Κόσμος

Όσοι πάσχουν από παχυσαρκία βρίσκουν νέους τρόπους να κάψουν θερμίδες

Αφού η δίαιτα και η γυμναστική δεν είχαν αποτέλεσμα ο Γιανγκ Μπιν βρήκε το κουράγιο να αντιμετωπίσει την παχυσαρκία του με χειρουργική επέμβαση.

Ο Γιανγκ είναι 47 ετών, έχει ύψος 1.60 και ζυγίζει 120 κιλά. Όπως λέει, κουράστηκε πια να κουβαλά τόσο βάρος, εξαιτίας του οποίου δεν μπορεί να κοιμηθεί το βράδυ, ούτε να αναπνεύσει όταν ξαπλώνει στο κρεβάτι.

Αναγκάσθηκε να εγκαταλείψει πριν από πέντε χρόνια τη δουλειά του σε μηχανουργείο, γιατί δεν μπορούσε να κινηθεί γρήγορα. Το να αδυνατίσει αποτελεί για αυτόν μεγάλη πρόκληση. Το βάρος του πιέζει πολύ τα γόνατά του με αποτέλεσμα να μην μπορεί να τρέξει. Η μέθοδος της δίαιτας δεν τον βοήθησε εξαιτίας της ακόρεστης πείνας του κι έτσι αποφάσισε να απευθυνθεί στους γιατρούς του Γενικού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου στο Γιντσουάν, αφότου τα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου άρχισαν πέρυσι να παρέχουν θεραπείες μία φορά την εβδομάδα σε παχύσαρκους ασθενείς.

Έπειτα από μια ομαδική διαβούλευση, οι γιατροί του έδωσαν ένα θεραπευτικό πρόγραμμα που περιελάμβανε μια βαριατρική χειρουργική επέμβαση και μία δίαιτα μετά την επέμβαση. Η βαριατρική χειρουργική συνίσταται γενικά στη μείωση του μεγέθους του στομάχου του ασθενούς, με την τοποθέτηση μιας γαστρικής κορδέλας. Ο θεράπων γιατρός έκρινε ότι στην κατάσταση του Γιανγκ η λαπαροσκοπική γαστρεκτομή ήταν η πιο αποτελεσματική επιλογή. Με την μέθοδο αυτή αφαιρείται ένα κομμάτι του στομάχου, με αποτέλεσμα να μειώνεται η ποσότητα του φαγητού που μπορεί να καταναλωθεί, δημιουργώντας παράλληλα το αίσθημα του κορεσμού και συνεπώς μειώνοντας την πείνα. Σύμφωνα με στοιχεία του νοσοκομείου, σε εβδομαδιαία βάση 10 παχύσαρκοι επισκέπτονται κατά μέσο όρο το νοσοκομείο για να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση η σε άλλες πιο παραδοσιακές μεθόδους απώλειας βάρους. Ο μεγαλύτερος ασθενής ήταν 50 χρόνων, ενώ ο μικρότερος μόλις οκτώ.

Τα τελευταία χρόνια η ευημερία άλλαξε τις διατροφικές συνήθειες και τον τρόπο ζωής στην Κίνα. Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας φαγητών με υψηλά ποσοστά λίπους και θερμίδων, σε συνδυασμό με την έλλειψη άσκησης, κάνει χρόνο με τον χρόνο τους Κινέζους όλο και πιο υπέρβαρους. Το 30% των ενήλικων Κινέζων είναι υπέρβαροι και το 11,9% παχύσαρκοι. Ανησυχητική είναι και η κατάσταση στα παιδιά καθώς στις ηλικίες μεταξύ 6 έως 17 ετών το 9,6% είναι υπέρβαρα και το 6,4% παχύσαρκα, σύμφωνα με στοιχεία του κινεζικού Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων για το 2017.

«Οι άνθρωποι υποβάλλονται σε μεγάλη πίεση στο σχολείο και στη δουλειά. Στον ελεύθερο χρόνο τους ασχολούνται με τα κινητά τηλέφωνα και τους υπολογιστές. Περνούν πολλές ώρες καθιστοί, χωρίς να γυμνάζονται», υποστηρίζει ο Γου Τονγκτάο, γιατρός στο γαστρεντερολογικό τμήμα του νοσοκομείου. Ωστόσο πολλοί Κινέζοι έχουν συνειδητοποιήσει ότι η παχυσαρκία είναι μια σοβαρή, χρόνια ασθένεια. Τα υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα διατρέχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν υψηλή αρτηριακή πίεση, χοληστερίνη και λίπος στο συκώτι. Τα εξωτερικά ιατρεία πολλών νοσοκομείων παρέχουν υπηρεσίες σε παχύσαρκους ασθενείς. Ωστόσο όλες οι χειρουργικές επεμβάσεις εγκυμονούν κινδύνους και η βαριατρική επέμβαση δεν αποτελεί εξαίρεση, καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο επιπλοκών. Μία πιθανή παρενέργεια είναι η χρόνια ανεπάρκεια βιταμινών και ανόργανων ουσιών και ορισμένοι ασθενείς θα πρέπει να λαμβάνουν δια βίου συμπληρώματα διατροφής.

«Όταν σας αποκαλούν χοντρομπαλά μην το θεωρείτε κακοποίηση. Εάν δεν προσέχετε το βάρος σας, μπορεί να απειληθεί η υγεία, ακόμα και η ζωή σας», λέει ο Γιανγκ.

ΑΠΕ

Back to top button