Ελλάδα

ΕΡΤ Αρχείο: Ο Νίκος Τριανταφυλλίδης, το ροκ εν ρολ και ο ελληνικός κινηματογράφος (βίντεο)

Ο Νίκος Τριανταφυλλίδης, μεγάλος λάτρης της μουσικής και χαρισματικός σκηνοθέτης άφησε πίσω του αξιοσημείωτο σκηνοθετικό έργο. Έφυγε από τη ζωή στις 6 Ιουνίου 2016 σε ηλικία μόλις 50 ετών.

Γεννήθηκε στο Σικάγο το 1966. Κείμενά του για το ροκ εν ρολ και τον κινηματογράφο δημοσιεύτηκαν σε διάφορα έντυπα (1984-1993), ενώ εργάστηκε σαν ραδιοφωνικός παραγωγός (1988-1991). Κυκλοφόρησε την ποιητική συλλογή Τα επίτηδες (εκδ. Γνώση, 1990). Σπούδασε Κοινωνιολογία στην Πάντειο και Κινηματογράφο στο London International Film School.

Δείτε από το Αρχείο της ΕΡΤ τη συνέντευξη του Νίκου Τριανταφυλλίδη στον μουσικοκριτικό Αργύρη Ζήλο για τη σχέση ροκ εν ρολ και ελληνικού κινηματογράφου. Η συνέντευξη δόθηκε στο πλαίσιο της εκπομπής “Ροκ το Ελληνικό” που προβλήθηκε τον Ιανουάριο του 1995.

ΡΟΚ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ – Απόσπασμα

Συνέντευξη του Νίκου Τριανταφυλλίδη

Ο Νίκος Τριανταφυλλίδης αναφέρεται στη σχέση του με το ροκ, μιλάει για τη ροκ κουλτούρα στην Ελλάδα αλλά και για τη σχέση των Ελλήνων κινηματογραφιστών με τη μοντέρνα ηλεκτρική μουσική. Μιλάει ακόμη για την ταινία του “Τα σκυλιά γλείφουν την καρδιά μου” με τον τζαζίστα Μπλέιν Ρέινινγκερ, που κέρδισε το Πρώτο Βραβείο Μυθοπλασίας στο 7ο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας το 1993.

Η μουσική σειρά “Ροκ το Ελληνικό” που ασχολείται με το ελληνικό ροκ στις αρχές της δεκαετίας ’90, ξεκίνησε να προβάλλεται τον Ιούνιο του 1994. Παρουσιάζει ο Δημήτρης Κουρέας.

Ειδικός συνεργάτης: Αργύρης Ζήλος

Συντονισμός-καλλιτεχνική επιμέλεια: Γιώργος Πράφτσας

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καλούδης

Ημερομηνία πρώτης προβολής του επεισοδίου: 21/1/1995

Μπορείτε να το δείτε ολόκληρη την εκπομπή εδώ: http://archive.ert.gr/152229/

Δείτε περισσότερα στο archive.ert.gr

Back to top button