ΑγροτικάΚαστοριά

Ολυμπία Τελιγιορίδου από την Agrotica: Μέτρα «ασπιρίνες» από την Κυβέρνηση – Οι κοστολογημένες προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ (ρεπορτάζ – βίντεο) 

Στην κοινή συνέντευξη τύπου της Ολυμπία Τελιγιορίδου στην 30ή Agrotica στη Θεσσαλονίκη με τους
Φάμελλο Σωκράτη – πρόεδρο Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ,
Κόκκαλη Βασίλη, πρ. Υφυπουργό, βουλευτή και Τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ,
Θωμά Μπουρνάρη Συντονιστή Αγροτικού Τμήματος ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ,
όπου συζητήθηκαν οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου και η Νομοθετική Πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τους Συνεταιρισμούς.
«Κοροϊδία» χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, τα μέτρα που ανακοίνωσε από τη Βουλή για τους αγρότες ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν στη Θεσσαλονίκη στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στο πλαίσιο της 30ης Agrotica.

«Δυστυχώς, δεν είχαμε απαντήσεις ούτε σήμερα στα μεγάλα ερωτήματα και τις αγωνίες του αγροτικού κόσμου. Δεν μπορούμε να κοροϊδεύουμε τους αγρότες, πρέπει να μιλάμε πολύ πιο σοβαρά», είπε ο κ.Φάμελλος και πρόσθεσε πως για το κόμμα του «ο πρωτογενής τομέας έχει μεγάλη σημασία. Είναι εθνική υπόθεση. Μας ανησυχούν τα φαινόμενα της ερήμωσης της υπαίθρου, το δημοσιογραφικό».

Το μέλος Πολιτικής Γραμματείας, υπεύθυνη αγροτικού τομέα, Ολυμπία Τελιγιορίδου, συμπλήρωσε πως τα «προβλήματα που βιώνουν οι αγρότες μας δεν αφορούν μόνο τους ίδιους, αλλά αφορούν το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, καθώς όλοι είμαστε καταναλωτές, και δεν πρέπει να επιτρέψουμε να συνεχιστούν φαινόμενα με φτώχεια στο χωράφι και ακρίβεια στο ράφι».

Η κ.Τελιγιορίδου στάθηκε στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους (δείτε αναλυτικά πιο κάτω) που ανακοίνωσε ο πρόεδρος, Στέφανος Κασσελάκης, λέγοντας πως βασικός στόχος είναι η «δυνατότητα της αξιοπρεπούς διαβίωσης του αγροτικού κόσμου, με παραμονή στον τόπο του και η δυνατότητα των καταναλωτών να έχουν πρόσβαση σε ασφαλή και με προσιτές τιμές προϊόντα».

Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που είχε θέμα «Νομοθετική πρωτοβουλία για τους συνεταιρισμούς» παρουσιάστηκε από τον Βασίλη Κόκκαλη, βουλευτή και Τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης, «η αξία του συνεργατισμού» και η δυνατότητα άσκησης νέων πολιτικών στην ύπαιθρο με ένα νέο μοντέλου συνεταιρισμού.

«Μια σοβαρή αγροτική πολιτική προϋποθέτει στόχους και τι μοντέλα παραγωγής θέλουμε. Επειδή, θεωρούμε, ότι το παραγωγικό μοντέλο πρέπει να έχει ως κυρίαρχη βάση το συνεργατισμό, σήμερα είναι η αρχή πρωτοβουλιών με συγκεκριμένες πλέον προτάσεις, οι οποίες προήχθησαν από διάλογο που κάναμε με όλο τον αγροτικό κόσμο», είπε ο κ.Κόκκαλης. Ανέφερε πως η νομοθετική πρωτοβουλία θα μπει σε δημόσια διαβούλευση, καθώς «η πρόταση νόμου επιδιώκει να λύσει προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στους συνεταιρισμούς και να δώσει μια πνοή σε αυτό που λέγεται οργάνωση των παραγωγών».

Αναλυτικά οι τοποθετήσεις

 “Για τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ο πρωτογενής τομέας είναι μια εθνική υπόθεση. Και είναι κρίσιμη η επόμενη ημέρα όταν σωρεύονται τόσες αβεβαιότητες και προβλήματα με ευθύνη και της κυβέρνησης. Γιατί το ζήτημα συνδέεται με τη βιωσιμότητα και το ΑΕΠ της οικονομίας και της υπαίθρου αλλά και το δημογραφικό και την ερήμωση της υπαίθρου. Οφείλουμε δε να δώσουμε απαντήσεις στην κλιματική κρίση και στην ανθεκτικότητα αλλά και στα μεγάλα προβλήματα και τις αγωνίες του αγροτικού κόσμου που δεν τα βγάζει πέρα με το κόστος παραγωγής. Για αυτό χρειάζεται αλλαγή πολιτικής, ένα άλλο αναπτυξιακό και παραγωγικό μοντέλο και μία νέα πρόταση για τον συνεταιρισμό», τόνισε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο τομέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στο πλαίσιο της 30ής Agrotica.

Αναφερόμενος στις νέες προκλήσεις ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε «Η μεγάλη ευκαιρία του Ταμείου Ανάκαμψης, φοβόμαστε ότι πάει χαμένη. Ο κ.Μητσοτάκης αντί να τροφοδοτήσει με έργα υποδομής την ύπαιθρο σχεδιάζει ΣΔΙΤ στα αρδευτικά έργα, δηλαδή ιδιωτικοποίηση. Ενώ εξελίσσεται και το σχέδιο ιδιωτικοποίησης των συνεταιρισμών, δηλαδή ο γνωστός νόμος Βορίδη, που μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια αυτών των αναπτυξιακών και κοινωνικών εργαλείων. Ενώ εξελίσσεται η τροποποίηση της γης υψηλής παραγωγικότητας, εφόσον “φυτεύονται φωτοβολταικά στον κάμπο” και κινδυνεύει η γεωργική παραγωγή. Θέλουμε να δώσουμε μία νέα υπεραξία στον αγροτικό χώρο μέσα από τις ομάδες παραγωγών και το συνεργατισμό. Γιατί και ο αγροτικός χώρος κόσμος θέλει ένα νέο πεδίο για να δημιουργήσει, να αποδείξει δηλαδή ότι “δεν τα φάγαμε όλοι μαζί”».

Ταυτόχρονα ο Σωκράτης Φάμελλος αναφέρθηκε στο στόχο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για τον αγροτικό κόσμο «Να μείνουν οι αγρότες στον τόπο τους -και η νέα γενιά- και να έχουμε επώνυμο, ανταγωνιστικό, βιώσιμο ελληνικό προϊόν».

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. χαρακτήρισε ελλιπή, ανεπαρκή και υποκριτικά τα μέτρα που παρουσίασε ο κ. Μητσοτάκης σήμερα στη Βουλή: «Ορθώς χαρακτήρισαν κοροϊδία τα μέτρα οι εκπρόσωποι των αγροτών από το χώρο των κινητοποιήσεων. Πέρα από το μέτρο της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο, που είχαμε προτείνει και εμείς και είχε εφαρμοστεί και πέρυσι δεν ακούσαμε τίποτα. Του προτείνουμε να υιοθετήσει τις οχτώ προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ».

«Μίλησε για νέο ηλεκτρικό χώρο για τους αγρότες, τη στιγμή που ο κ.Σκρέκας τον Αύγουστο του 2022, υπέγραψε μία Υπουργική Απόφαση με την οποία μοίρασε με ρουσφέτι τον ηλεκτρικό χώρο στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Σήμερα διαμαρτύρεται και η βιομηχανία και ο αγροτικός κόσμος ότι δεν έχουν πρόσβαση στο δίκτυο. Από την άλλη υποσχέθηκε 10% έκπτωση στη ΔΕΗ όταν η ΔΕΗ πουλούσε με κέρδη 300% το ρεύμα και τα υπερκέδη στο ρεύμα σε 2 χρόνια έφτασαν τα 3,5 δισεκατομμύρια. Ακόμα και το μέτρο για τους πλημμυροπαθείς που νομοθέτησαν με καθυστέρηση 3 μηνών, δεν κουρεύει τις βασικές οφειλές στο ρεύμα για τους αγρότες που έχει χαθεί η παραγωγή τους αλλά τους υποχρεώνει να το πληρώσουν στα επόμενα χρόνια!», κατέληξε ο Σωκράτης Φάμελλος.

Από την πλευρά του ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και βουλευτής Λάρισας Βασίλης Κόκκαλης αναφέρθηκε στη διαρκή επαφή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με τον αγροτικό κόσμο και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, τον κοινωνικό διάλογο που έχει ξεκινήσει με αγρότες και μέλη των διοικήσεων αγροτικών συνεταιρισμών, που είχε ως αποτέλεσμα να εξαχθούν σημαντικά συμπεράσματα, αφενός για τις δυσλειτουργίες, που προκάλεσε ο νόμος Βορίδη, αφετέρου για τις αναγκαίες λύσεις, που πρέπει να προταθούν, μέσα από ένα σχέδιο νόμου, που περιλαμβάνει την αποκατάσταση του κοινωνικού χαρακτήρα των αγροτικών συνεταιρισμών, προσαρμοσμένου στο σύγχρονο παραγωγικό μοντέλο, με υγιή συνεργατικά σχήματα, μέσα από τα οποία οι αγρότες θα ενδυναμώνουν την θέση τους.

Παρουσιάζοντας ο Β. Κόκκαλης την νομοθετική πρωτοβουλία τόνισε ότι αυτή περιλαμβάνει την επαναφορά του κοινωνικού χαρακτήρα των Αγροτικών συνεταιρισμών, την προστασία της περιουσίας του συνεταιρισμού σε περίπτωση λύσης και εκκαθάρισης, μέσα από ένα σύστημα εκκαθάρισης, που θα αξιοποιεί τις συνεταιριστικές υποδομές, δηλαδή την ακίνητη περιουσία, προς όφελος του πρωτογενούς τομέα κατά προτεραιότητα. Μείζονος σημασίας είναι η θέσπιση της Διασφάλισης των συμφερόντων των εργαζομένων των Α.Σ., δίνοντας προτεραιότητα κατά την εκκαθάριση, στην εξόφληση οφειλών προς τους εργαζόμενους, μέσα από την εκποίηση της περιουσίας.

Αποκαθιστούμε την δίκαιη μεταχείριση προς τα μέλη των διοικήσεων των ΑΣ, που ενώ δεν ήταν υπαίτιοι για την δημιουργία χρεών του ΑΣ, βρέθηκαν να ευθύνονται και με την προσωπική τους περιουσία για αυτά, προτείνοντας την εις το διηνεκές αναστολή της ευθύνης τους, εφόσον αποδεδειγμένα τα χρέη προς την φορολογική διοίκηση και τους ασφαλιστικούς οργανισμούς του ΑΣ, είχαν ήδη καταστεί ληξιπρόθεσμα και είχαν βεβαιωθεί πριν την έναρξη της θητείας τους. Παρέχουμε το πλέον σημαντικό φορολογικό κίνητρο, ώστε οι αγρότες να γίνονται μέλη ΑΣ, καθώς προτείνουμε την αύξηση του ποσοστού απαλλαγής από την καταβολή φόρου εισοδήματος για τα μέλη ΑΣ στο 75%, δίνοντας επιτρεπτά επιπλέον προνόμιο στους αγρότες μέλη ΑΣ, σε σχέση με τους αγρότες μη μέλη ΑΣ.

Κεφαλαιώδους αξίας, είναι η προτεινόμενη ρύθμιση των οφειλών των συνεταιρισμών, διότι το ακανθώδες ζήτημα των κόκκινων δανείων των αγροτικών συνεταιρισμών, δημιουργεί δυσκαμψίες στην απρόσκοπτη παραγωγική δραστηριότητα του πρωτογενούς τομέα. Προτείνουμε την θέσπιση ευνοϊκής βιώσιμης ρύθμισης στα πρότυπα της ρύθμισης του έτους 2018.

Προτείνουμε το Σχέδιο εξυγίανσης που υποβάλλει κάθε ΑΣ να ανταποκρίνεται στον κοινωνικά διαχρονικό χαρακτήρα του συνεταιρισμού, να περιλαμβάνει τα ιδιαίτερα τοπικά χαρακτηριστικά, σχεδιασμό για την βιώσιμη ανάπτυξη και προοπτική αυτού.

Συμπερασματικά, ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης επεσήμανε ότι το προτεινόμενο σχέδιο νόμου είναι σύμφωνο με τις σύγχρονες ανάγκες του πρωτογενούς τομέα, του νέου παραγωγικού μοντέλου, ενισχύοντας και εκσυγχρονίζοντας τον αδιαπραγμάτευτο κοινωνικό ρόλο των υγιών συνεργατικών σχημάτων.

Η Ολυμπία Τελιγιορίδου, Μέλος της Πολιτικής Γραμματείας και Υπεύθυνη Αγροτικού Τομέα αναφέρθηκε στα μέτρα «ασπιρίνες», που αναγκάστηκε σήμερα από το βήμα της βουλής να εξαγγείλει ο κ. Μητσοτάκης για να σπάσει τα αγροτικά μπλόκα, που πολιορκούν την κυβέρνηση και παρουσίασε τη δέσμη των κοστολογημένων προτάσεων που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και είναι οι εξής:

· Ειδικός φόρος στα καύσιμα για το αγροτικό πετρέλαιο. Πρέπει να καταργηθεί. Και ο ΦΠΑ πρέπει να κατέβει στον υπερμειωμένο συντελεστή από το 24% στο 6%.
· Για το αγροτικό ρεύμα, πρέπει να τεθεί πλαφόν στα 7 λεπτά η κιλοβατώρα.
· Επιδότηση ζωοτροφών και λιπασμάτων ώστε να μπορούν να καλυφθούν οι αυξήσεις που έχουν παρουσιαστεί.
· Πλαφόν στην κερδοφορία των εταιρειών εισαγωγής και εμπορίας εφοδίων.
· ΕΛΓΑ, αποζημιώσεις στο 100% σε καλλιέργειες και ζωικό κεφάλαιο. Αποζημιώσεις για εξοπλισμούς, εγκαταστάσεις, και έγγειο κεφάλαιο το οποίο έχει επηρεαστεί από πυρκαγιές και πλημμύρες. Ο ΕΛΓΑ θα παραμείνει δημόσιος.
· ΟΠΕΚΕΠΕ, με πληρωμές, έγκυρες, έγκαιρες και με διαφάνεια.
· Στη Θεσσαλία θα πρέπει επιτέλους να γίνουν τα αντιπλημμυρικά και τα αρδευτικά έργα.
· Επανασχεδιασμός της ΚΑΠ, με άμεση τροποποίηση του Εθνικού Σχεδίου της ΚΑΠ, όπως έχει ζητηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ ήδη από τον Νοέμβριο αλλά η κυβέρνηση και ο Υπουργός κ. Αυγενάκης απλά αδιαφορούν
· Ρύθμιση των οφειλών των αγροτών, ώστε η αγροτική γη να μην απειλείται από αναγκαστική ρευστοποίηση.

Back to top button