Καστοριά

Η διάλεξη «Αριστοτελικές και σύγχρονες αντιλήψεις για τα ενύπνια» στο Εσπερινό Γενικό Λύκειο Καστοριάς

Την Τετάρτη 6 Μαρτίου 2024 και ώρα 19:00 πραγματοποιήθηκε στο Εσπερινό Γενικό Λύκειο Καστοριάς διάλεξη με θέμα τις «Αριστοτελικές και Σύγχρονες Αντιλήψεις για τον Ὕπνο και τα Ἐνύπνια» στο πλαίσιο της δράσης «Αριστοτελική φιλοσοφία και σύγχρονη επιστήμη» με υπεύθυνες του προγράμματος, την κ. Αφροδίτη Τσέα (Καθηγήτρια ΠΕ03, Εσπερινό Γενικό Λύκειο Καστοριάς), και την κ. Χριστίνα Παπαχρήστου (Διδάκτωρ της Φιλοσοφίας και της Γνωσιακής Επιστήμης Α.Π.Θ., Επιστημονική Συνεργάτις στο «Διεπιστημονικό Κέντρο Αριστοτελικών Μελετών» Α.Π.Θ.).
Η ομιλήτρια Χριστίνα Παπαχρήστου παρουσίασε με εύληπτο τρόπο τις κυριότερες Αριστοτελικές αντιλήψεις για τον ὕπνο και τα ἐνύπνια (όνειρα) και φώτισε τις πτυχές ενός θέματος που δεν έτυχε κατά τη διάρκεια των αιώνων της ανάλογης προσοχής σε σχέση με το υπόλοιπο έργο του Σταγειρίτη φιλοσόφου. Πιο συγκεκριμένα, πρόβαλε τον ορθολογικό τρόπο προσέγγισης της φύσης και της λειτουργίας των ἐνυπνίων από τον Σταγειρίτη φιλόσοφο και έδειξε τις εκπληκτικές αναλογίες και ομοιότητες τους σε σχέση με τις νεότερες και τις σύγχρονες απόψεις για τη λειτουργία του ύπνου και των ονείρων (βλ. Ψυχολογία, Νευροβιολογία, Γνωσιακή Επιστήμη κ.τ.λ.).
Ακολούθησε χρήσιμη και γόνιμη συζήτηση μεταξύ της ομιλήτριας και του ακροατηρίου, των εκπαιδευτικών και των μαθητριών/τών του σχολείου.

 

 

Back to top button