ΚαστοριάΝεστόριο

Κέντρο Κοινότητας Δήμου Καστοριάς: Ποια η δραστηριότητά του και ποιοι συμπολίτες μας απευθύνονται σε αυτό

Το Κέντρο Κοινότητας Δήμου Καστοριάς λειτουργεί από την 1η Αυγούστου του 2017. Η δημιουργία του είχε ως στόχο την περαιτέρω υποστήριξη της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου στην εφαρμογή πολιτικών κοινωνικής προστασίας και την ανάπτυξη ενός τοπικού σημείου αναφοράς για την υποδοχή, εξυπηρέτηση και διασύνδεση των πολιτών με όλα τα Κοινωνικά Προγράμματα και Υπηρεσίες που αναπτύσσονται.

Η Δομή στελεχώθηκε από δύο κοινωνικούς λειτουργούς και στεγάστηκε στο κτίριο Τουρισμού στο Πάρκο Ολυμπιακής Φλόγας. Το 2020 το Κέντρο δημιούργησε μία “αντένα” για τον Δήμο Νεστορίου η οποία στεγάστηκε στο Δημαρχείο του Νεστορίου και προσέλαβε μια επιπλέον κοινωνιολόγο.

Ωφελούμενοι του Κέντρου είναι πολίτες που κατοικούν στην περιοχή της Καστοριάς, και κατά προτεραιότητα, οι ωφελούμενοι του Προγράμματος «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης», καθώς και άτομα/οικογένειες που διαβιούν σε συνθήκες φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, άνεργοι/ες, παιδιά, μετανάστες, δικαιούχοι διεθνούς προστασίας, αιτούντες άσυλο, ΑμεΑ, ΡΟΜΑ και γενικότερα ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.

Οι Υπηρεσίες που παρέχει το Κέντρο κινούνται σε τρεις ( 3) κεντρικούς άξονες:

  1. Υποδοχή – Ενημέρωση – Υποστήριξη των πολιτών
  2. Συνεργασία με Υπηρεσίες, Φορείς και Δομές παροχής υπηρεσιών κοινωνικής προστασίας
  3. Παροχή Υπηρεσιών που θα αποσκοπούν στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών και θα διασφαλίζουν την κοινωνική ένταξη των ωφελουμένων.

Ειδικότερα, το Κέντρο Κοινότητας Δήμου Καστοριάς προσφέρει τις παρακάτω υπηρεσίες:

  • Πληροφορεί και διασυνδέει τους πολίτες με φορείς και προγράμματα κοινωνικής προστασίας, αλληλεγγύης και κοινωνικής ένταξης
  • Υποστηρίζει τους πολίτες για την ένταξή τους στα προγράμματα αυτά, στα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ και στη διαδικασία υποβολής αιτήσεων από τη διαδικασία της υποβολής της αίτησης και την ορθή συμπλήρωσή της έως τις απαραίτητες οδηγίες για την προσκόμιση και παραλαβή των απαραίτητων δικαιολογητικών
  • Συνεργάζεται και παραπέμπει αιτήματα σε άλλες δομές και σε υπηρεσίες απασχόλησης στην περιοχή λειτουργίας του παρέχει συμβουλευτική υποστήριξη,
  • Συγκεντρώνει και διανέμει βασικά αγαθά
  • Διοργανώνει εκδηλώσεις πολιτισμικού, επιμορφωτικού, κοινωνικού περιεχομένου
  • Διεκπεραιώνει τις εισαγγελικές εντολές

Τα στελέχη του Κέντρου εκτός από τις προαναφερθείσες υπηρεσίες διεκπεραιώνουν πληθώρα επιδομάτων για τη στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων του πληθυσμού. Χαρακτηριστικό είναι ότι εξυπηρετούν περίπου 500 νέες εγγραφές τον χρόνο.

Πρόσφατα ο Δήμος Καστοριάς προγραμμάτισε τις επιπλέον προσλήψεις ενός υπαλλήλου ΠΕ Διοικητικού-Οικονομικού, ή ΤΕ Διοικητικού- Λογιστικού κι ενός Ψυχολόγου.

Οι ειδικότητες αυτές κρίθηκαν απαραίτητες προκειμένου αφενός να αυξηθεί το επίπεδο παροχής υπηρεσιών μέσω του διαμερισμού εργασίας μεταξύ των στελεχών και αφετέρου μέσω της ειδικότητας του Ψυχολόγου να διευρυνθούν οι δράσεις όπως του Κέντρου με την παροχή συμβουλευτικής ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε παιδιά και ενήλικες ενώ σε συνεργασία με τους άλλους επαγγελματίες θα συμβάλλει στη δημιουργία ομάδων, δράσεων, ημερίδων που στοχεύουν στη πρόληψη και την προαγωγή της ψυχικής υγείας των κατοίκων του Δήμου.

Δύο θέσεις εργασίας στον Δήμο Καστοριάς

 

 

Back to top button