ΕκδηλώσειςΚαστοριά

Η Εταιρεία Αυτισμού Καστοριάς στα “Β’ Καραβαγγέλεια” (εισηγήσεις – βίντεο)

Την Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2024, δεύτερη ημέρα των Β’ Καραβαγγελείων της Ιεράς Μητροπόλεως Καστορίας, πραγματοποιήθηκε Ημερίδα με θέμα: «Κοινωνική Μόνωση, Ψυχική Υγεία, Αυτισμός». Η ημερίδα έλαβε χώρα στην αίθουσα του Ενυδρείου Καστοριάς «Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος».
Οι εισηγητές και οι αντίστοιχες εισηγήσεις τους ήταν:
-Ο Μητροπολίτης Καστορίας κ. Καλλίνικος «Η αφορμή της πραγματοποίησης της Ημερίδας»
-Η Υπουργός Οικογένειας κ. Σοφία Ζαχαράκη «Μέτρα του νέου Υπουργείου για την κοινωνική συνοχή και την στήριξη της οικογένειας» (Βιντεοσκοπημένη ομιλία)
-Ο Επίσκοπος Τανάγρας κ. Απόστολος «Θέματα Ψυχικής υγείας, αυτισμός και συμπερίληψη»
-Ο Αρχιμανδρίτης π. Στέφανος Σχοινάς «Η κοινωνική μόνωση, μέσα από τα μάτια ενός Κληρικού –Η πρόταση της Εκκλησίας»
-Η Γραμματέας της Εταιρείας Προστασίας Ατόμων με Αυτισμό- ΔΑΔ ν. Καστοριάς, κ. Ξανθίππη Μπαλλή «Υποστηρικτικά δίκτυα στην κοινότητα – Η κοινωνία των Πολιτών, η εν Χριστώ Κοινωνία»
-Ο Πρόεδρος της Εταιρείας Προστασίας Ατόμων με Αυτισμό- ΔΑΔ ν. Καστοριάς, κ. Αναστάσιος Αριστοτέλους «Το όραμα των οικογενειών με παιδιά στα φάσμα του Αυτισμού»


Ο Πρόεδρος, κ. Αριστοτέλους, στην εισήγησή του μίλησε για το όραμα αλλά και τις ανησυχίες των οικογενειών στο φάσμα του αυτισμού. Η οριστική επίλυση των θεμάτων που ταλαιπωρούν τα άτομα με αυτισμό και τις οικογένειές τους μπορεί να δοθεί θέτοντας ως στόχο η Καστοριά να φτάσει να μετατραπεί σε μια πόλη Φιλική προς τον Αυτισμό σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, δηλαδή να γίνει μια Autism Friendly City. Στην συνέχεια είπε, ότι σε μια πόλη φιλική προς τον αυτισμό, όλοι οι πολίτες ζουν αρμονικά και σε ισορροπία. Οι κάτοικοί είναι ενημερωμένοι, ευαισθητοποιημένοι και αποδέχονται τη διαφορετικότητα. Όλοι οι κάτοικοι ανεξαιρέτως, όπως και οι πολίτες στο φάσμα του Αυτισμού λαμβάνουν υπηρεσίες σύμφωνα με τις ανάγκες τους. Ο κ. Αριστοτέλους ανέλυσε τις προϋποθέσεις για μια τέτοια πόλη, με 5 βασικά σημεία ήτοι:. Ασφαλές και υποστηρικτικό περιβάλλον, κατάλληλες δομές που καλύπτουν τις ανάγκες των ατόμων στο φάσμα του Αυτισμού, υψηλό επίπεδο Δημόσιας Ειδικής Εκπαίδευσης, ενημερωμένη και ευαισθητοποιημένη κοινότητα, παρεμβάσεις και τροποποιήσεις στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα για τη διευκόλυνση της καθημερινότητας των ατόμων στο φάσμα του αυτισμού.


Η Γραμματέας, κ. Μπαλλή μίλησε μέσα από την εμπειρία της ως μητέρα, όταν ο γιος της πήρε την διάγνωση του αυτισμού και αυτό την παρότρυνε να δημιουργήσει στην Καστοριά, πολλά μικρά υποστηρικτικά δίκτυα, τα οποία βοηθούν τον γιο της, αλλά και όλα τα παιδιά με αυτισμό. Έτσι η οικογένεια της με τη στήριξη συγενών, φίλων και όλης της τοπικής κοινότητας κατάφερε να δημιουργήσει το φιλανθρωπικό σωματείο “Εταιρεία Προστασίας Ατόμων με Αυτισμό-ΔΑΔ νομού Καστοριάς” και στη συνέχεια και άλλα υποστηρικτικά δίκτυα. Παράλληλα υπάρχουν και άλλα εθελοντικά δίκτυα τα οποία υποστηρίζουν την κοινότητα. Φιλανθρωπικά, πολιτιστικά, αθλητικά σωματεία. Η οικογένεια, η γειτονιά, το σχολείο και η Εκκλησία με το μεγάλο δίκτυο εθελοντών και την φιλανθρωπική & ποιμαντική της διακονία.
Η κ. Μπαλλή πρότεινε τη σύμπραξη όλων αυτών των υποστηρικτικών δικτύων με στόχο την ενεργή στήριξη των ατόμων με αυτισμό και γενικότερα όλης την κοινωνίας. Και έκλεισε λέγοντας: “Ένας είναι Αυτός που άνοιξε την καρδιά του και χώρεσε τους πάντες. Με ΑΓΑΠΗ, ΠΙΣΤΗ, ΕΛΠΙΔΑ και ΟΡΑΜΑ θα φτιάξουμε στην Καστοριά την ΕΝ ΧΡΙΣΤΩ ΚΟΙΝΩΝΙΑ”.
Η Διοίκηση του Σωματείου συγχαίρει τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Καστορίας, κ. Καλλίνικο για την ευαισθησία και την πρωτοβουλία του να συμπεριλάβει τον Αυτισμό στη θεματική των φετινών Καραβαγγελείων. Παράλληλα συγχαίρει όλη την ομάδα των συνεργατών της Ιεράς Μητρόπολης για την άψογη διοργάνωση.

Back to top button