ΓούναΚαστοριά

Ο Κώστας Πανταζόπουλος για την κατάργηση του “Δικτύου Γούνας”

Ελαφρά τη καρδία και με συνοπτικές διαδικασίες το Υπουργείο Παιδείας κατήργησε το πρόγραμμα του “Δικτύου Γούνας”. Μια προσπάθεια που ξεκίνησε από τη Δ/νση Π.Ε. Καστοριάς, έτσι ώστε οι μαθητές μας να γνωρίσουν το πατροπαράδοτο επάγγελμα του τόπου μας αφενός, αλλά και να εμπλακούν οι φορείς της Γούνας στην εκπαιδευτική πραγματικότητα αφετέρου, βοηθώντας με τον τρόπο τους τόσο στην εξάπλωση του “Δικτύου Γούνας”, όσο και στη βελτίωση των συνθηκών εργασίας των μαθητών και των εκπαιδευτικών.
Είναι άραγε τόσο δύσκολο για τους καρεκλοκένταυρους του Υπουργείου Παιδείας να κατανοήσουν ότι Καστοριά και Γούνα είναι έννοιες συνυφασμένες; Ότι η παράδοση αλλά και το μέλλον αυτού του τόπου έχει άμεση σχέση με την πορεία του κλάδου της Γούνας; Ότι σε κάθε κρίση που περνάει ο κλάδος, αδειάζουν σχολικές τάξεις; Υπάρχει άραγε Καστοριανός που δεν είχε ποτέ στη ζωή του σχέση με τη Γούνα;
Υπηρετώ στο 5ο Δ.Σχ. Καστοριάς, στο οποίο πριν λίγα χρόνια εκπονήθηκε ένα σχετικό πρόγραμμα από συναδέλφους και είδαμε την άψογη συνεργασία τους με τους γουνοποιητικούς φορείς. Μάθαμε για την ιστορία του επαγγέλματος του γουναρά και πολλές άλλες πτυχές που μόνο με εμπεριστατωμένη μελέτη μπορείς να μάθεις.
Όμως όπως και τώρα, έτσι και τότε οι γνωστοί άγνωστοι “φιλόζωοι” της κυβέρνησης δημιούργησαν το πανηγυράκι τους, μήπως και τους γνωρίσει κάποιος παραέξω. Βέβαια τώρα έφτασαν μέχρι και στην κατάργηση του προγράμματος.
Σε λίγες μέρες είναι τα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Γούνας, που γίνεται κάθε χρόνο στην πόλη μας. Ένα από τα πιο σημαντικά enents, που καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τη λειτουργία και την πορεία των γουνοποιητικών επιχειρήσεων. Στα εγκαίνια είναι συνήθως ο Υπουργός ή ο Υφυπουργός Οικονομικών, προφανώς γιατί αναγνωρίζουν τη σημασία του κλάδου της Γούνας όχι μόνο τοπικά, αλλά τη συνεισφορά του στην εθνική οικονομία.
Ίσως είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για κάποιους πολέμιους της Γούνας, να έρθουν στην πόλη μας και να γνωρίσουν την επιχειρηματική δραστηριότητα την οποία με κάθε τρόπο κυνηγούν, χωρίς να γνωρίζουν το παραμικρό, μέσα από το πρίσμα των ιδεολογικών τους αγκυλώσεων. Έτσι κι αλλιώς στην πόλη μας δε διοργανώνονται εκδηλώσεις και φεστιβάλ του ενδιαφέροντός τους.
Οι συνάδελφοι εκπαιδευτικοί της περιφερειακής ενότητας Καστοριάς, παρά τις περικοπές που έχουν υποστεί, τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες σε πολλές περιπτώσεις, που ασκούν το λειτούργημά τους, επιδεικνύουν αυταπάρνηση, δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό, ώστε οι μαθητές μας να αποκτήσουν όλα τα εφόδια που απαιτούνται στη ζωή τους, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν. Και τα εφόδια αυτά δεν μπορεί να είναι μόνο γνωστικά αλλά κυρίως ηθικά!
Οι συνάδελφοι εκπαιδευτικοί της περιφερειακής ενότητας Καστοριάς χαίρουν εκτίμησης, σεβασμού και αναγνώρισης από το σύνολο της καστοριανής κοινωνίας κι αυτό μαρτυράει πολλά…

Κωνσταντίνος Πανταζόπουλος

Αιρετός ΠΥΣΠΕ Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς

 

 

 

 

One Comment

  1. Ερώτημα 1
    Ποιος ωφελείται αυτή την χρονική στιγμή από το συγκεκριμένο θέμα που προέκυψε εξ Αθηνών;

    Ερώτημα 2
    Τι απέγιναν οι χιλιάδες Καστοριανοί, τότε έφηβοι, που ξεγελάστηκαν από την γούνα την δεκαετία του 70 και επένδυσαν σε αυτή

    Ερώτημα 3
    Θα μιλήσει ο κόσμος της διανόησης της Καστοριάς για το εμπόριο, τον μεταπρατισμό, την εκτροφή γουνοφόρων ζώων;

    Ερώτημα 4
    θα ψάξει κάνεις τις ρίζες του, για να δει τη σχέση με την γούνα πριν το 1965

    Ερωτημα 5

    Η γούνα στην άνθιση της (1965-1982) έφερε ανάπτυξη που άντεξε στον μακρύ χρόνο;

    Ερώτημα 6
    Γιατί αυτή η εξάρτηση με το παρελθόν της γούνας; Δεν υπάρχουν άλλες προοπτικές ανάπτυξης;

    Ερώτημα 7
    Θα ενημερώσει κάνεις το κόσμο της Καστοριάς για το πρόγραμμα που εκπόνησε η Διεύθυνση ΠΕ Καστοριάς;

    Ερώτημα 8

    Τι πολιτισμό έφερε η γούνα στον νομό της Καστοριάς (1965-1982)

    Ερώτημα 9
    Τι γέννησε η κρίση της γούνας στον κόσμο της Καστοριάς; Απελευθέρωση δυνάμεις πέραν του υλικού πλούτου;

    Ερώτημα 10

    Είναι αλήθεια ότι στην μακρόχρονη ιστορία της Καστοριάς η γούνα απασχολούσε την πλειοψηφία των Καστοριανών

    Ερώτημα 11

    Γίναμε πιο σοφοί από τον νεοπλουτισμό της γούνας;

    Ερώτημα 12

    Γιατί εμμένουμε στον γρήγορο υλικό πλουτισμό που έφερε η γούνα; Μήπως η γούνα βρήκε την κανονικότητας της μετά το μεγάλο μπαμ της δεκαετίας του 70;

    Ερώτημα 13

    Τι μας διδάσκει η όλη πορεία της γούνας στην μακραίωνη ιστορία της Καστοριάς;

    Αντί να γινόμαστε αρεστοί και να μπερδεύουμε πολιτισμό και γούνα, θα πρότεινα σε ζητήματα τοπικής ιστορίας και πολιτισμού σε σχέση με την γούνα, να χρηματοδοτηθεί διδακτορική διατριβή για το θέμα αυτό από τον σύνδεσμο γουνοποιών Καστοριάς. Τα ερωτήματα είναι ενδεικτικά, η χρονική περίοδος άνθισης της γούνας, 1965-1982, είναι κομβική και η μελέτη πεδίου είναι ακόμη ζωντανή σε εμπειρίες και βιώματα.

    Τα σέβη μου

Back to top button