Καστοριά

Μια ενδιαφέρουσα άποψη για την προέλευση της λέξης Απόζαρι

Μια πολύ ενδιαφέρουσα τοποθέτηση ενός κάποτε κατοίκου της γειτονιάς του Απόζαρι, λάβαμε στο email του συλλόγου και με χαρά την δημοσιοποιούμε, αφού πήραμε την άδεια πρώτα.
Χαρά μας να ξεκινήσει ένας γόνιμος διάλογος με τις απόψεις σας, όσων αφορά την προέλευση του ονόματος της αγαπημένης μας συνοικίας.
Ευχαριστούμε τον κύριο Παπακώστα για τον χρόνο που διέθεσε!
Ακολουθεί το μήνυμα:
Γεια σας
Είμαι παλιός κάτοικος του Απόζαρι στην πολυκατοικία Τουφεξή, το 1968-1969,μαθητής τότε της 5ης και 6ης Δημοτικού στο εκεί 3ο Δημοτικό Σχολείο.
Επισκέφτηκα πρόσφατα την Καστοριά και μου είπαν στο Ντολτσό ότι στο Απόζαρι κάνει πολύ κρύο και εκεί μένουν οι κάτοικοι “από-ζόρι “.
Πιστεύω ότι δεν προέρχεται από αυτό αλλά από το λατινικό apozar που σημαίνει “τόπος εναπόθεσης” πράγμα που είναι πολύ πιθανόν λόγω της θέσης της περιοχής στο μυχό της Λίμνης και του προς Βορρά προσανατολισμό του, που καθώς εκτίθεται σε βόρειους ανέμους παρασύρει υλικά της λίμνης όπως καλάμια, κλαδιά, επιπλέοντα υλικά προς την περιοχή.
Πως επικράτησε ένας λατινογενής όρος ίσως σχετίζεται με το εβραϊκό στοιχείο της πόλης και δη όσους προερχόμενους από την Ουγγαρία που έφθασαν τον 15ο νομίζω αιώνα.
Σας ευχαριστώ
Βασίλης Παπακώστας
Ιατρός Ακτινοδιαγνώστης
Ιωάννινα
Πολιτιστικός-Εξωραϊστικός Σύλλογος “Το Απόζαρι”

Back to top button