Ελλάδα

Η συνεργασία με τους Γερμανούς κατακτητές στο βιβλίο «Οι δωσίλογοι» του ιστορικού Μενέλαου Χαραλαμπίδη

Την ένοπλη, πολιτική και οικονομική συνεργασία με τους Γερμανούς κατακτητές στον νομό Αττικής αποτυπώνει το βιβλίο του ιστορικού Μενέλαου Χαραλαμπίδη «Οι δωσίλογοι» (εκδόσεις Αλεξάνδρεια) το οποίο παρουσιάστηκε στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, στη Θεσσαλονίκη.

Την ανάγκη να σταθούμε τίμια απέναντι στο παρελθόν και να κατανοήσουμε τους μηχανισμούς που γέννησαν το φαινόμενο επισήμανε στην τοποθέτησή του ο συγγραφέας και τόνισε ότι o ρόλος του ιστορικού δεν είναι να αποδώσει με την στενή έννοια δικαιοσύνη, αλλά ταυτόχρονα δεν μπορεί να κρατήσει «ψυχρή απόσταση».

Διευκρίνισε ότι η λέξη δωσίλογοι αποτελεί «ελαφριά απόδοση του εγκλήματος» και τη χρησιμοποιεί μόνο στο εξώφυλλο για λόγους κατανόησης, ενώ στις εσωτερικές σελίδες γίνεται χρήση του όρου συνεργάτης.
Ο κ. Χαραλαμπίδης τόνισε ότι παρόλο η περίοδος της κατοχής είναι αντικείμενο και των προηγούμενων βιβλίων του, κατά τη διάρκεια της έρευνάς του για τους «Δωσίλογους» αναμετρήθηκε με τα όρια του ως άνθρωπος και έμεινε έκπληκτος με τη ζοφερή πραγματικότητα.

Έκανε λόγο για «μαζικό έγκλημα», το οποίο δεν έχει χωνέψει η κοινωνία και για «συνταγμένη πολιτική αποσιώπησης». Σε ότι αφορά τη στάση της δικαστικής εξουσίας, τόνισε ότι «μονιμοποίησε τα κεκτημένα της κατοχής» και συντέλεσε στην δημιουργία συλλογικού τραύματος, που παραμένει ανοιχτό.

Στην ενδελεχή τεκμηρίωση του βιβλίου μέσα από αρχειακό υλικό στάθηκαν, μεταξύ άλλων, η επίκουρη καθηγήτρια στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Μαρία Καβάλα ο οικονομολόγος Χρήστος Λάσκος και ο δικηγόρος και δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Τρεμόπουλος, που μίλησαν στην εκδήλωση για την παρουσίαση.

Όπως επισήμαναν, οι αιτίες του διχασμού της ελληνικής κοινωνίας μπορούν να αναζητηθούν στη βίαιη και άνιση αναδιανομή εισοδήματος, ιδίως τον πρώτο χρόνο της κατοχής. Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος, Γεωργία Λοτσοπούλου.

ΑΠΕ

Back to top button