Ελλάδα

Από τα πανηγύρια στα χωριά της Ηπείρου στην Βοστώνη και τα Grammy!

Δυο διακεκριμένοι σολίστες στο λαούτο και το τουμπερλέκι μαθαίνουν ελληνικές μουσικές στους Αμερικανούς. Ο λόγος για τον Βασίλη Κώστα, ο οποίος ως μέλος του Global Messengers και σολίστας στο Berklee String Orchestra άνοιξε έναν διάλογο με την μουσική σκηνή των ΗΠΑ.



Με καταγωγή από τα Ιωάννινα, ζει και εργάζεται στη Βοστώνη με συντροφιά το λαούτο του. Όπως λέει, «υπήρχε διάθεση από τους Αμερικανούς να μάθουν την ελληνική μουσική παράδοση, αλλά δεν υπήρχε κάτι συγκροτημένο που θα διαδώσει αυτό το είδος και θα τους εκπαιδεύσει».

Μαθητές που έχουν γεννηθεί στην Βοστώνη ενδιαφέρονται να μάθουν να παίζουν ηπειρώτικα μοιρολόγια και μαθαίνουν τι ακριβώς σημαίνει αυτό στην ελληνική παράδοση.

Στις 10 Μαΐου ο Πετρολούκας Χαλκιάς που είναι ο μουσικός και πνευματικός του δάσκαλος, μεταβαίνει στις ΗΠΑ και δίνει τον δικό του τόνο για τον πολιτιστικό θησαυρό της Ηπείρου.

Η υποψηφιότητα του Βασίλη Κώστα για τα Grammy αποτελεί μια μεγάλη επιβράβευση για τον ίδιο και την χώρα.

Από 14 ετών έπαιζε στα πανηγύρια και εκεί απέκτησε τις ευαίσθητες χορδές που σήμερα ηχούν το πνεύμα της Ηπείρου και της μουσικής παράδοσης που ξεπερνά τα στενά όρια μιας χώρας και διαχέεται στον Νέο Κόσμο.

ertnews.gr

Back to top button