ΚαστοριάΝεστόριο

Δήμος Νεστορίου: Άνευ αντικειμένου η συζήτηση για την υλοτόμηση στο μονοπάτι του καταρράκτη της Τσούκας

Επειδή τις τελευταίες μέρες εξελίσσεται δημόσια μια συζήτηση ΑΝΕΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ, για την υλοτόμηση μιας συστάδας του κοινοτικού δάσους Νεστορίου, την οποία διαπερνά ένα περιπατητικό μονοπάτι, αναγκαζόμαστε να ενημερώσουμε για μια ακόμη φορά, ότι η συγκεκριμένη συστάδα ΔΕΝ ΠΡΌΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΥΛΟΤΟΜΗΘΕΙ, όπως άλλωστε το εξηγήσαμε μόλις επισημάνθηκε το θέμα, στο πέρας της συζήτησης του Δημοτικού Συμβουλίου που πήρε την απόφαση, και όπως απαντήσαμε με σαφήνεια και κατηγορηματικότητα εξαρχής σε όσους από τους δημοσιολογούντες ρώτησαν για το θέμα.
Εξάλλου μονοπάτια θέλουμε να δημιουργούμε και όχι να χαλάμε.
Αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι το μικρό αυτό κοινοτικό δάσος θα αφεθεί στο διηνεκές στην τύχη του, χωρίς εξυγίανση και καλλιέργεια, που πρωταρχικά στοχεύει στην προστασία και την ανάδειξη του. (Eννοείται με απόλυτο σεβασμό σε ότι έχει δημιουργηθεί εντός αυτού που βοηθά τον άνθρωπο και τις δραστηριότητες του).
Μας προξενεί πάντως εντύπωση πως οι αυτοαναγορευόμενοι ως περιβαλλοντικά ευαίσθητοι δεν πιέζουν στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση, δηλαδή στην ελεγχόμενη διαχείριση που καθαρίζει τα δάση από τα γέρικα, τα ξερά και τα στραβά δέντρα, από τα δευτερεύοντα είδη που αναπτύσσονται σε βάρος των πρωτευόντων, από τα αγκάθια που πνίγουν κάθε τι που αναπτύσσεται και όλα μαζί δημιουργούν την κρίσιμη εύφλεκτη ύλη. Άρα μια τέτοια διαχείριση όχι μόνο αναδεικνύει τα δάση αλλά και τα προστατεύει από πιθανούς κινδύνους πυρκαγιάς.
Το ίδιο εξάλλου συμβαίνει δεκάδες χρόνια τώρα σε όλα τα δάση της χώρας (δημόσια ή δημοτικά) που διαχειρίζονται από συστάσεως του ελληνικού κράτους, όπως προβλέπει η δασική νομοθεσία, στη βάση μελετών που έχουν ως πρωταρχικό σκοπό την προστασία του φυσικού μας πλούτου. (Τα δασικά προϊόντα που προκύπτουν είναι συνεπακόλουθο της διαχείρισης, δίνουν δουλειά σε εκατοντάδες υλοτόμους της περιοχής μας και φθηνή καύσιμη ύλη στους κατοίκους).
Αντίθετα η εγκατάλειψη των δασών στη τύχη τους (ή στη λαθροϋλοτομία), εγκυμονεί κινδύνους που επιδεινώνονται με την κλιματική αλλαγή.
Στη βάση αυτή και ο Δήμος Νεστορίου διαχειρίζεται τα δάση του, όχι όπως νομίζει αυτός, ή όπως το επιθυμούν κάποιοι, αλλά όπως προβλέπει η δασική νομοθεσία και ο κώδικας δήμων, με απόλυτο σεβασμό στις εγκεκριμένες μελέτες, και κανένας δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο σε αυτό.
Τέλος δεν πρέπει να ξεχνά κανείς, ότι σε όλο το δημόσιο δασικό σύμπλεγμα του Γράμμου, που για πολλές δεκαετίες υλοτομείται ελεγχόμενα, υπάρχουν χώροι αναψυχής και δεκάδες ιστορικά μονοπάτια, που αναδεικνύονται τελευταία με ανάλογες παρεμβάσεις του δήμου και της πολιτείας, για τα οποία φυσικά ποτέ δεν τέθηκε θέμα, γιατί άλλωστε δεν υπήρχε λόγος να τεθεί. (Γιατί άρα τίθεται εδώ;;;).
Αρα η συζήτηση αυτή δεν άπτεται καμιάς περιβαλλοντικής ή άλλης ευαισθησίας, εφόσον η συγκεκριμένη περιοχή του μονοπατιού ουδόλως επηρεάζεται, ούτε προάγει την αλήθεια, αφού ρωτήθηκε ο δήμος και απάντησε καθαρά, αλλά υποκρύπτει προφανώς άλλου είδους σκοπιμότητες (‘’Γνωσταί αι βουλαί των δημοσιολογούντων’’).
Επομένως καλό θα είναι για το κοινωνικό σύνολο, κάποιοι ‘’αγωνιστές-ακτιβιστές’’ να μη σπαταλούν άδικα το χρόνο και την ενέργειά τους για θέματα ανύπαρκτα, αλλά να τη διοχετεύουν εκεί που πραγματικά υπάρχει λόγος.

Ακτιβιστές ανάρτησαν πανό στο μονοπάτι για τον καταρράκτη Τσούκας (φωτο)

SOS για το μονοπάτι του καταρράκτη στην Τσούκα (του Παύλου Γάκου)

Back to top button