Καστοριά

Ο Αρχιμανδρίτη Αγαθάγγελος Σίσκος για τη λειτουργία του παραρτήματος της “Βυζαντινής Οικουμένης” στην Καστοριά

Με τις ευχές και ευλογίες της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, προοδεύει η λειτουργία του Παραρτήματος της “Βυζαντινής Οικουμένης” στην Καστοριά.
Μετά την προσωπική δέσμευση του Δημάρχου Καστοριάς κ. Ιωάννη Κορεντσίδη και του Αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς κ. Δημήτρη Σαββόπουλου, δεδομένη είναι πλέον και η στήριξη του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Γιώργου Κασαπίδη, σύμφωνα με τις χθεσινές δηλώσεις του ίδιου και της Προέδρου της “Βυζαντινής Οικουμένης” κ. Φλώρας Καραγιάννη, Βυζαντινολόγου. Είμαι βέβαιος ότι θα ακολουθήσουν και άλλες σε υψηλότερο επίπεδο!
Χαίρομαι ως Καστοριανός και ιδρυτικό μέλος της “Βυζαντινής Οικουμένης”, διότι δεν βλάστησε απλά, αλλά καρποφορεί από καιρού πλέον το μπόλι που η Βουλευτής Καστοριάς κ. Ολυμπία Τελιγιορίδου έθεσε, ως πρωτοβουλία τον Ιούλιο του 2017, στο κορμό της πρότασης του Παναγιωτάτου, η “Βυζαντινή Οικουμένη” που τελεί υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου με έδρα την Θεσσαλονίκη, να έχει παράρτημα πρακτικής έρευνας και μελέτης στην Καστοριά, η οποία υπήρξε κέντρο του βυζαντινού πολιτισμού της ευρύτερης περιοχής και της αξίζει ένας ρόλος με περιφερειακή αξία και σημασία.
Πρώτος και ενδεικτικός καρπός της λειτουργίας του Παραρτήματος της “Βυζαντινής Οικουμένης” στην Καστοριά, υπήρξε η φιλοξενία από 8 έως 13 Ιουλίου 2018 των επιστημονικών εργασιών του 8ου Θερινού Πανεπιστημίου Βυζαντινών Σπουδών, υπό την διεύθυνση του Ελλογιμ. κ. Paolo Odorico, με θέμα: “Οι απολαύσεις στο Βυζάντιο”, με την συμμετοχή τότε διακεκριμένων Βυζαντινολόγων και Πανεπιστημιακών Καθηγητών παγκοσμίου φήμης. Με την Υποδειγματική υπήρξε από τότε η στήριξη όλων των τοπικών αρχών και φορέων, ακόμα και πολιτών της Καστοριάς.

Ανάρτηση στο Facebook του Αρχιμανδρίτη,και Αρχειοφύλακα των Πατριαρχείων Πατέρα Αγαθάγγελου Σίσκου

Ολ. Τελιγιορίδου: Η προσπάθεια του κ. Κασαπίδη να οικειοποιηθεί μία απόφαση και ένα έργο που δεν του ανήκει είναι τουλάχιστον απαράδεκτη και προσβλητική

Ξεκίνησε το Θερινό Πανεπιστήμιο Βυζαντινών Σπουδών (φωτογραφίες -βίντεο – ρεπορτάζ)

Back to top button