ΕλλάδαΦλώρινα

Τα τελευταία λόγια του 36χρονου σκιέρ από τη Φλώρινα πριν τον «χτυπήσει» η φονική χιονοστιβάδα στη Βουλγαρία

«Είναι πολύ σημαντικό να ακολουθούμε τους κανόνες και πρέπει να το κάνουμε για να συνεχίσουμε να τσουλάμε σε όλη μας τη ζωή μαζί». Αυτά ήταν τα τελευταία λόγια του 36χρονου Κωνσταντίνου Μόμτση, σκιέρ από τη Φλώρινα, ο οποίος έχασε τη ζωή του όταν τον καταπλάκωσε χιονοστιβάδα το απόγευμα της Δευτέρας (12/2) στο Μπόροβετς της Βουλγαρίας. Συναισθηματικά φορτισμένος, ο φίλος και συνοδοιπόρος του 36χρονου, Γίωργος Τσελίδης, αποκαλύπτει στο Τhesstoday τις τραγικές συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε το μοιραίο δυστύχημα.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΑΡΙΑ ΠΑΣΑΛΙΔΟΥ 

Ο φίλος, συντοπίτης και συνοδοιπόρος του 36χρονου Κωσταντίνου Μόμτση, ο άνθρωπος που ήταν ένας από τους τέσσερις που είδαν για τελευταία φορά τον Κωσταντίνο, μιλά στο Thesstoday αποκαλύπτοντας τόσο τις συνθήκες του μοιραίου δυστυχήματος, όσο και τις τελευταίες στιγμές της καθοριστικής αυτής εκδρομής των τεσσάρων φίλων, δηλώνοντας ταυτόχρονα συντετριμμένος.

«Ο Κωσταντίνος ξύπνησε ενθουσιασμένος το πρωί»

Σε συνέχεια της περιγραφής του, ο επιζών φίλος, αναφέρει πως έφτασαν σε ένα βουνό που την προηγούμενη μέρα είχε γεμίσει ”πούδρα”(γλώσσα των σκιέρ), δηλαδή φρέσκο χιόνι. «Είχε πάρα πολύ κόσμο, η ουρά ήταν τεράστια, βάζανε όλοι μπότες εξοπλισμό και άλλα αντικείμενα από τον εξοπλισμό», προσθέτει. Θυμάται χαρακτηριστικά έναν άντρα στο χιονοδρομικό να είναι γεμάτος χαρά και να λέει, ”τι μέρα θα είναι αυτή σήμερα!”, υποδεικνύοντας με τον τρόπο αυτό μια κατάλληλη, για την κοινή γνώμη, ημέρα για να κάνει κάποιος σκι.

Στην πορεία τους για την μοιραία για τον αδικοχαμένο σκιέρ πίστα, ο άνδρας που βγήκε ζωντανός και είδε τον φίλο του μπροστά στα μάτια του να χάνεται από χιονοστιβάδα, μεταφέρει τα τελευταία του λόγια πριν την τραγωδία.

«Είναι ένα μέρος στο οποίο πρέπει να ακολουθούμε κανόνες»

Βρισκόντουσαν όλοι μαζί στο καρεκλάκι, όταν ο Κωσταντίνος εξήγησε στους φίλους του τον ρόλο που θα είχε στην κατάβαση της πίστας. Αυτός θα ήταν ο υπεύθυνος που θα εξηγεί, θα κάνει παρατηρήσεις και κατ’ επέκταση θα πρέπει όλοι να τον ακούνε. Θα έχει τον ρόλο της ”σκούπας”, να βρίσκεται δηλαδή τελευταίος για να βλέπει τι γίνεται από πίσω και να προσέξει για οτιδήποτε δεν πάει καλά, περιγράφει ο Γίωργος Τσελίδης.

«Αυτό είναι το σημαντικότερο και πρέπει όλοι να το ακολουθήσουμε για να συνεχίσουμε να τσουλάμε σε όλη μας τη ζωή μαζί. Είναι ένα μέρος στο οποίο πρέπει να ακολουθούμε κανόνες», ήταν τα τελευταία λόγια του σκιέρ, στην τελευταία τους διαδρομή όπως τα μεταφέρει ο συνοδοιπόρος του, φανερά συγκινημένος.

Ο Κωνσταντίνος, όντας έμπειρος σκιέρ και γνώστης του βουνού θεωρούσε πως το πιο σημαντικό συστατικό μιας επιτυχημένης κατάβασης είναι η αυστηρή ακολουθία των κανόνων και ο σεβασμός προς το ίδιο το βουνό.

«Είχαμε χαράξει πορεία»

Ερωτηθείς για το εάν υπήρξε η κατάλληλη προετοιμασία για μια τέτοια διαδρομή, ο φίλος του απαντά: «Πορεία είχαμε χαράξει και ήταν όλα έτοιμα. Είχαμε τον κατάλληλο εξοπλισμό, όπως τουλάχιστον πιστεύαμε, είχαμε τροφή, νερό και ότι χρειάζεται για να κάνεις μια τέτοια διαδρομή αυτού του τύπου, σύμφωνα με τα ως τώρα δεδομένα».

Συνεχίζοντας την περιγραφή ο Γιώργος Τσελίδης αναφέρει, πως όταν βρέθηκαν στην κορυφή της πίστας Markujik 3 του Μπόροβιτς στην Βουλγαρία, όλα έγιναν πολύ γρήγορα. Ο ίδιος αποκαλύπτει πως ήταν ο μοναδικός που δεν καταπλακώθηκε και έμεινε εκτός χιονοστιβάδας. Βρισκόταν σε ψηλότερο σημείο χωρίς άμεση ορατότητα. Όπως μας περιγράφει, «Εκεί εγώ δεν έβλεπα. Όταν γύρισα, τους είχε χτυπήσει χιονοστιβάδα, ήταν σοκαριστικό. Ο ένας από τους φίλους μου ήταν τραυματισμένος και φώναζε».

Δεν είχε απαγορευτικό η πίστα

Στην ερώτηση του Τhesstoday για το εάν η πίστα στην οποία έγινε το μοιραίο είχε απαγορευτικό λόγω καιρού, ο Γιώργος αποκαλύπτει, πως ποτέ δεν μπήκανε σε απαγορευμένη πίστα, τουλάχιστον όσο κατάλαβαν, γιατί ήταν και άλλοι εκεί, διαψεύδοντας τα όσα έχουν ισχυριστεί οι Βούλγαροι διασώστες και οι υπεύθυνοι του χιονοδρομικού κέντρου.

«Όλοι οι άλλοι δεν ήξεραν;», αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά. «Εγώ ο ίδιος ξεκίνησα από τις 10:00, νωρίτερα δηλαδή από του άλλους και έκανα αυτή την πίστα κανονικά. Παρασύρθηκα βλέποντας τον κόσμο να ανεβαίνει, πήγε ένας, δύο, τρεις… δέκα. Ο κόσμος πήγαινε κανονικά και δεν υπήρχε κάποιος άνθρωπος να τους πει ότι δεν επιτρέπεται να πάει κόσμος εκεί», πρόσθεσε.

Η πρώτη σκέψη μετά το μοιραίο – «Ο χρόνος ξεκινάει και τρέχει εναντίον μας»

«Η πρώτη μου σκέψη μόλις έγινε το κακό και αυτό που με ζόρισε ήταν ότι ξέρω πως ο χρόνος ξεκινάει και τρέχει εναντίον μας. Βλέπω τον Αντώνη που είναι τραυματισμένος και ξέροντας ότι είμαστε μακριά από ένα νοσοκομείο, ήδη υπάρχει πρόβλημα. Τα πρώτα 20 λεπτά είναι πάρα πολύ κρίσιμα», είπε χαρακτηριστικά.

Συνέχισε εξηγώντας πως ακόμη και το να χάσει ο σκιέρ ένα μπατόν από τον εξοπλισμό του, αποτελεί σοβαρό πρόβλημα, στην περίπτωση του απεγκλωβισμού.

«Ο Μόμτσης κάπου έχει κρυφτεί»

Συγκλονίζουν εξίσου όμως και τα πρώτα λόγια του συνοδοιπόρου του αδικοχαμένου σκιέρ, όταν ο θάνατος του τελευταίου επιβεβαιώθηκε. «ο Μομτσης κάπου έχει φύγει, δεν έχει σκοτωθεί, κάπου έχει κρυφτεί» είπε χαρακτηριστικά μη μπορώντας να πιστέψει αυτό που έγινε.

thesstoday.gr

Back to top button