ΕκδηλώσειςΚαστοριάΦλώρινα

Διαμαρτυρία κατά της δημιουργίας Αιολικού Πάρκου στον ορεινό όγκο του Βιτσίου

Άλλη μια εγκατάσταση Αιολικού Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) είναι σε εξέλιξη στην τοποθεσία «Δούκας» του ορεινού όγκου Βέρνου-Βιτσίου, εντός των ορίων του Λεχόβου αλλά και της Κλεισούρας, προκαλώντας δικαιολογημένες αντιδράσεις και έντονη ανησυχία της τοπικής κοινωνίας, συλλογικοτήτων αλλά και περιβαλλοντικών οργανώσεων.

Στο πλαίσιο της από κοινού διεκδίκησης για την οριστική ακύρωση της εγκατάστασης  του ΑΣΠΗΕ στην περιοχή (ήδη εκκρεμούν 2 σχετικές αποφάσεις του ΣτΕ),  φορείς της τοπικής κοινωνίας και περιβαλλοντικές οργανώσεις καλούν σε συμβολική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην τοποθεσία «Δούκας», την Κυριακή 24 Μαρτίου 2024 στις 11:00 πμ (σημείο συνάντησης 10:30 πμ στην αλάνα του ΟΤΕ, Λέχοβο).

Ο ορεινός όγκος Βέρνου-Βιτσίου είναι ήδη επιβαρυμένος από σχεδιαζόμενους και εν λειτουργία ΑΣΠΗΕ, ενώ οι οικολογικές επιπτώσεις είναι ήδη ορατές με καταστροφή δασικών βιοτόπων προστατευόμενων ειδών και υπογείων υδάτων που υδρεύουν οικισμούς. Μάλιστα, παρά την πυκνότητα προβλεπόμενων ΑΣΠΗΕ στην θιγόμενη περιοχή δεν έχει γίνει η αναγκαία συνεκτίμηση των σωρευτικών επιπτώσεων τους, ενώ δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό η διασπορά των Αιολικών Σταθμών να γίνεται μέσα από «τυπικές», ελλιπέστατες και πρόχειρες Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ)  που καταστρατηγούν μονίμως την ενωσιακή νομοθεσία (αρθ. 6 της ΚΟ 92/43).

Το Βίτσι αποτελεί σημαντικό πεδίο πεζοπορικών και ορειβατικών διαδρομών με σηματοδοτημένα μονοπάτια φυσιολατρικής αλλά και ιστορικής σημασίας και αξίας. Η περιοχή εγκατάστασης του ΑΣΠΗΕ αποτελεί μέρος της ζώνης μόνιμης παρουσίας και ενδιαίτησης, κατανομής και εύρους εξάπλωσης της καφέ αρκούδας που αποτελεί είδος προτεραιότητας.

Δεν θα επιτρέψουμε την καταστροφή ενός πολύτιμου οικοσυστήματος. Διεκδικούμε την ακύρωση του έργου στην τοποθεσία «Δούκας» του ορεινού όγκου Βέρνου-Βιτσίου και την αποκατάσταση της περιβαλλοντικής καταστροφής που έχει ήδη συντελεστεί.

Ζητούμε την υπαγωγή ολόκληρου του ορεινού όγκου του Βέρνου-Βιτσίου στον θεσμό «Απάτητα Βουνά» καθώς και την παύση όλων των εργασιών μέχρι την έκδοση των δύο αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας, μετά από προσφυγές της τοπικής αυτοδιοίκησης, φορέων και κατοίκων.

Back to top button