Κόσμος

Aς ξαναθυμηθούμε τι έχουμε ζήσει σαν γενιά.

“Δεν ζήσατε πόλεμο και κατοχή και πείνα” έλεγαν αρκετά συχνά οι παππούδες σε μια προσπαθεια να μας δείξουν πόσο κακομαθημενοι ήμασταν μέσα στον ασφαλή και αυτάρκη κόσμο που ζούσαμε .

Με την συμπλήρωση 17 χρονων από την τρομοκρατική επίθεση με επιβατικά αεροπλάνα-βόμβες στην καρδιά της Νέας Υόρκης , στο παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου και στην κατάρρευση των δίδυμων πύργων , ας ξαναθυμηθούμε τι έχουμε ζήσει , σαν γενιά των σημερινών  40αριων και 50αριδων . Γεγονότα ιστορικά, τα οποια άλλοι παρακολουθησαν, καποιοι συμμετείχαν και αρκετοί απο εμάς πιθανόν να συν-δημιούργησαν

  • Η οικονομική κρίση που δημιουργήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 2000 εξακολουθεί να επηρεάζει την οικονομία σε παγκόσμιο επίπεδο.
  • Η ευρωπαϊκή κρίση χρέους μετατοπίζει την ευρωπαϊκή οικονομία, επηρεάζοντας σημαντικά την ευρωπαϊκή πολιτική.
  • Οι αναπτυσσόμενες χώρες αντιπροσωπεύουν το 97% της παγκόσμιας ανάπτυξης και η εκβιομηχάνιση οδηγεί στην ταχεία άνοδο των οικονομιών BRIC, μειώνοντας την αμερικανική ηγεμονία στην παγκόσμια οικονομία
  • Υπερθέρμανση του πλανήτη. Οι επιστήμονες για το κλίμα κατέληξαν ότι η Γη υφίσταται σημαντική ανθρωπογενή (προκαλούμενη από τον άνθρωπο) υπερθέρμανση του πλανήτη. Το οικονομικό και οικολογικό κόστος που προκύπτει είναι δύσκολο να προβλεφθεί. Ορισμένοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η παγκόσμια υπερθέρμανση του πλανήτη προκαλεί σημαντικές απώλειες στην βιοποικιλότητα και στο οικοσύστημα εκτός εάν εισάγονται σημαντικές κοινωνικο-πολιτικές αλλαγές, κυρίως στην μαζική κατανάλωση και στην μεταφορά.
  • Τα ορυκτά καύσιμα καθίστανται σπάνια και ακριβότερα, λόγω της κλιμακούμενης ζήτησης για πετρέλαιο και για προϊόντα με βάση το πετρέλαιο, όπως είναι η βενζίνη και η κηροζίνη, οι οποίες δεν συνδυάζονται με την παραγωγή. Η ανακάλυψη νέων κοιτασμάτων πετρελαίου δεν ήταν επαρκής για την διατήρηση των σημερινών επιπέδων παραγωγής πετρελαίου και κάποιοι φοβούνται ότι η Γη ίσως εξαντληθεί από το οικονομικά βιώσιμο πετρέλαιο ενώ πιέζουν για εναλλακτικές λύσεις.
  • Παγκοσμιοποίηση. Οι πρόοδοι στον τομέα των τηλεπικοινωνιών και των μεταφορών, η επέκταση του καπιταλισμού και της δημοκρατίας και οι συμφωνίες περί ελεύθερων συναλλαγών οδήγησαν σε μια πρωτοφανή παγκόσμια οικονομική και πολιτιστική ολοκλήρωση. Αυτό έχει προκαλέσει (και συνεχίζει να προκαλεί) οικονομικές και πολιτιστικές μετατοπίσεις, οι οποίες έχουν αποτελέσει αντικείμενο σημαντικής διαμάχης.
  • Υπερπληθυσμός. Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι ο παγκόσμιος πληθυσμός θα φτάσει τα 9,2 δις μέχρι τα μέσα του αιώνα. Μια τέτοια ανάπτυξη εγείρει ζητήματα οικολογικής βιωσιμότητας και δημιουργεί πολλές οικονομικές και πολιτικές διαταραχές. Ως απάντηση, πολλές χώρες έχουν υιοθετήσει πολιτικές οι οποίες είτε αναγκάζουν είτε ενθαρρύνουν τους πολίτες τους να αποκτούν λιγότερα παιδιά ενώ άλλες χώρες να δέχονται περιορισμένη μετανάστευση. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι ανεπτυγμένες χώρες (όπως η Ιαπωνία) υποφέρουν από δημογραφική πτώση, την στιγμή που η δημογραφική συζήτηση συνδέεται στενά με συζητήσεις σχετικά με την κατανομή του πλούτου.
  • Φτώχεια. Η φτώχεια παραμένει η βασική αιτία πολλών από τα υπόλοιπα δεινά του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων του λιμού, των ασθενειών και της ανεπαρκούς εκπαίδευσης. Η φτώχεια περιέχει πολλά στοιχεία (για παράδειγμα η φτώχεια μπορεία να καταστήσει την εκπαίδευση μια απρόσιτη πολυτέλεια, η οποία τείνει να οδηγήσει στη συνεχιζόμενη φτώχεια) τα οποία πολλές ομάδες τείνουν να επανορθώσουν σε αυτόν τον αιώνα.
  • Ασθένειες. Το AIDS, η φυματίωση και η ελονοσία σκοτώνουν ένα εκατομμύριο ανθρώπους ετησίως. Ο ιός HIV παραμένει χωρίς θεραπεία ή εμβόλιο και αναπτύσσεται με ταχύ ρυθμό στην Ινδία και σε μεγάλο μέρος της αφρικανικής ηπείρου. Η ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά αποτελεί μια αυξανόμενη ανησυχία, όπως η φυματίωση. Άλλες ασθένειες, όπως του έμπολα και της γρίπης, αποτελούν επίσης αιτίες ανησυχίας. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει προειδοποιήσει για μια πιθανή εμφάνιση γρίπης που προκύπτει από την γρίπη των πτηνών. Το 2009 εκδηλώθηκε η γρίπη των χοίρων, της οποίας η χώρα προέλευσης είναι ακόμα άγνωστη.
  • Πόλεμος και τρομοκρατία. Οι συγκρούσεις συνεχίζονται σε όλο τον κόσμο. Οι τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 προκάλεσαν εισβολές στο Αφγανιστάν και μερικώς στο Ιράκ. Ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας έχει συναντήσει διαμάχες για τις πολιτικές ελευθερίες, κατηγορίες για βασανιστήρια, συνεχιζόμενες τρομοκρατικές επιθέσεις και μια συνεχιζόμενη αστάθεια, βία και στρατιωτική κατοχή. Η βία συνεχίζεται στην αραβο-ισραηλινή σύγκρουση. Σημαντικές ανησυχίες παραμένουν σχετικά με την διάδοση των πυρηνικών όπλων, κυρίως στο Ιράν και την Βόρεια Κορέα, καθώς και με την διαθεσιμότητα όπλων μαζικής καταστροφής σε διάφορες ομάδες.
  • Κοινωνική Τεχνολογία .Η ψηφιακή επανάσταση συνεχίστηκε στις αρχές του 21ου αιώνα με την χρήση των κινητών και την πρόσβαση στο διαδίκτυο να αναπτύσσεται μαζικά. Μέχρι το 2010 η πλειοψηφία των ανθρώπων στον ανεπτυγμένο κόσμο είχε πρόσβαση στο διαδίκτυο και η πλειοψηφία των ανθρώπων παγκοσμίως είχε κινητό τηλέφωνο.

Ημερομηνίες ορόσημα θα μπορούσαν να ειναι :

  • Κυκλοφορούν οι πρώτοι ατομικοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές σε μαζική
    κλίμακα… 1977
  • Εντοπίζεται η θανατηφόρος ασθένεια του AIDS…1981
  • Το Παγκόσμιο Διαδίκτυο φέρνει την επανάσταση με το Ίντερνετ… 1989.
  • Γκρεμίζεται το Τείχος του Βερολίνου, καθώς η Ανατολική Γερμανία
    αίρει τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς… 1989.
  • Διαλύεται η Σοβιετική Ενωση, παραιτείται ο Μιχαήλ Γκορμπατσώφ,
    αναλαμβάνει την εξουσία ο Μπορίς Γιέλτσιν… 1991
  • Τερματίζεται το απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική… 1993.
  • Επιστήμονες κλωνοποιούν ένα πρόβατο, που παίρνει το όνομα Ντόλι,
    στη Σκωτία… 1997.
  • Στις 28 Σεπτεμβρίου η ΝΑΣΑ ανακοίνωσε ότι βρήκε νερό σε υγρή μορφή στον Άρη…2015

Λέξεις-κλειδια για τους Ελληνες αυτής της γενιάς σίγουρα θα ειναι οι παρακάτω (και άλλες πολλές):

μνημόνιο,capital control, Ίμια, πρόσφυγες, h1n1,iphone,HD,3G,κάτσε κάτω από την μπάρα,ολυμπιακοί αγώνες Αθήνα, Γκάλης,διακοποδάνειο,Χριστόδουλος ………………………………………………….

Back to top button