Καστοριά

Ανεξάρτητη Κίνηση Εκπαιδευτικών Καστοριάς: Όχι στην κατάργηση του ασυμβίβαστου

Με απόφαση της πλειοψηφίας του Δ.Σ. αποφασίστηκε η πραγματοποίηση καταστατικής συνέλευσης, προκειμένου να γίνουν τροποποιήσεις στα άρθρα 20 και 22 του καταστατικού μας.

Να επισημάνουμε ότι η καταστατική συνέλευση είναι μια ιδιαίτερα σημαντική συνδικαλιστική πράξη, γιατί πρόκειται για τον καταστατικό χάρτη που καθορίζει τη λειτουργία ενός Συλλόγου.  Για τον λόγο αυτό τα διαδικαστικά θέματα ( απαρτία κτλ) που εξασφαλίζουν την εγκυρότητα μιας τέτοιας συνέλευσης, καθορίζονται σε χωριστό άρθρο ( 34) και όχι με το άρθρο 15 το οποίο προβλέπει 2η και 3η συνέλευση με τις αντίστοιχες προϋποθέσεις απαρτίας.

Με την έννοια αυτή είμαστε υποχρεωμένοι, ως θεματοφύλακες του καταστατικού, να τηρηθούν όλα όσα προβλέπονται και στην περίπτωση διαφορετικών προσεγγίσεων, να καταφύγουμε έγκαιρα στη νομική σύμβουλο της ΔΟΕ.

Επί της πρότασης

α) Στο άρθρο 20 προστίθεται η ταυτόχρονη υποψηφιότητα στο Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ στην Καστοριά.

β) Το άρθρο 22 παραμένει ως έχει με την αφαίρεσή της φράσης: « Η ιδιότητα μέλους του Δ.Σ. είναι ασυμβίβαστη προς την ιδιότητα του αιρετού ή του μέλους του ΠΥΣΠΕ».

Η προσθήκη αυτή έγινε στην τροποποίηση του καταστατικού το  2009 και ψηφίστηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία των μελών του Συλλόγου. Ο λόγος που επέβαλε αυτήν την προσθήκη ήταν και παραμένει κατά την άποψη μας, η αποτροπή κατοχής πολλών ταυτόχρονα «εξουσιών» σε ένα πρόσωπο. Ήδη το άρθρο 20 «επιτρέπει» αρκετούς ταυτόχρονα ρόλους. Το άρθρο 22 θέτει έναν περιορισμό προκειμένου να «διευκολύνεται» η συμμετοχή περισσότερων μελών σε συνδικαλιστικές θέσεις και περιορίζεται ο κίνδυνος ανάπτυξης του παραγοντισμού στον χώρο μας.

Εν κατακλείδι, αφού διασφαλιστούν τα προβλεπόμενα για την πραγματοποίηση καταστατικής συνέλευσης, προτείνουμε το άρθρο 22 να παραμείνει ως έχει.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Ακολουθεί το άρθρο 22 ως έχει στο καταστατικό του Συλλόγου.

Back to top button