ΑγροτικάΕλλάδα

Sold out η 30η Agrotica με 1.804 εκθέτες και 1.500 δωρεάν θέσεις πάρκινγκ – Εγκαίνια σήμερα παρουσία Αυγενάκη

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

«Sold out» επιστρέφει σήμερα η 30η επετειακή Διεθνής Έκθεση Γεωργικών Μηχανημάτων, Εξοπλισμού και Εφοδίων Agrotica στη ΔΕΘ, που με 1.804 εκθέτες από 49 χώρες, ευρύ πρόγραμμα μεμονωμένων full hosted buyers και οργανωμένων επιχειρηματικών αποστολών αλλά και χώρους με 1.500 θέσεις για δωρεάν πάρκινγκ αναδεικνύεται σε μία από τις μεγαλύτερες διοργανώσεις των τελευταίων ετών.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΔΗΜΗΤΡΑ ΤΑΓΚΑ

Στη φετινή Agrotica, που διοργανώνεται από 1 έως 4 Φεβρουαρίου 2024, καταγράφεται καθολική παρουσία επιχειρήσεων από όλο το φάσμα της αγροτικής παραγωγής και τεχνολογίας και από όλη τη χώρα. Ειδικότερα, συμμετέχουν 463 εμπορικοί επισκέπτες με ομαδικές αποστολές και συνολικά, 500 άτομα με στοχευμένο εμπορικό ενδιαφέρον. Η διοργάνωση είναι αισθητά μεγαλύτερη από την αντίστοιχη του 2022 και υπερβαίνει τα 40.500 τ.μ., αποτελώντας το κορυφαίο εκθεσιακό γεγονός της γεωργίας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Σημειώνεται ότι τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν σήμερα Πέμπτη, 1η Φεβρουαρίου στις 19:00, παρουσία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Ελευθέριο Αυγενάκη.

Ως μία από τις καλύτερες Agrotica χαρακτήρισε τη φετινή διοργάνωση ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo, κ. Τάσος Τζήκας, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου ενόψει των εγκαινίων. Όπως τόνισε, “δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε καλύτερο ποδαρικό στη νέα χρονιά, καθώς η Agrotica θα δείξει για μια ακόμη φορά τη δυναμική της”, υπογραμμίζοντας παράλληλα τον επετειακό της χαρακτήρα, έχοντας διαγράψει μία επιτυχημένη πορεία, που την ανέδειξε σε νούμερο ένα έκθεση του αγροτικού κλάδου.

Αναφορικά με τις παρεμβάσεις της ΔΕΘ για την αντιμετώπιση της αυξημένης κίνησης που θα προκύψει, λόγω και της επιβάρυνσης από τα έργα Fly Over, ο κ. Τζήκας ανέφερε ότι πρόκειται για μέτρα που θα περιορίσουν αρκετά την κίνηση εντός της πόλης κατά τη διάρκεια της Agrotica, καθώς έχουν εξασφαλιστεί 1.500 θέσεις δωρεάν πάρκινγκ. Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το έργο της ανάπλασης της ΔΕΘ, απάντησε ότι θα παραμείνει δημόσιος ο χαρακτήρας της και εμφανίστηκε ικανοποιημένος από τις μέχρι τώρα εξαγγελίες. Σε αναμονή, ωστόσο, βρίσκεται η διοίκηση για τις επίσημες εξαγγελίες της κυβέρνησης εντός του Φεβρουαρίου σχετικά με την κατανομή των κονδυλίων.

Το μέλλον της αγροτικής παραγωγής, καθώς και η προσπάθεια της γεωργίας να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης, αποτυπώνονται στην 30η επετειακή Agrotica, επισήμανε στη συνέχεια ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo AE, κ. Κυριάκος Ποζρικίδης. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο επετειακός χαρακτήρας της έκθεσης θα τονιστεί σε ειδική εκδήλωση η οποία έχει προγραμματιστεί για σήμερα Πέμπτη, 1 Φεβρουαρίου.

Επιφάνεια 8.000 τ.μ. καλύπτουν στην 30η Agrotica τα 91 μέλη της Ένωσης Κατασκευαστών Γεωργικών Μηχανημάτων Ελλάδος (ΕΚΑΓΕΜ), όπως έκανε γνωστό κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρός της, κ. Παναγιώτης Φωτιάδης και οι έμμεσοι εκθέτες αριθμούν τους 528. Κάνοντας αναφορά στις επιδόσεις του κλάδου, επισήμανε ότι οι πωλήσεις κατέγραψαν άνοδο 15%-20% σε σχέση με το 2022, εκφράζοντας την αισιοδοξία του για περαιτέρω αύξηση το 2024.

Για μια δυναμική συμμετοχή του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Μηχανημάτων (ΣΕΑΜ) με 43 μέλη και κάλυψη άνω των 16.000 τ.μ. του εκθεσιακού χώρου έκανε λόγο από την πλευρά του ο Πρόεδρος, κ. Σάββας Μπαλουκτσής. Όπως υποστήριξε, θα παρουσιαστούν οι νέες τεχνολογίες στον γεωργικό τομέα που τρέχουν με μεγάλη ταχύτητα ενώ ιδιαίτερη οικονομική βοήθεια θα δοθεί φέτος στους αγρότες της Θεσσαλίας που έχουν πληγεί σημαντικά από τις καταστροφικές πλημμύρες. Χαρακτήρισε δε, δικαιολογημένα τα αιτήματα των αγροτών, ευχόμενος όμως ότι οι κινητοποιήσεις του κλάδου δεν θα επηρεάσουν την ομαλή διεξαγωγή της Agrotica.

Στις μεγάλες αλλαγές που βιώνει ο αγροδιατροφικός κλάδος λόγω της κλιματικής αλλαγής αναφέρθηκε επίσης ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Παραγώγων και Εμπόρων Λιπασμάτων (ΣΠΕΛ), κ. Παναγιώτης Κοντός με σημαντικές συνέπειες στον τομέα των λιπασμάτων που παρατηρήθηκε μείωση πωλήσεων κατά 20%. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, παρά τις πιέσεις που δέχονται τα λιπάσματα, ο κλάδος έρχεται στην έκθεση με καινοτόμες προτάσεις που θα ενισχύσουν την παραγωγή του αγρότη.

Αξίζει να σημειωθεί ακόμη ότι η φετινή διοργάνωση πλαισιώνεται και από ένα πλούσιο πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων, όπου ξεχωρίζουν οι ακόλουθες:

– 10ο Πανελλήνιο Συνέδριο, που διοργανώνεται στις 3-4 Φεβρουαρίου από το Τμήμα Γεωπονίας του ΑΠΘ.
– Ημερίδα για την καλλιέργεια της κάνναβης μαζί με το Alegre Growshop.
– Εκδήλωση για την Τεχνητή Νοημοσύνη και τη Ρομποτική στη Γεωργία 2.0 μαζί με το ΕΚΕΤΑ την 1η Φεβρουαρίου.

Το ωράριο της έκθεσης είναι το εξής: Πέμπτη-Παρασκευή-Κυριακή 10:00-19:00 και Σάββατο 10:00-20:00.

thesstoday.gr





 

Back to top button