Καστοριά

Καστοριά: Ένα σπίτι για τα έντομα … (φωτογραφίες)

Η πρώτη σκέψη του σύγχρονου ανθρώπου για τα έντομα είναι αρνητική και αποτρεπτική ίσως γιατί στην σημερινή κοινωνία και στον σύγχρονο τρόπο ζωής, επικρατούν τα αντισταμινικά και τα εντομοκτόνα, δυστυχώς όχι η ομαλή συνύπαρξη. Το μόνο καλό έντομο είναι η μέλισσα γιατί την εκμεταλλευόμαστε κλέβοντας της την τροφή αλλά και κάνει την επικονίαση !! Έχω ακούσει και εγώ να λέγετε ότι “αν δεν υπήρχαν οι μέλισσες δεν θα υπήρχε ο κόσμος” η “αν πεθάνουν οι μέλισσες τελειώνει ο πλανήτης “…ΟΧΙ !
Έχουμε φανταστεί ποτέ ότι μία στις τρεις μπουκιές που καταναλώνουμε καθημερινά, σε φρούτα αλλά και η εικόνα όμορφων λουλουδιών είναι αποτέλεσμα πολλών εντόμων επικονιαστών.
Γνωρίζουμε ότι χιλιάδες χρόνια πριν απ΄ την καλή μας μέλισσα επικονίαζαν εκατοντάδες είδη σκαθαριών ξέρουμε ότι ο Βομβίνος (Βombus Terrestris) κάνει τα τριπλά χιλιόμετρα από μια μέλισσα και φυσικά την τριπλή δουλειά. Στην Ευρώπη, οι επικονιαστές είναι κατά κύριο λόγο έντομα, όπως οι μέλισσες, οι σφήκες, οι συρφίδες, οι πεταλούδες, οι σκώροι, οι αράχνες, τα κολεόπτερα άλλα και κάποια είδη μυγών. Τα περισσότερα έντομα-επικονιαστές ανήκουν σε άγρια είδη!!! Μεταφέροντας γύρη μεταξύ του ανθήρα και του στίγματος επιτυχαίνουν την γονιμοποίηση και αναπαραγωγή των φυτών.
Τώρα λοιπόν που μπήκε η Άνοιξη και φυτεύουμε κήπους η λουλούδια, συλλέγοντας απλά υλικά από την φύση μπορείτε να δημιουργήστε ένα χώρο να ξεκουράζονται αλλά και να φωλιάζουν οι επικονιαστές σας. Αυτά τα όμορφα σπιτάκια εντόμων μπορούν να γίνουν και σε μικρότερη κλίμακα κρεμαστά στο μπαλκόνι σας αλλά και μεγάλα όπως κάναμε εμείς …
Φαντασία θέλει και τα έντομα θα έρθουν.
Νίκος Παναγιωτόπουλος

 

Back to top button