Ελλάδα

«Βγάζω το καπέλο στο προσωπικό του ξενοδοχείου», λέει Βελγίδα τουρίστρια που διασώθηκε από τις πυρκαγιές

Τη συγκλονιστική μαρτυρία μιας 72χρονης Βελγίδας τουρίστριας που διασώθηκε από τις πυρκαγιές στην Ελλάδα φιλοξενεί σήμερα ρεπορτάζ της εφημερίδας «Le Soir».

«Πίστευα ότι ήρθε το τέλος, ότι επρόκειτο να πεθάνουμε όλοι», έχει τίτλο το ρεπορτάζ της «Soir», στο οποίο 72χρονη Βελγίδα, Josiane, περιγράφει τον εφιάλτη που έζησε και που συνεχίζει να τη στοιχειώνει. Η Josiane μιλά για τον πανικό που επικράτησε εκείνες τις ώρες που ο κόσμος έτρεχε να σωθεί από τις φλόγες, για το φόβο που ένιωσαν όλοι, για τις τεράστιες φλόγες και τον φοβερό άνεμο, για τις ώρες που έμειναν στο νερό, για τις κραυγές αγωνίας και τις απελπισμένες προσπάθειες εντοπισμού σωστικών συνεργείων, για τη βοήθεια που έφθασε μόλις μετά τα μεσάνυχτα, αλλά και για την υποστήριξη που έλαβαν από όλο το προσωπικό του ξενοδοχείου όπου διέμεναν, στο οποίο -όπως χαρακτηριστικά λέει- βγάζει το καπέλο, αφού κατάφεραν να σώσουν και το ξενοδοχείο και τους πελάτες. Η 72χρονη δηλώνει τέλος αποφασισμένη, παρότι φοβάται πολύ και δεν μπορεί να ξεχάσει τον τρόμο που έζησε, να ολοκληρώσει τις διακοπές της στην Ελλάδα και να συνεχίσει να έρχεται κάθε χρόνο, όπως κάνει τα τελευταία 27 χρόνια.

Σε άλλο δημοσίευμά της, η εφημερίδα εστιάζει «στον βαρύ απολογισμό» των πυρκαγιών στην Ελλάδα και στους «δυο Βέλγους πολίτες που εντοπίστηκαν σώοι», από τους πέντε Βέλγους που αγνοούνται. Αναφέρεται επίσης, στην ανακοίνωση της τουριστικής εταιρείας TUΙ, ως προς τον επαναπατρισμό όσων Βέλγων τουριστών διέμεναν στο ξενοδοχείο Ramada Attika και εκδήλωσαν την επιθυμία να επιστρέψουν.

Η «Soir» αναφέρεται, τέλος, στις δηλώσεις του γραφείου του Βέλγου πρωθυπουργού, σύμφωνα με τις οποίες, η βελγική κυβέρνηση πρόσφερε στις ελληνικές Αρχές τις υπηρεσίες της, προκειμένου να παρέχει βοήθεια για την αντιμετώπιση των φονικών πυρκαγιών και να δεχθεί στα βελγικά νοσοκομεία κάποιους με βαριά εγκαύματα.

ΑΠΕ

One Comment

  1. ” κωλόσπιτα ” και κωλοζωές ;

    Μαθαίνουμε , ότι ο άνεμος στην τελευταία φονική πυρκαγιά της Αττικής κινούνταν με ταχύτητα 100 χιλιομέτρων την ώρα , ή 28 μέτρα το δευτερόλεπτο .

    Ανάλογης ταχύτητας θα έπρεπε να ήταν και η αντίδραση των ανθρώπων , αν
    ήθελαν να αποφύγουν το πύρινο μέτωπο , και βρίσκονταν μαζί του στην ίδια αφετηρία · πράγμα σχεδόν αδύνατο για ανθρώπους που εντρυφούν στην καθημερινή σχόλη .

    Βλέπουμε επίσης ( τηλεόραση ) , ότι ακόμη και στις ΗΠΑ , που είναι η πιο προηγμένη χώρα του κόσμου , πυρκαγιές να διαρκούν για πολλές ημέρες και περιουσίες να χάνονται , ακόμη και κάποιοι ( ελάχιστοι ) άνθρωποι .

    Συμπέρασμα ; η πυρκαγιά δεν είναι μια εύκολη υπόθεση · ανάλογα , νομίζω, δεν θα πρέπει να βγάζει κανείς εύκολα συμπεράσματα και εύκολα να καταδικάζει και να αποδίδει ευθύνες σε αρμόδιους και μη .
    Όμως , δεν ξέρω γιατί , έχει μείνει στη μνήμη μου η ορκωμοσία της περιφερειάρχου Αττικής κ. Ρ.Δούρου , όταν ανέλαβε τα καθήκοντά της .
    Την βλέπω όρθια , με σηκωμένη ορμητικά τη γροθιά της να ορκίζεται ” στην τιμή και τη συνείδησή της ” .
    Στο θέαμα αυτό τότε σκεπτόμουν : Ίσως περνάμε σε μια νέα εποχή , όπου θα θριαμβεύει η συνείδηση ,η οξύτατη αίσθηση της συνείδησης του άρχοντα απέναντι στα καθήκοντά του , αλλά και του ανθρώπου απέναντι στον άνθρωπο .

    Στην πρόσφατη εφιαλτική πυρκαγιά χάθηκαν 80 ανθρώπινες ζωές .
    Να δεχθεί κανείς ότι η κ. Δούρου δεν έχει καμία ευθύνη , ότι υπό την εποπτεία της η οργάνωση της περιφέρειας λειτούργησε κατά δύναμη καλά και με σχετική επάρκεια , απέναντι όμως στη ζωή , απέναντι στις ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν δεν έχει καμία ευθύνη ;

    Μήπως η κ. Δούρου θα έπρεπε να παραιτηθεί του αξιώματός της , για να αποδείξει ότι όντως έχει συνείδηση της ” συνείδησης ” , που με τόση έπαρση επικαλούνταν κατά την ορκωμοσία της ;

    Θυμάμαι εκείνον τον υπουργό του ΠΑΣΟΚ ( Βαγγέλη Γιαννόπουλο ) , που στην εποχή του Ανδρέα και στο ζήτημα που είχε δημιουργηθεί τότε με τη ” βίλα ” της γνωστής Δήμητρας και την παραίτηση της κυβέρνησης που ζητούσε η αντιπολίτευση , σε ένα ξέσπασμα ειλικρίνειας και μη διπλωματικού λόγου είχε πει : ” Τι λέτε βρε , για ένα κωλόσπιτο θα χάσουμε την εξουσία ; ” !

    Τελικά , μήπως η κ. Δούρου κατά το ” κωλόσπιτο ” του Γιαννόπουλου , θεωρεί και τις ανθρώπινες ζωές · κωλοζωές ;

Back to top button