Άργος ΟρεστικόΕκδηλώσειςΚαστοριάΠρόσωπα

Ο Αρχηγός ΓΕΣ στην τελετή ορκωμοσίας των Μονίμων Λοχιών Τάξης 2024 – Ο Καστοριανός Ήρωα της Τάξης (φωτογραφίες – βιογραφικό)

Την Παρασκευή 12 Ιουλίου 2024, πραγματοποιήθηκε στη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών στα Τρίκαλα, η τελετή ορκωμοσίας των νέων Μονίμων Λοχιών Τάξης 2024 «Σχης (ΠΖ) Βασίλειος Παπαλάμπρος», παρουσία του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Γιάννη Κεφαλογιάννη και του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού Αντιστράτηγου Γεώργιου Κωστίδη ως εκπροσώπου του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας Στρατηγού Δημήτριου Χούπη.
Στην τελετή παρέστησαν ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Νικόλαος Σακκάς, ο Μητροπολίτης Τρίκκης Γαρδικίου & Πύλης κ.κ. Χρυσόστομος, ο Διοικητής της 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ/EU-ΟHQ «ΑΧΙΛΛΕΑΣ» Αντιστράτηγος Δημόκριτος Κωνσταντάκος, o Γενικός Επιθεωρητής Στρατού Αντιστράτηγος Σπυρίδων Αλφαντάκης, εκπρόσωποι Βουλευτών του Ν. Τρικάλων, εκπρόσωποι των Αρχηγών του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας και του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, εκπρόσωπος του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εν ενεργεία και εν αποστρατεία Αξιωματικοί, καθώς και συγγενείς των νέων Μονίμων Λοχιών.
Συνολικά ορκίστηκαν 228 Μόνιμοι Λοχίες, εκ των οποίων 192 από την Ελλάδα και 36 από την Κύπρο.

Το βιογραφικό του Ήρωα της Τάξης 

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ (ΠΖ) ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΠΑΠΑΛΑΜΠΡΟΥ

Γεννήθηκε στη Λάγγα Καστοριάς, στις 12 Οκτωβρίου 1931. Εισήλθε στη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών, στις 27 Ιανουαρίου 1950 και αποφοίτησε με τον βαθμό του Δεκανέα, στις 6 Δεκεμβρίου 1951.
Έλαβε μέρος στις πολεμικές επιχειρήσεις της Ν. Κορέας, από 11 Ιουνίου 1953 έως και 2 Ιουνίου 1954.
Στην ΕΛΔΥΚ (Ελληνική Δύναμη Κύπρου) υπηρέτησε με το βαθμό του Ανθυπασπιστή, από 31 Ιουλίου 1972 έως και τη 16η Αυγούστου 1974, ως Διμοιρίτης Διμοιρίας ΠΑΟ 75 χιλιοστών του Λόχου Βαρέων Όπλων. Εξαφανίσθηκε μαχόμενος εναντίον των Τούρκων, κατά τη μάχη του Στρατοπέδου της ΕΛΔΥΚ, την 16 Αυγούστου 1974, στο ύψωμα Αγίου Γεωργίου. Στην επίθεση του «ΑΤΤΙΛΑ», εμψύχωνε συνεχώς τους στρατιώτες και με το ΠΑΟ (πυροβόλο άνευ οπισθοδρομήσεως) στα χέρια έβαλλε ακατάπαυστα εναντίον των τουρκικών αρμάτων από απόσταση αναπνοής.
Τιμήθηκε για τις υπηρεσίες που προσέφερε με το αναμνηστικό μετάλλιο Νοτίου Κορέας, τη Διεμβολή Ευαρέσκειας του Προέδρου Νότιας Κορέας, το Αργυρό Αριστείο Ανδρείας για τη συμμετοχή του στο Εκστρατευτικό Σώμα Ν. Κορέας, τον Πολεμικό Σταυρό Γ’ Τάξεως ως αγνοούμενος στις επιχειρήσεις της Κύπρου, καθώς και με το Αναμνηστικό Μετάλλιο Επιχειρήσεων Κύπρου από το ΓΕΣ. Προήχθη σε Ανθυπολοχαγό στις 16 Αυγούστου 1974 και με το ΦΕΚ 1178/2008 (Τεύχος Γ΄) προήχθη σε Συνταγματάρχη.
Έπειτα από 43 χρόνια ανευρέθηκαν τα λείψανά του, τα οποία παραδόθηκαν στις 26 Μαΐου 2017 παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη, στις δύο κόρες του Ιωάννα Παπαλάμπρου και Αθηνά Γιάγκου. 

Βρέθηκαν μετά από 43 χρόνια τα λείψανα του Καστοριανού ήρωα της ΕΛΔΥΚ Συνταγματάρχη Βασίλη Παπαλάμπρου

Ευχαριστήριο της Ιωάννας Βασ. Παπαλάμπρου

Η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού Καστοριάς θεσπίζει το βραβείο «ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ – ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗ ΠΑΠΑΛΑΜΠΡΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ»

Back to top button