΜΕΡΑ: ΚΥΡΙΑΚΗ

Α ΟΜΑΔΑ: ΠΕΖΟΠΟΡΙΚΗ

09:00 – 12:00 Πεζοπορία στον λόφο της Καστοριάς: Απόζαρι – Λόφος του Προφήτη Ηλία  – Ιστορικό μοναστήρι της Παναγιάς της Μαυριώτισσας – Σπήλαιο του Δράκου – Παραλίμνια διαδρομή – Ντολτσό

Β ΟΜΑΔΑ: ΠΕΡΙΗΓΗΤΙΚΗ

09:30 – 10:00 Επίσκεψη στο Ενυδρείο 

10:00 – 12:00 Επίσκεψη στο Βυζαντινό Μουσείο της Καστοριάς και ξενάγηση στην παλιά πόλη, στις παραδοσιακές γειτονιές Ντολτσό και Απόζαρι, για να θαυμάσουμε τα εκπληκτικά αρχοντικά και πέντε από τις εξήντα βυζαντινές εκκλησίες.

12:00 – 13:30 Επίσκεψη στην Μονή της Παναγίας Μαυριώτισσας  του 12ου αιώνα,  με τις  τοιχογραφίες στο εσωτερικό και στους εξωτερικούς τοίχους του καθολικού και επίσκεψη στο σπήλαιο του δράκου με τον  εντυπωσιακό  σταλακτιτικό και σταλαγμιτικό διάκοσμο και τις 7 υπόγειες λίμνες (κόστος 6 € )

Α & Β ΟΜΑΔΑ

13:30 – 15:30 Γεύμα σε τοπική ταβέρνα

15:30 – 22:30 Αναχώρηση και πιθανή ώρα άφιξης στην Αθήνα

Οι ώρες που αναγράφονται στο πρόγραμμα είναι ενδεικτικές και μπορεί να αλλάζουν ανάλογα με τις συνθήκες, επίσης ο αρχηγός έχει το δικαίωμα για μερική ή ολική τροποποίηση του προγράμματος της εξόρμησης όταν αντικειμενικοί λόγοι το επιτάσσουν (καιρικές συνθήκες, κακή κατάσταση δρόμων κλπ.

 

Back to top button