ΕκδηλώσειςΚαστοριά

Στην παρουσίαση της ποιητικής συλλογής της Ελένης Αλεξίου “επτά ανάσες πριν” (ρεπορτάζ – φωτογραφίες- βίντεο)

 

Μια πολύ όμορφη εκδήλωση έλαβε χώρα σήμερα στην Καστοριά. Μια εκδήλωση που άφησε  ένα αποτύπωμα πολιτισμού στα δρώμενα της πόλης μας. Η αίθουσα εκδηλώσεων του ΚΠΕ Καστοριάς φιλοξένησε την παρουσίαση της ποιητικής συλλογής της Ελένης Αλεξίου “επτά ανάσες πριν”, την οποία συνδιοργάνωσαν το Εργαστήριο Κοινωνικών και Μεταναστευτικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Ν. Καστοριάς και το βιβλιοπωλείο-εκδόσεις Σαιξπηρικόν.

Την παρουσίαση ξεκίνησε η συντονίστρια της εκδήλωσης, η φιλόλογος Κ. Ελένη Τσιπλάκη αναφερόμενη στο βιογραφικό της ποιήτριας , μουσικού και φιλολόγου, της Ελένης Αλεξίου, που διδάσκει κλασική κιθάρα στο Μουσικό Σχολείο Καστοριάς. Η κ. Σοφία Κλειούση δεν μπόρεσε να παραβρεθεί στην εκδήλωση, για λόγους υγείας και την εμβριθή της ανάλυση διάβασε ο φιλόλογος κ. Αλέξανδρος Μακρίδης. Η κ. Κλειούση, ως λογοτέχνης και η ίδια, αφουγκράστηκε τις ανάσες, τους ήχους, τις εικόνες των λέξεων και με τις επισημάνσεις της, μπολιασμένες με την ιδιαίτερη ευαισθησία της μας έκανε κοινωνούς του ποιητικού λόγου της συγγραφέα.

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε η κ. Χρυσούλα Πατρώνου Παπαπέτρου και με τον όμορφο λόγο της μας μετέφερε την αναγνωστική της εμπειρία, με διεισδυτικές επισημάνσεις και βιωματικούς χρωματισμούς. Ο Δρ. Σταμάτης Πουλακιδάκος, Επίκουρος Καθηγητής Πολιτικής Επικοινωνίας, προσέγγισε τα ποιήματα σε ένα κοινωνιολογικό και ανθρωποκεντρικό πλαίσιο,(καθώς υπάρχουν αναφορές στην προσφυγιά και την πανδημία που βιώσαμε πρόσφατα), φέρνοντάς μας αντιμέτωπους με τη δική μας ευθύνη στην έμπρακτη αδιαφορία μας απέναντι στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Τέλος, τον λόγο πήρε η συγγραφέας και ιδιαίτερα συγκινημένη από την παρουσίαση, επεσήμανε, εκτός των άλλων, ότι τα ποιήματά της αποτελούν “ψηφίδες μιας μεγαλύτερης εικόνας”, είναι εκκρεμείς εικόνες, όπου ο αναγνώστης καλείται να τις συμπληρώσει με τις δικές του σκέψεις. Η εκδήλωση έκλεισε με την απαγγελία των στίχων από την ίδια τη συγγραφέα και τη μουσική πλαισίωση της χορωδίας του Μουσικού Σχολείου Καστοριάς, υπό τη διδασκαλία και διεύθυνση της Αποστολίας Βερύκιου.

Η Ελένη Αλεξίου γεννήθηκε στα Τρίκαλα το 1980. Είναι πτυχιούχος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και κλασικής κιθάρας. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Εκπαίδευση στο University of Bath της Αγγλίας και επιμορφώνεται αδιάλειπτα σε θέματα διδακτικής και παιδαγωγικής φύσης. Έχει εργαστεί σε πολυάριθμες εκπαιδευτικές δομές στην ελληνική επικράτεια (ΣΔΕ, ΙΕΚ, ΣΜΥ, ΚΕΕ, δημόσια σχολεία) και στο Foreign Language Center του University of Bath, ενώ συμμετέχει με εισηγήσεις σε συνέδρια εκπαιδευτικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος.

Εργάζεται ως καθηγήτρια κλασικής κιθάρας στο Μουσικό Σχολείο Καστοριάς.
Εμφανίστηκε στην ελληνική λογοτεχνία το 2000, όταν απέσπασε το Γ΄ βραβείο διηγήματος στον διαγωνισμό των Εκδόσεων του Πανεπιστημίου Πατρών.

Έλαβε στους διαγωνισμούς «Ελικών», της International Art Society, του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός κα. Συμμετέχει σε λογοτεχνικά φεστιβάλ (Πανθεσσαλικό Φεστιβάλ Ποίησης, Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Πατρών, Athens CodePoetry, Poetry Expo- Versopolis, Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης κα).

Έχει εκδώσει τρεις ποιητικές συλλογές: “Το Φλας” (λογείον, 2009), “Ποιήματα που γράψαμε μαζί” (Μελάνι, 2015) και “επτά ανάσες πριν” (Σαιξπηρικόν, 2022). Κείμενά της δημοσιεύονται σε έγκριτα λογοτεχνικά περιοδικά έντυπα και ψηφιακά και σε ανθολογίες, ενώ κάποια έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, ισπανικά και ιταλικά.

Υπήρξε ραδιοφωνική παραγωγός, συνεργάτιδα της Δημοτικής βιβλιοθήκης Δ. Τρικκαίων σε προγράμματα φιλαναγνωσίας και εμψυχώτρια εργαστηρίων δημιουργικής γραφής συνεργαζόμενη με διάφορους φορείς και σχολεία. Το 2015 εμπνεύστηκε και υλοποίησε σε συνεργασία με τον Δήμο Τρικκαίων τη δράση-έκθεση “Η ποίηση ντύνει” με τη συμμετοχή Ελλήνων ποιητών και ποιητριών για την ενίσχυση του Κοινωνικού Παντοπωλείου. Το 2021 μετά από πρότασή της διοργανώθηκε “Βραδιά κωμικού κειμένου” στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Κωμωδίας του ίδιου Δήμου.

Το 2022 εισηγήθηκε την καθιέρωση του φεστιβάλ “Συνάντηση Νεανικής Ποίησης” στο Μουσικό Σχολείο Καστοριάς και είναι μέλος της οργανωτικής του επιτροπής.

Back to top button