Καστοριά

Ανάδειξη του εθίμου της «ΡΟΔΑΝΗΣ» ως άυλη πολιτιστική κληρονομιά

Η Ροδάνη είναι μια αυτοσχέδια ξύλινη κούνια, στιβαρής κατασκευής, που θυμίζει  πολύ τη ρόδα του σημερινού Λούνα Παρκ. Στήνονταν κάθε χρόνο στις γειτονιές της Καστοριάς κατά την εορταστική περίοδο του Πάσχα και ήταν σημείο συνάντησης και τρόπος διασκέδασης όλων των κατοίκων της Καστοριάς, παιδιών, νέων, αλλά και μεγαλύτερης ηλικίας.

Η απαρχή του εθίμου πρέπει να αναζητηθεί μάλλον στα βυζαντινά χρόνια, συνέχισε κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας για να φτάσει μέχρι τη δεκαετία του 1930, οπότε και καταγράφεται η ύπαρξη της σε πέντε γειτονιές της πόλης μας. Στις μέρες μας τη συναντάμε κάθε χρόνο κατά την περίοδο του Πάσχα στη γειτονιά του Απόζαρι, υπό την αιγίδα του ομώνυμου Συλλόγου της πόλης, να προσπαθεί  να ανταγωνιστεί σε επισκεψιμότητα  το σύγχρονο Λούνα Παρκ, που επίσης στήνεται κάθε χρόνο αυτές τις μέρες στο μεγαλύτερο Πάρκο της πόλης .

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Καστοριάς στηρίζει την προσπάθεια του Συλλόγου ΑΠΟΖΑΡΙ τόσο για τη διατήρηση του εθίμου της « ΡΟΔΑΝΗΣ» με την αρχική του μορφή στον χρόνο, όσο και για την ένταξή και καταγραφή του στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO.

Back to top button