Καστοριά

“Biochaking”: Αλλαγή και βελτιστοποίηση του σώματος και του μυαλού (του Θόδωρου Βασιλείου)

depositphotos.com

Βλέποντας την διστακτικότητα κάποιων να εμφανίσουν τα σώματα τους στις παραλίες, είτε λόγω βάρους είτε λόγω ηλικίας, ένα μικρό άρθρο για το Biochaking,την επιστήμη δηλαδή της Βελτιστοποίησης του Ανθρώπινου Σώματος , της παράτασης του προσδόκιμου της ζωής αλλά και της άμβλυνσης των επακόλουθων της γήρανσης.
Ο όρος “biochaking” προέρχεται από την ένωση των λέξεων “βιολογία” και “χάκινγκ”. Αφορά την πρακτική της αλλαγής και βελτιστοποίησης του ανθρώπινου σώματος και του μυαλού μέσω της επιστημονικής γνώσης και της τεχνολογίας. Οι βιοχάκερς προσπαθούν να επηρεάσουν διάφορες βιολογικές διεργασίες για να βελτιώσουν την υγεία, την ευεξία, και την απόδοση τους. Αν και το φαινόμενο αυτό έχει λάβει αρκετή δημοσιότητα τα τελευταία χρόνια, οι ρίζες του βρίσκονται βαθιά στην ιστορία, όταν οι άνθρωποι προσπαθούσαν να βρουν τρόπους να παρατείνουν τη ζωή τους και να βελτιώσουν την υγεία τους.
Κατηγορίες biochaking
Το biochaking χωρίζεται σε διάφορες κατηγορίες. Μία από αυτές είναι το “do-it-yourself” (DIY) biochaking, το οποίο περιλαμβάνει την χρήση απλών τεχνικών και εργαλείων που μπορεί να χρησιμοποιήσει κανείς στο σπίτι του. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει αλλαγές στη διατροφή, στη ρουτίνα άσκησης, ή στη χρήση συμπληρωμάτων διατροφής.
Μια άλλη κατηγορία είναι το “grinder” biochaking, που περιλαμβάνει πιο επεμβατικές μεθόδους, όπως εμφυτεύματα και άλλες μορφές τεχνολογικής ενσωμάτωσης στο ανθρώπινο σώμα. Οι grinders επιδιώκουν να ξεπεράσουν τα φυσικά όρια του ανθρώπινου σώματος μέσω της τεχνολογίας.
Η τρίτη κατηγορία είναι το “nutrigenomics”, που εστιάζει στη χρήση της γενετικής πληροφορίας για την προσαρμογή της διατροφής και του τρόπου ζωής με σκοπό την επίτευξη βέλτιστης υγείας.
Εφαρμογές του biochaking
Οι πρακτικές του biochaking μπορεί να περιλαμβάνουν ποικίλες μεθόδους και εργαλεία. Μερικές από τις πιο δημοφιλείς τεχνικές περιλαμβάνουν:
Διατροφή και Συμπληρώματα Διατροφής: Η χρήση ειδικών διατροφικών πλάνων και συμπληρωμάτων για τη βελτίωση της υγείας και της νοητικής απόδοσης. Η κετογονική δίαιτα και η διαλειμματική νηστεία είναι δημοφιλείς επιλογές.
Τεχνικές Βελτιστοποίησης Ύπνου: Συμβουλές για την βελτίωση της ποιότητας του ύπνου, όπως η χρήση συγκεκριμένων συμπληρωμάτων ή συσκευών που παρακολουθούν τον ύπνο.
Σωματική Άσκηση: Εξειδικευμένα προγράμματα άσκησης που στοχεύουν στη βελτίωση της σωματικής απόδοσης και της ευεξίας.
Νοητική Ευεξία: Τεχνικές διαλογισμού, mindfulness, και η χρήση της νευροανάδρασης για τη βελτίωση της ψυχικής υγείας και της συγκέντρωσης.
Κριτική και Ηθικά Ζητήματα
Παρά τα πλεονεκτήματα του biochaking, υπάρχουν και ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια και την ηθική αυτών των πρακτικών. Η χρήση επεμβατικών τεχνικών χωρίς επαρκή επιστημονική απόδειξη μπορεί να είναι επικίνδυνη. Επιπλέον, υπάρχουν ηθικά διλήμματα σχετικά με την αλλαγή της ανθρώπινης φύσης και την πιθανή ανισότητα στην πρόσβαση σε αυτές τις τεχνολογίες.
Πρόταση Δίαιτας: Κετογονική Δίαιτα
Η κετογονική δίαιτα (ή κετοδίαιτα) είναι μία από τις πιο δημοφιλείς προσεγγίσεις στο biochaking. Είναι μια διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες και υψηλή σε λιπαρά που αποσκοπεί στη μετατροπή του μεταβολισμού του σώματος από την καύση γλυκόζης στην καύση κετονών. Αυτή η διαδικασία, γνωστή ως κέτωση, μπορεί να προσφέρει ποικίλα οφέλη, όπως αυξημένη ενέργεια, βελτιωμένη νοητική απόδοση, και απώλεια βάρους.
Βασικές Αρχές της Κετογονικής Δίαιτας
Μείωση Υδατανθράκων: Κατανάλωση λιγότερων από 50 γραμμάρια υδατανθράκων την ημέρα.
Αύξηση Λιπαρών: Κατανάλωση περίπου 70-75% των ημερήσιων θερμίδων από λιπαρά.
Μέτρια Πρωτεΐνη: Κατανάλωση περίπου 20-25% των ημερήσιων θερμίδων από πρωτεΐνη.
Προτεινόμενα Τρόφιμα
Λιπαρά: Ελαιόλαδο, λάδι καρύδας, αβοκάντο, ξηροί καρποί.
Πρωτεΐνες: Κρέας, ψάρια, αυγά.
Λαχανικά χαμηλών υδατανθράκων: Σπανάκι, μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών.
Γαλακτοκομικά: Τυριά και βούτυρο.
Επίλογος
Εγώ και οι φίλοι μου ανήκουμε στην κατηγορία του “do-it-yourself” (DIY) biochaking,
χρησιμοποιούμε αμφιλεγόμενες μεθόδους :
ιδιαίτερη γυμναστική όπως πολύωρη κολύμβηση – κάψιμο καυσόξυλων – επαναστατική γυμναστική (όρος για ατέρμονες πολιτικές συζητήσεις) – σεξ (ανεκπλήρωτη ακόμα μέθοδος) – κρασοκατανύξεις με ποιοτικά κρασιά – εβδομαδιαίες τουλάχιστον συναντήσεις δειπνοσοφισμού κ.α.

Back to top button