Καστοριά

ΕΛΜΕ Καστοριάς: Να αποζημιώνονται οι εκπαιδευτικοί-συνοδοί στις σχολικές εκδρομές

Οι σχολικές εκδρομές (από ημερήσιες μέχρι πενθήμερες) και οι εκπαιδευτικές επισκέψεις εκτός του σχολικού χώρου αποτελούν σημαντικό τμήμα της εκπαιδευτικής διαδικασίας, στις οποίες οι εκπαιδευτικοί συμμετέχουν ως συνοδοί με μοναδικά κίνητρα την αφοσίωση στο λειτούργημα που επιτελούν και την αγάπη για τους μαθητές τους. Αυτό άλλωστε αποδεικνύεται εύκολα από το γεγονός ότι αν και οι εκπαιδευτικοί συνοδοί σχολικών εκδρομών δεν λαμβάνουν ούτε ένα ευρώ αποζημίωση για την υπερωριακή και εκτός έδρας απασχόληση τους, σε αντίθεση με τον υπόλοιπο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, οι σχολικές εκδρομές πραγματοποιούνται κανονικά.
Οι εκπαιδευτικοί όχι μόνο μπαίνουν σε μία κοπιαστική, αγχώδη, ψυχοφθόρα και τεράστιας ευθύνης διαδικασία, χωρίς καμία προστασία, βοήθεια και αρωγή, αλλά πάντα αποτελούν και τους “αποδιοπομπαίους τράγους” στους οποίους φορτώνονται όλες οι ευθύνες για τα ανεπιθύμητα, απίθανα και κάθε λογής περιστατικά που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια μίας σχολικής εκδρομής.
Επειδή θεωρούμε πως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μπούμε στη διαδικασία να σκεφτόμαστε τη συμμετοχή μας ή μη στις σχολικές εκδρομές και τις εκπαιδευτικές επισκέψεις ως συνοδοί, απαιτούμε:
την υπερωριακή και εκτός έδρας αποζημίωση των συνοδών εκπαιδευτικών που θα είναι ανάλογη της ευθύνης που επωμίζεται ο εκπαιδευτικός αλλά και του σημερινού υπέρογκου κόστους διαβίωσης.
την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου, προσαρμοσμένο στις σύγχρονες απαιτήσεις, που δεν θα αφήνει εκτεθειμένο τον εκπαιδευτικό σε παντός είδους κινδύνους και καταστάσεις, που θα επαναπροσδιορίζει το περιεχόμενο των σχολικών εκδρομών, που θα λαμβάνει υπόψη του τις δυνατότητες συμμετοχής όλων των μαθητών κ.ά.
πραγματικές αυξήσεις σε μισθούς – συντάξεις με κάλυψη των απωλειών από όλες τις περικοπές των μνημονίων, τις αυξήσεις τιμών και τον πληθωρισμό. Να αποδοθεί το κλεμμένο Μ.Κ. Να επανέλθουν τώρα ο 13ος και 14ος μισθός. Κατάργηση της εισφοράς 2% υπέρ της ανεργίας.

Back to top button