Καστοριά

Ευχαριστίες και συγχαρητήρια για το 3ο Μαθητικό Συνέδριο

Για τρίτη συνεχή χρονιά και με εξαιρετική επιτυχία διεξήχθη, το Σάββατο 2 Ιουνίου 2018 στους χώρους του ΤΕΙ Καστοριάς, το 3ο Μαθητικό Συνέδριο της Εκπαιδευτικής Κοινότητας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς, με θέμα: «Μαθητές έτοιμοι για δράση και διάδραση: Τα παιδιά παρουσιάζουν, οι μεγάλοι “σιωπούν”». Μαθητές και μαθήτριες των Νηπιαγωγείων και των Δημοτικών Σχολείων του νομού Καστοριάς, ως μικροί επιστήμονες είχαν την ευκαιρία και την εμπειρία, μέσω του δημόσιου βήματος, να παρουσιάσουν οι ίδιοι/ες δημιουργικές όψεις της σχολικής ζωής, που συνδέονται με την υλοποίηση προγραμμάτων και δημιουργικών δραστηριοτήτων στο πλαίσιο της σχολικής ζωής.  Τόσο οι μαθητές και οι μαθήτριες, όσο και οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς συμμετείχαν σε μια απόλυτη προσομοίωση ενός πραγματικού επιστημονικού συνεδρίου. Είχαν ακόμη τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε βιωματικά εργαστήρια με θέματα  κοινωνικοί, επιστημονικού και εικαστικού ενδιαφέροντος, αλλά και να διαχειριστούν όλες τις οργανωτικές και λειτουργικές πλευρές του συνεδρίου, όπως συμμετοχή στα προεδρεία των συνεδριάσεων, παρατήρηση και καταγραφή της διαδικασίας διεξαγωγής του συνεδρίου.  Με τον τρόπο αυτό ανέδειξαν με αξιοζήλευτη ωριμότητα και υπευθυνότητα τις κοινωνικές  δεξιότητες που αναπτύσσονται κατά τη διάρκεια της σχολικής τους πορείας και αφορούν στην κατάκτηση της γνώσης και μεταγνώσης, την επικοινωνία, τη δημιουργικότητα, τη φαντασία,  τη συνεργασία και τη συλλογικότητα, την καλλιέργεια  δημοκρατικών αξιών, την καινοτομία. Σημαντικός επίσης στόχος ήταν η αλληλεπίδραση και η ανατροφοδότηση των συμμετεχόντων (μαθητών, εκπαιδευτικών, γονέων, τοπικών φορέων) δια μέσου της γνωστοποίησης και διάχυσης του παραγόμενου εκπαιδευτικού αποτελέσματος στην τοπική κοινωνία. Αξίζει να επισημανθεί ότι για την επιτυχή έκβαση της προσπάθειας αυτής κυρίαρχα στοιχεία αποτέλεσαν η συνεργασία,  το ομαδικό πνεύμα και η υπευθυνότητα όλων, συμμετεχόντων και διοργανωτών.

Θέλουμε να εκφράσουμε θερμά συγχαρητήρια:

  • Σε όλους τους μαθητές και τις  μαθήτριες που συμμετείχαν με οποιονδήποτε τρόπο στο συνέδριο γιατί ανταποκρίθηκαν, παρά το νεαρό της ηλικίας τους,  με υπευθυνότητα, ωριμότητα και σοβαρότητα στον δύσκολο και απαιτητικό ρόλο του συνέδρου. Θεωρούμε ότι διαθέτουν πολλές  δυνατότητες,  τις οποίες ξεδιπλώνουν και αναπτύσσουν, όταν τούς δείχνουμε, εμπιστοσύνη και τους ενθαρρύνουμε να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες.
  • Στους εκπαιδευτικούς των σχολείων μας, για το συντονισμό και την υποστήριξη των μαθητών και των μαθητριών σε όλες τις δράσεις που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο. Εργαζόμενοι με μεράκι και βαθιά αίσθηση ευθύνης αποδεικνύουν καθημερινά το ενδιαφέρον και την προσπάθειά τους  να καλλιεργούν στους μαθητές μια ποικιλία  δεξιοτήτων,  όπως δημιουργικής έκφρασης, ευθύνης και συλλογικότητας και να συμβάλλουν με τον τρόπο αυτό στην βελτίωση του παρεχόμενου εκπαιδευτικού έργου και της κοινωνίας ευρύτερα.
  • Στους γονείς, που με υπευθυνότητα και συμμετοχική διάθεση έλαβαν μέρος στα εργαστήρια και τις εργασίες του συνεδρίου και απέδειξαν ότι, βιώνοντας ένα κομμάτι της σχολικής ζωής και δημιουργίας, μπορούν να συνεισφέρουν αποτελεσματικά στην καλύτερη και ποιοτικότερη συνεργασία με το σχολείο, προς ωφέλεια των παιδιών τους (μας).

Οφείλουμε να ευχαριστήσουμε όλους, όσοι συνέβαλλαν στην επιτυχή έκβαση του Συνεδρίου και ιδιαίτερα:

  • Την Οργανωτική Επιτροπή του συνεδρίου, αποτελούμενη από νηπιαγωγούς και δασκάλους, για την άψογη διοργάνωση, τη συνέπεια και την υπευθυνότητά της, τη φιλεργατικότητα και τη συλλογικότητα της λειτουργίας της.
  • Τους γονείς των παιδιών μας και όλους, όσοι  παρακολούθησαν και συμμετείχαν στις διαδικασίες του συνεδρίου και οι οποίοι με την αθρόα τους προσέλευση και παραμονή σε όλη τη διάρκεια των παράλληλων συνεδριάσεων, αγκάλιασαν και ισχυροποίησαν τις δράσεις των παιδιών και των σχολείων.
  • Τους φορείς που συνέδραμαν ηθικά και υλικά στην διοργάνωση του Μαθητικού Συνεδρίου:
  • Την Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς και ιδιαίτερα τον  Αντιπεριφερειάρχη, κ. Σωτήρη Αδαμόπουλο και τον Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης κ. Παναγιώτη Κώττα
  • Το Δήμο Καστοριάς, και ιδιαίτερα τον Δήμαρχο, κ. Ανέστη Αγγελή και τον Πρόεδρο της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής , κ. Δημήτριο Στυλιάδη
  • Τον αντιπρύτανη του Τ.Ε.Ι. Καστοριάς, κ. Στέργιο Γκανάτσιο και την πρόεδρο του τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής κ. Ζαχαρούλα Καλογηράτου
  • Τις Ενώσειςς Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Καστοριάς και Άργους Ορεστικού
  • Τον τηλεοπτικό Σταθμό «Δίκτυο», ως χορηγό επικοινωνίας
  • Τους φοιτητές του Τμήματος Πληροφορικής του Τ.Ε.Ι. Καστοριάς, οι οποίοι επί τρεις ημέρες προσέφεραν εθελοντικά την εργασία τους. Ο επαγγελματισμός, η συνέπεια, η υπευθυνότητά τους, το ενδιαφέρον και η φροντίδα που έδειξαν για την παραμικρή λεπτομέρεια είχαν ως αποτέλεσμα την από τεχνικής πλευράς άψογη διεξαγωγή του συνεδρίου.

Οι Σχολικοί  Σύμβουλοι Π.Ε Καστοριάς

Κων/να Βαίρινού       Έλενα Ζυγούρη        Αλίκη Καζταρίδου        Χρήστος Παστελάς

 

 

 

 

Back to top button