Καστοριά

Κλιμάκιο αρχαιολόγων, πολιτικών μηχανικών της ΠΕ Καστοριάς κι ο αντιπεριφερειάρχης στην Κλεισούρα (φωτο)

Μετά από πρόσκληση του ιερέα της Κλεισούρας π. Βασιλείου Ανδρονικίδη και της προέδρου της Κοινότητας Κωνσταντίνας Χήτα πραγματοποιήθηκε χθες επίσημη επίσκεψη κλιμακίου αρχαιολόγων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καστοριάς και πολιτικών μηχανικών της Αντιπεριφέρειας Καστοριάς για την πραγματοποίηση αυτοψίας προς αντιμετώπιση των προβλημάτων των μνημείων μας και πρωτίστως του κωδωνοστασίου του ναού του Αγίου Νικολάου.
Το κλιμάκιο των ειδικών, μετά τα ζητήματα στατικότητας και επικινδυνότητας του κωδωνοστασίου που τέθηκαν τελευταία, διαπίστωσε με επιστημονικά επιχειρήματα την χρηστικότητα του κτιρίου παρά την κακή κατάσταση διατήρησής του λόγω γήρανσης των υλικών δόμησής του, βεβαίωσε την καταλληλότητά του και πρότεινε την αποκατάσταση των φθορών του σκυροδέματος και την επιδιόρθωση του ωρολογιακού μηχανισμού.
Οι προσκεκλημένοι επισκέφθηκαν στη συνέχεια τον ναό του Αγίου Δημητρίου, όπου εντυπωσιάστηκαν από το ανεκτίμητης αξίας επιχρυσωμένο ξυλόγλυπτο τέμπλο του 1819, τον περίτεχνο δεσποτικό θρόνο και τον επιβλητικό άμβωνα, τα εξαιρετικά προσκυνητάρια του 1820 και το κουβούκλιο του επιταφίου και τις μοναδικής τεχνοτροπίας εικόνες του ναού, διαπιστώνοντας την αναγκαιότητα συντήρησης και ανάδειξής τους.
Με την ευκαιρία ξεναγήθηκαν και στο Κειμηλιαρχείο Κλεισούρας, όπου εντυπωσιάστηκαν από το πλήθος, τον πλούτο και την ποικιλία των εκθεμάτων, εκφράζοντας την ευαρέσκειά τους για την ποιότητα του έργου που επιτελέστηκε στον χώρο, την υποδειγματική οργάνωση της έκθεσης, την επιστημονική τεκμηρίωση του υλικού και την αξιέπαινη συμβολή των χορηγών και των εθελοντών που συνέβαλαν ποικιλοτρόπως στην ολοκλήρωσή του.
Θερμές ευχαριστίες οφείλουμε στην προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καστοριάς κ. Ανδρομάχη Σκρέκα για την πρωτοβουλία της να συντηρηθούν άμεσα στα εργαστήρια του Βυζαντινού Μουσείου Καστοριάς ορισμένες από τις εικόνες του Κειμηλιαρχείου και στον αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς κ. Δημήτριο Σαββόπουλο για την απόφαση χρηματοδότησης της αναγκαίας μελέτης συντήρησης του τέμπλου και όλων των ξυλόγλυπτων του ναού, ώστε να υπάρχει δυνατότητα έναρξης του έργου μέσω κάποιου κρατικού ή ευρωπαϊκού προγράμματος.
Νικόλαος Σιώκης

 

 

Back to top button