Αθλητικά

Σαν σήμερα αποχαιρέτησε το ποδόσφαιρο ο Λόταρ Ματέους (βίντεο)

Το 1980, πριν από 38 χρόνια, ο Γιουπ Ντέρβαλ εμπιστεύθηκε στον 19χρονο Λόταρ Ματέους μια θέση στην αποστολή της εθνικής ομάδας της Δυτικής Γερμανίας, για την τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος της Ιταλίας. Ο νεαρός μέσος είχε κάνει εντυπωσιακό πρωτάθλημα με τη Γκλάντμπαχ, γι’ αυτό ο προπονητής της «νατσιονάλμανσαφτ» δεν δίστασε να τον συμπεριλάβει στην ομάδα και μάλιστα να τον ρίξει κατευθείαν… στα βαθιά. Η πρώτη συμμετοχή του Ματέους στην εθνική (ως αλλαγή στη θέση του Ντιτς στο 73΄) πραγματοποιήθηκε στο «Σαν Πάολο» της Νάπολι, όταν η Δυτική Γερμανία νίκησε 3-2 την Ολλανδία και ουσιαστικά έκανε το πρώτο βήμα για την κατάκτηση του τίτλου.

Από τότε και για τα επόμενα 20 χρόνια η καριέρα του θα γεμίσει από τίτλους, διακρίσεις, ρεκόρ. Γεννημένος στις 21 Μαρτίου του 1961 στο Ερλάνγκεν, ο δυναμικός μέσος ξεκίνησε την καριέρα του στην ερασιτεχνική Χερτσογκενάουραχ (1978) και συνέχισε για πέντε χρόνια (1979-1984) στην Γκλάντμπαχ. Η Μπάγερν τον ήθελε σαν… τρελή και τελικά κατάφερε το καλοκαίρι του 1984 να αποκτήσει τον ποδοσφαιριστή που έμελλε να γίνει «σύμβολό» της. Τα αποτελέσματα ήταν άμεσα, αφού οι Βαυαροί κατέκτησαν τρία συνεχόμενα πρωταθλήματα (1985, ΄86, ΄87) και ένα κύπελλο (1986), με τον Ματέους να έχει διψήφιο αριθμό τερμάτων και στις τέσσερις χρονιές που έμεινε στο Μόναχο! Οι σειρήνες του καμπιονάτο ηχούν και ο Γερμανός αποδέχεται την πρόταση της Ίντερ το καλοκαίρι του 1988. Η κατάκτηση του «σκουντέτο» το 1989 είναι μια γλυκιά ανάμνηση για τους οπαδούς των «νερατζούρι», που ακόμη θυμούνται με νοσταλγία τη χρυσή περίοδο των Γερμανών (Ματέους, Κλίνσμαν, Μπρέμε)…

Το 1990 ήταν η καλύτερη χρονιά στην καριέρα του Ματέους, αφού κατέκτησε το παγκόσμιο κύπελλο με τη Γερμανία στην Ιταλία κι ακόμη αναδείχθηκε καλύτερος ποδοσφαιριστής στον κόσμο, την Ευρώπη και τη χώρα του! Το 1992 επέστρεψε στην Μπάγερν για να κλείσει την καριέρα του και, παρότι εξακολουθούσε να φορά το «Νο 10» στην πλάτη, σιγά-σιγά άρχισε να μετατοπίζεται στο κέντρο της άμυνας, σε ρόλο λίμπερο. Η συλλογή τίτλων συνεχίστηκε, αφού με την Μπάγερν κατέκτησε το κύπελλο UEFA το 1996 (είχε άλλο ένα με την Ίντερ το 1991), τα πρωταθλήματα του 1994, του 1997 και του 1999 και… λίγο από το νταμπλ του 2000.

Στις 3 Μαρτίου του 2000 αγωνίστηκε για 464η και τελευταία φορά με τους Βαυαρούς (εναντίον της Στουτγκάρδης) και μέσα σε συγκινητική ατμόσφαιρα αποχαιρέτησε το Μόναχο. Συνέχισε για λίγο στις ΗΠΑ με τους Νιου Γιορκ/Νιου Τζέρσεϊ Μέτροσταρς, μόνο και μόνο για να διατηρηθεί σε φόρμα, ώστε να λάβει μέρος στο EURO 2000 (Βέλγιο/Ολλανδία). Μπορεί η Γερμανία να απέτυχε παταγωδώς, όμως ο Ματέους έφτασε τις 150 διεθνείς συμμετοχές και φυσικά είναι, μακράν του δεύτερου, ο παίκτης με τις περισσότερες στη «νατσιονάλμανσαφτ». Είναι μόνο ένα από τα πολλά ρεκόρ που κατέχει ο Ματέους: είναι ο παίκτης που έχει λάβει μέρος στις περισσότερες τελικές φάσεις παγκοσμίου κυπέλλου (5 μαζί με τον Μεξικανό τερματοφύλακα, Αντόνιο Καρμπαχάλ), στους πιο πολλούς αγώνες σε μουντιάλ (25) με τα περισσότερα λεπτά συμμετοχής. Στην καριέρα του είχε 600 συμμετοχές και 161 γκολ σε συλλογικό επίπεδο, καθώς και 23 τέρματα στους 150 αγώνες του με την εθνική.

Στην προπονητική σταδιοδρομία του πέρασε από ομάδες όπως η Ραπίντ Βιέννης, η Παρτιζάν Βελιγραδίου, η Σάλτσμπουργκ και η εθνική Ουγγαρίας χωρίς την παραμικρή επιτυχία. Φαίνεται πως το μυαλό του ήταν… αλλού, καθώς υπήρξε μέγας καρδιοκατακτητής!

Έχει παντρευτεί πέντε φορές, ενώ η ηλικία της νύφης μειώνεται με μαθηματική… συνέπεια! Η πρώτη σύζυγός του ήταν ο παιδικός έρωτάς του, η Σίλβια, με την οποία απέκτησε δύο κοριτσάκια, τη Βιόλα και την Αλίστα, πριν τη χωρίσει μετά από 11 χρόνια γάμου. Το 1994 ο Ματέους ντύθηκε γαμπρός για δεύτερη φορά με την Ελβετή τηλεπαρουσιάστρια, Λολίτα Μορένα, η οποία τού είχε ήδη χαρίσει (από το 1992) το γιο που ήθελε, το Λόρις.

Χώρισαν το καλοκαίρι του 1999, αφού ο Ματέους δεν μπόρεσε να αντισταθεί στα κάλλη της εντυπωσιακής Κάρεν Μίλερ-Βόλφαρτ, της 22χρονης κόρης του διάσημου γιατρού της Μπάγερν, Χανς-Βίλχελμ Μίλερ-Βόλφαρτ! Ένα χρόνο μετά επήλθε η ρήξη, αφού η Κάρεν αποφάσισε να παραμείνει στις ΗΠΑ για να σπουδάσει Ιστορία της Τέχνης, ενώ ο Ματέους επέστρεψε στην Ευρώπη και βρήκε καταφύγιο στην αγκαλιά της Μαριάνα Κόστιτς, την οποία γνώρισε στο Βελιγράδι, όταν ήταν προπονητής της Παρτιζάν. Στα τέλη του 2008 κι ενώ -φυσικά- είχε χωρίσει με τη Μαριάνα, ο 47χρονος Ματέους παντρεύτηκε την Λιλιάνα Τσουντινόβα, μοντέλο εξ Ουκρανίας, 21 Μαΐων! Σύντομα άλλαξε σύζυγο, προτιμώντας πάλι ένα μοντέλο. Αυτή τη φορά η «εκλεκτή» ήταν η Ρωσίδα Αναστασία Κλίμκο και παντρεύτηκαν το 2014, όταν εκείνος ήταν 53 κι εκείνη 25. Του χάρισε ακόμα ένα παιδί, τον Μίλαν (2014), κι έτσι η ηλικιακή διαφορά των απογόνων του αγγίζει πια τα 30 χρόνια! Η πρωτότοκη Αλίσα είναι 32 ετών και ο Μίλαν τεσσάρων!

Εγκατέλειψε την προπονητική καριέρα του τον Σεπτέμβριο του 2011. Από τότε εργάζεται περιστασιακά ως σχολιαστής, κυρίως σε μεγάλες διοργανώσεις (Μουντιάλ, EURO). Σήμερα, στα 57 του χρόνια, ο Λόταρ Ματέους είναι ένας ευτυχισμένος άνθρωπος!

ΑΠΕ

Back to top button