Ελλάδα

Ξεσπιτόγατος: Η καυστική ομάδα στο Facebook που σατιρίζει απίστευτες αγγελίες ακινήτων με σπίτια βγαλμένα από… εφιάλτες

Υπερκοστολογημένα, απαρχαιωμένα, με ιδιόρρυθμους ιδιοκτήτες οι οποίοι έχουν απαιτήσεις… από άλλο πλανήτη. Καμία απίστευτη αγγελία ακινήτου δε ξεφεύγει από την καυστική ματιά της ομάδας «Ξεσπιτόγατος» που δημιουργήθηκε στο Facebook το φθινόπωρο του 2021στην αυγή της στεγαστικής κρίσης και έκτοτε φιλοξενεί δημοσιεύσεις που δίνουν τροφή για γέλια αλλά και για προβληματισμό.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΛΙΝΑ ΤΟΥΚΟΥΣΜΠΑΛΙΔΟΥ

Με την πλειονότητα των μελών στην ομάδα να είναι από 25-44 ετών, ο «Ξεσπιτόγατος» αποτελεί από τη μία χώρο για χιούμορ και σαρκαστικές δημοσιεύσεις αγγελιών και από την άλλη χώρο όπου πολλοί επώνυμα ή ανώνυμα συζητούν για το μεγάλο πρόβλημα των τελευταίων ετών και αναζητούν συμβουλές για την αντιμετώπιση δικών τους ζητημάτων όσον αφορά τη στέγη.

«Ξεκίνησε ως ιδέα μεταξύ μιας παρέας νέων το φθινόπωρο του 2021. Το ζήτημα της στεγαστικής κρίσης δεν ήταν ακόμα τόσο ψηλά στα μέσα ενημέρωσης τότε αλλά βλέπαμε ότι είναι κάτι που μας απασχολούσε προσωπικά και ήταν θέμα συζήτησης στις παρέες μας», αναφέρει στο ThessToday.gr ο Γιώργος Διάκος, δημοσιογράφος και ένας εκ των διαχειριστών της ομάδας, τονίζοντας την ανάγκη των χρηστών να ξεσπάσουν και να κάνουν πλάκα.

«Υπάρχει τεράστια διάσταση μεταξύ της κοστολόγησης των σπιτιών και αυτού που μπορεί ο κόσμος της ηλικίας μας να προσφέρει με βάση την οικονομική του δυνατότητα. Είδαμε από την αρχή να ανεβαίνουν post στην ομάδα με σπίτια τα οποία δεν πληρούν βασικές στεγαστικές προϋποθέσεις, δηλαδή υπόγεια, ημιυπόγεια, μη ανακαινισμένα σπίτια σε κακή κατάσταση, για τα οποία ζητούσαν 500 και 600 ευρώ. Ή για παράδειγμα είδαμε να βαφτίζουν ως ανακαίνιση μια μικρή καινούρια προσθήκη μέσα σε ένα σπίτι, η οποία εκτόξευε την τιμή του ενοικίου. Υπάρχει επίσης μια ολόκληρη συζήτηση για την προσπάθεια των ιδιοκτητών ή των μεσιτών να βολιδοσκοπήσουν την προσωπικότητα του ενοικιαστή, το πόσα χρήματα βγάζει, την επαγγελματική του κατάσταση. Ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο είναι και η θέρμανση. Μπορεί να δεις ένα πολύ υψηλό ενοίκιο χωρίς να έχει καν θέρμανση το σπίτι», όπως συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς σχετικά με τις πιο απίστευτες αγγελίες που έχουν δημοσιευτεί στον ενάμιση περίπου χρόνο της ομάδας, ο κ. Διάκος έδωσε το παράδειγμα μιας αγγελίας για σπίτι χωρίς στέγη αλλά… με απεριόριστη θέα. Όπως ανέφερε: «Έχουμε δει κάποιες τραγελαφικές καταστάσεις. Θυμάμαι πολύ έντονα για παράδειγμα έναν ο οποίος παρουσίαζε σπίτι χωρίς στέγη. Η αγγελία έλεγε κάτι του στιλ “το νοικιάζω για να το ανακαινίσει κάποιος”. Είχε υψηλό ενοίκιο, ενώ επίσης έλεγε ότι το σπίτι έχει απεριόριστη θέα. Αυτό μας είχε μείνει. Έλεγε ότι είχε απεριόριστη θέα και έβλεπες ένα σπίτι χωρίς οροφή. Με έναν τρόπο είχε βέβαια απεριόριστη θέα. Έχουμε δει και σπίτι 17 τμ. στα 500 ευρώ και ο άλλος να το χαρακτηρίζει ως κουκλίστικο. Έχουμε δει και πολλές αγγελίες όπου είχαν κρεβάτι, ντουζιέρα, κουζίνα στο ίδιο δωμάτιο, χωρίς χώρισμα».

Στην ομάδα «Ξεσπιτόγατος» που αριθμεί πλέον περισσότερα από 37.000 μέλη υπάρχει χώρος για κριτική ωστόσο στους όρους αναφέρεται ότι δεν επιτρέπονται προσβλητικά σχόλια. Σε ερώτηση αναφορικά με το αν ο «Ξεσπιτόγατος» αντιμετώπισε ποτέ νομικά ζητήματα, ο κ. Διάκος σημείωσε στο ThessToday.gr ότι εφόσον οι αγγελίες για τα συγκεκριμένα ακίνητα βρίσκονται δημόσια στο διαδίκτυο, η κριτική χωρίς υβριστικό χαρακτήρα δεν είναι ποινικά κολάσιμη.

Ξεσπιτόγατος

Με την πάροδο του χρόνου οι αναρτήσεις στον «Ξεσπιτόγατο» δεν έμειναν στο χιουμοριστικό κομμάτι, σύμφωνα με το διαχειριστή της ομάδας, καθώς πολλοί αναζητούσαν συμβουλές σε θέματα που αφορούσαν την κατοικία τους ενώ άνοιξαν και συζητήσεις για τα πολιτικά αίτια της στεγαστικής κρίσης. «Ένα από τα χαρακτηριστικά που έχει πάρει η ομάδα είναι ότι άνθρωποι πολλές φορές ανώνυμα δημοσιεύουν post με ερωτήσεις για πράγματα που έχουν σχέση με το μισθωτήριό τους. Πόσο μπορεί να τους χρεώσει βλάβες για παράδειγμα ο ιδιοκτήτης όταν ετοιμάζονται να φύγουν από ένα σπίτι και μέχρι πού φτάνει η δικαιοδοσία του. Ή βλέπουμε ανθρώπους να έχουν καθυστερήσει το νοίκι, ο ιδιοκτήτης να ετοιμάζεται για έξωση και να ρωτάνε πόσος καιρός τούς απομένει, πόσο μπορούν να μείνουν ακόμα στο σπίτι χωρίς να ασκήσει μέτρα εναντίον τους», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Και προσθέτει: «Οι νέοι έχουν τεράστια δυσκολία να έχουν το δικό τους σπίτι, να φύγουν από το πατρικό και να κάνουν το δικό τους ξεκίνημα σε μια αυτόνομη ζωή. Στον ”Ξεσπιτόγατο” γίνονται πλέον και σοβαρές συζητήσεις για τα αίτια της στεγαστικής κρίσης και το τι πρέπει να γίνει για να αλλάξει η κατάσταση. Ένα άλλο κομμάτι των συζητήσεων αφορά τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, την τουριστικοποίηση των πόλεων και το Airbnb και πώς η κυριαρχία του στα αστικά κέντρα έχει καθορίσει συνολικά την αγορά δημιουργώντας αύξηση στα ενοίκια, ενώ παράλληλα μειώθηκε το απόθεμα των σπιτιών που προσφέρονται για μακροχρόνια ενοικίαση».

thesstoday.gr

Back to top button